Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Simicska Lajosnak, a magyar politikai gengszterizmus atyjának életműve sokáig velünk marad

A hét egyik legfontosabb politikai írását szemlézzük. Ezúttal a 444.hu-tól.

Az elmúlt hét végén jött a hír Simicska kivonul mindenből, eladja birodalmát Nyerges Zsoltnak 2018. July 04. 14:42 , hogy Simicska Lajos eladja minden érdekeltségét Simicska kivonul mindenből, eladja birodalmát Nyerges Zsoltnak 2018. July 04. 14:42 , és kivonul a gazdasági és politikai életből. Később arról is lehetett olvasni, hogy legfontosabb embereivel együtt az Egyesült Államokba távozik Simicska a kivándorlásra készül, de bebiztosítja magát 2018. July 20. 12:21 .

Simicska címlap
Nyugat.hu

Nem sokkal ezután jelent meg a 444.hu-n Rényi Pál Dániel tényfeltáró cikke , ami ritka alapossággal tárja fel Simicska életútját, és az írás következtetéseivel is egyet kell értenünk.

Most kiemeljük a cikk legfontosabb megállapításait, aki az eredetire kíváncsi, olvassa el itt .

A kezdetek

 • Simicska és Orbán is a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumba jártak, később a jogi karon mindketten a Bibó István Szakkollégium diákjai lettek, ahol megalakult a későbbi Fidesz. Simicska nem tartozott a Fidesz legbelső köréhez, de Orbán tisztelte és a legokosabb fideszesnek tartotta. Később ezért volt akkora hatása Simicskának Orbánra.
 • Eleinte jogtanácsos volt a párt mellett, amikor Orbán 1993-ban felkérte a párt gazdasági igazgatójának. Az 1994-es választás előtt ő tárgyalta le a később

  ősbűnként

  emlegetett székházügyet: titokban megegyezett az MDF-fel, az államtól egy törvénymódosítás után közösen kapott Tiszti Kaszinót egyből eladták az állami MKB-nak, 833 millió forinttal gazdagodtak, Simicska pedig elkezdte a Fidesz mögötti cégháló kiépítését.
 • A másik nagy Simicska-manőver a később médiabirodalom megalapozása volt. 1997-ben a megszűnő Új Magyarország romjain megalapította a Napi Magyarországot, majd miután saját emberét tette a Postabank élére, egymillióért megvette a banktól a Magyar Nemzet kiadói jogait. A két szerkesztőség összevonásából született meg a Fidesz-párti Magyar Nemzet.
 • Az első Fidesz-kormány alatt

 • 1998-ban, miután megnyerték a választásokat Orbán APEH-elnöknek tette meg Simicskát, dacára