Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csupán 586 gólya jön szeptemberben a SEK-re

Szeptembertől nem lesz Szombathelyen egyetlen szabad bölcsész, sem kommunikáció szakos elsőéves. Visszatérnek viszont a klasszikus tanárszakosok.

A Savaria Egyetemi Központba csökkent a jelentkezési kedv, idén 38 százalékkal kevesebben gondolták úgy, hogy érdemes itt, Szombathelyen továbbtanulni. Míg Szombathelyen 2012-ben 1181 első helyes jelentkező volt, addig idén mindössze 730 fő – hallhattuk Horváthné Molnár Katalin elnök-dékántól a péntek délelőtti SEK-es sajtótájékoztatón.

A sporttudományi képzés és az anglisztika a favorit

Amíg első körben 2012-ben 917 fő volt a felvételt nyertek száma, addig idén már csak 586 fő kezdheti meg tanulmányait a SEK-en. A jelentkezők száma kis mértékben mindössze a Sporttudományi Karon emelkedett, ahol szeptembertől a rekreáció, egészségfejlesztő, sportszervező szakon lehet diplomát szerezni. A bölcsészkaron anglisztika, germanisztika és a történelem alapszak vezet. Az általános létszámcsökkenés okaként az elnök-dékán a felsőoktatásban országos szinten érezhető bizonytalanságot jelölte meg, amely akkor szűnhet meg, ha végre elkészül az új, országos felsőoktatási stratégia.

Nyugat-magyarországi Egyetem - Savaria Egyetemi Központ
Mészáros Zsolt

A favorit szakok nem változtak, maradt első helyeken a sporttudományi képzés, az anglisztika, a műszaki menedzser alapszak, továbbá a tanító. A levelező tagozaton az első helyes jelentkezések száma tanár szakokon volt a legmagasabb – jellemző, hogy korábban az intézményben tanulók tértek vissza.

Azért elgondolkodtató, hogy idén is a természettudományos képzésekre szinte a legalacsonyabb ponthatárral, 258 ponttal (egy közepes tanulmányi eredménnyel) már be lehetett kerülni. A legmagasabb pontszám a BTK szlavisztika (horvát) levelező szakán volt, 440 pont, az osztatlan tanári szakpárokra (ének-zene, rajz szakokra) pedig 398 pont kellett. (Kari átlagpontszámok alapképzési szakokon: BTK – 319 pont; MNSK – 307 pont; TTK – 258 pont)

Visszaerősödik a pedagógusképzés

Szombathelyen a pedagógusprofil erősödik, tanítóképzéstől az osztott tanárszakokon át az osztatlan tanárszakokig széles a szombathelyi képzési paletta.

Horváthné Molnár Katalin elnök-dékán még elmondta, ha minden ideálisan alakul, az első gépészmérnök hallgatók 2014-ben (legkésőbb 2015-ben) megkezdhetik tanulmányaikat Szombathelyen. (A képzés beindítását kezdeményezte a megye jelentős cégei mellett a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ és Szombathely városa. Az országos szakstruktúra felülvizsgálat jelenleg is zajlik, ennek eredménye őszre várható.)

Szeptembertől viszont nem lesz sem andragógia, sem kommunikáció szakos gólya, és a szabad bölcsészetnek is leáldozott. Viszont hiába van akarat arra, hogy erős legyen Szombathelyen a természettudományos képzés, a kémia-fizika szakokra például idén sem jelentkeztek, úgyhogy továbbra is szüneteltetik ezeket a képzéseket.

Elkerülhetetlenek a leépítések és az elbocsátások

A szombathelyi felsőoktatás szerkezetileg is átalakul, augusztus elsejétől egyesül a Bölcsészettudományi Kar és a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. A SEK vezetője pedig ismét elnök-rektorhelyettes lesz. Két új kar jön létre: Berzsenyi Dániel Pedagógusképző kar (visszacsempészték a régi nevet), és a Természettudományi Kar (felkészülve arra, hogy ehhez a karhoz kerül a gépészmérnök-képzés.) Az átalakításokat és "profiltisztításokat" elbocsátások is kísérik majd - ezt nem lehet majd megúszni.

Aki szeretne, még pótfelvételizhet

Augusztus 12-ig ugyanis van lehetőség pótfelvételire jelentkezni. 81 képzésen hirdetnek pótfelvételit (húsz alap és felsőoktatási szakképzés, 31 mesterképzési szak és 31 osztatlan szakpár). Addig is, augusztus 1-jén, csütörtökön 11 órától nyílt napot szerveznek a SEK „C” épületének aulájában. Július 29-től a jelentkezési határidőig hétköznaponként pedig fél 9-14 óráig személyesen segítik az érdeklődőket. Az „A” épület aulájában kihelyezett munkaállomásokon az e-jelentkezés is lebonyolítható, ugyanis csak elektronikus formában lehet pótfelvételizni.

A nyári felvételi eljárásban való részvétel szabályai:

- A nyári felvételi során csak azon személy jelentkezése fogadható el, aki 2013-ban nem jelentkezett, vagy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyert felvételt.
- A felvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni.
- Valamennyi képzési szinten kizárólag költségtérítéses képzésre lehet jelentkezni.
- Jelentkezés módja csak e-felvételi keretében a http://www.felvi.hu oldalon. Ebben az esetben a hitelesítő adatlap beküldési határideje: augusztus 14.
- A jelentkezés határideje mindkét esetben: 2013. augusztus 12.
- A felvételi elbeszélgetéseket, valamint az alkalmassági és a gyakorlati vizsgákat augusztus 22-én tartjuk, melyről a rövid határidő miatt e-mailben kapnak értesítést a jelentkezők. A vizsgák időpontjáról és helyszínéről szóló információk elérhetők lesznek az egyetemi központ honlapján a Felvételizőknek menüpontban.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Drasztikus leépítések a szombathelyi egyetemen?

A szombathelyi egyetemi központban nagy a bizonytalanság, mindenki csak találgat, kit érint majd a „konszolidáció”.

Örülnek neki: 38%-kal kevesebben jelentkeztek a SEK-re

Az országos átlagnál jobb a helyzet Szombathelyen, miközben a vidéki egyetemeken dráma van. Itt az edző szak egyébként a legnépszerűbb.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra