Itt a szezon, kezdjük el a besíelést! - 2. rész

Síelőknek szóló tanácsaink első részében beszerezhették velünk a s megfelelő síruhát a zoknitól a dzsekiig. Most jöjjenek a sícipők és sílécek! Ha rám hallgatsz, nem választasz külsőségek és divatszín szerint sícipőt, főként nem a nagy áruházak polcairól…

Ha már beszereztük a minden szempontból megfelelő ruházatot, valahogy így nézegetjük magunkat a tükörben, arról ábrándozva, hogy milyen tehetséges síelők vagyunk.

Sielésre készen
Nyugat.hu

De a síelés igazán fontos kellékei hiányoznak. Ezek pedig – amint a mellékelt fotó is bizonyítja – a sícipő és a síléc!

síléc bikinivel
Nyugat.hu

Ez alkalommal a sícipők színes és nagyon változatos világába teszünk kirándulást.

Sícipő van egy csatos, van két csatos, van négy csatos… sőt több!

Annyira széles a választék, hogy érdemes szakszerűen is megvizsgálni mire figyeljünk oda!

Én a kényelemre és a biztonságra szavazok!
Ha rám hallgatsz, nem választasz külsőségek és divatszín szerint sícipőt, főként nem a nagy áruházak polcairól! A szaküzleteket javasolom, ahol konkrét tanácsot kérhetünk és valószínű, hogy szakértő választ is kapunk.

Az első, legszembetűnőbb különbség: létezik műanyagcsatos és fémcsatos sícipő, vagy a kettő kombinációja is. Kezdőknek, vagy ha egyszerűen csak nem szeretjük a sok állítgatást, célszerű egycsatos, hátul nyíló típussal próbálkozni. Gyerkőcöknek csak ezt ajánlom! (Nekik amúgy is nő még a lábuk!) Minden márkának meg van a specialitása, de ügyelnek arra is, hogy a különböző lábformákhoz más-más modellt ajánljanak.

Bevált módszer: az első néhány alkalomra a kölcsönzők kínálatából válassz cipőt, amit „akcióban” azaz síelés közben tudsz a legjobban letesztelni. Így a többféle típus közül aztán vásárold meg azt, ami neked a legmegfelelőbb. A jó síelés alapja ugyanis a lábunkra tökéletesen illő, saját sícipő!

Ha előzőleg már síeltél, ideje átgondolnod megfelelő-e a cipőd mérete, kényelme, igazodik-e képességeidhez, síelési stílusodhoz. Soha nem késő váltani! A komfortérzet kihat az egész élményre. Ha már biztos, hogy a havas hegyeken siklás varázsa végleg megrészegített, és makacsul elkötelezted magad a síelés mellett, a fém négycsatos modellek biztosítják a tartós minőséget és biztonságos kényelmet. Hiszen ne felejtsük: a cipő feladata egyfelől a mozdulat minél precízebb és minél gyorsabb közvetítése a síléc felé, illetve a sí visszajelzésének átsegítése a láb felé, másfelől bokánk rögzítése oly módon, hogy a lábszár előre és hátra mozgásának biztosítása mellett az oldalirányú és csavarmozgás lehetetlenné váljék.

…és most jöjjön néhány aprónak tűnő, ámbár fontos szempont a megfelelő sícipő kiválasztásához:
• Méret
• Lábunk sajátos anatómiája
• Testsúlyunk és a cipő flex indexe
• Sítudásunk
• Hol fogunk síelni? Legtöbbször milyen hóviszonyok közt?

1. Méretpróba

Mindig sízoknival próbáljunk! Becsatolva, minden állítási lehetőséget kipróbálva igazítsuk lábformánkhoz. A lábujjaink inkább csak sejtsék, hol van a cipő vége. Ne szorítson, de tartson. A lábujjak tudjanak mozogni, a sarok 10mm-es emelkedése megengedett. A csatok szorítását úgy kell beállítani, hogy ne akadályozza a lábfej és az ujjak vérellátását. A láb nem moccanás nélkül feszül a cipőben, hanem a biztonságos tartás érzetével. Ebbe az oldalirányú mozgás azonban nem fér bele.
Az aktuális cipő próbája minimum 15 perces járkálást jelent! Ha járás közben elfogadható a kényelme, nem csúszkál benne a lábunk, de nem is nyom, tör, akkor síelhetünk benne pár órát.

A szélesebb lábú sízők számára nem az a megfelelő megoldás, hogy a keskeny cipő méretét növeljük. Olyan fazont kell választani, ami kellően öblös.
Keskeny lábra ne próbáljuk a csatok túlhúzásával ráigazítani a cipőt, mert a csatoknak a normálisnál jóval nagyobb mértékű meghúzása cipőtorzuláshoz vezet, mely negatív hatással van a lábra is, és így sem rögzíti kellőképpen a bokánkat! Ez a balesetek elkerülése szempontjából nagyon hibás döntés lenne. Ezekben az esetekben ne törekedjünk a márkahűségre, inkább keressünk olyan gyártót, aki épp a mi lábunknak leginkább megfelelő cipővel rukkolt elő!

2. Lábunk sajátos anatómiája

A próba leegyszerűsítve azt jelenti:
Megállapítjuk az adott modell alkalmas lehet-e arra, hogy lábunkra formálják? Ehhez természetesen különféle segédeszközök szükségesek, amelyekkel minden, magára valamit is adó szaküzlet rendelkezik. Értem ezek alatt például az eltérő mértékű harántemelőket, melyek beépítését lábfazontól függően mindenkinek ajánlom. E nélkül a rüszt fölötti csat meghúzása esetén a láb boltozata behorpad, és ez idő előtti fáradtságot, illetve általános lábfájást okoz.
A sarokemelők segítségével hozzáemeljük lábunkat a cipő nyelvéhez. Ezzel elérhetjük, hogy a csatok túlzott meghúzása nélkül sem emelkedik fel sarkunk, és térdünk is valamelyest előrébb kerül. Az egész betétcécó lényege az, hogy a cipő különféle kellemetlen fájdalmak nélkül rögzítse lábunkat.

3. Testsúly és a cipő flex indexének viszonya

Flex index alatt értjük a cipő tartásának és rugalmasságának mértékét. A sícipőnek van egy bizonyos dőlési szöge, mely terhelésre valamelyest változik. Hogy ehhez a változtatáshoz mekkora erőre van szükség, nem mindegy. A flex index értéke 40-120 között mozog. A keménység és tartás arányos az érték növekedésével.
Ne is gondoljunk rá, hogy a versenyzők 120-as indexű cipőit kipróbáljuk! Javaslom, hogy a testsúlyunknak és edzettségünknek megfelelő, körülbelül 6o-70 körüli értékek felé kacsintgassunk. A kezdő hölgyek válasszanak lágyabb, 40-es értékű cipőt!

4. Sítudás és síterep

A sítudás és cipő viszonyát meghatározni egyrészt könnyű, másrészt szakmai szempontból kissé bonyolult!
Ami a lényeg: A kezdő se válasszon olcsó, „gagyi” cipőt, ami veszélyezteti biztonságát, rosszul érzi magát benne! Azt gondolom, válasszunk egy biztonságos márkát, jó minőség és árviszonyban, amit aztán egy-két szezon után lecserélhetünk a már megszerzett, saját tapasztalatok birtokában. Én magam, a legfontosabb láncszem elvén, a cipőmre sokkal több pénzt áldoztam, mint bármelyik sílécemre!
Nagyon fontos tudni, hogy milyen jellegű pályákon fogunk síelni. A síterep és a cipőválasztás dilemmáját pedig szakemberrel érdemes megkonzultálni, mert ez már tényleg speciális téma. Ezt a kérdést a továbbiakban, a sílécválasztás kapcsán mi is érintünk majd!

Addig is szép, napsütéses, havas lejtőket kívánok, kényelmes, biztonságos cipőben… és csak „óvatosan száguldva”!

Végül, ha tanácsra van szükséged, írj és segítek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Indul a szezon, kezdjük el a besíelést! - 1. rész

Ha december elején kilép az ember a szabadba és hószagú a levegő, a profik már tudják: Itt az idő! De a sílécek felcsatolása előtt olvassa el tanácsainkat!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód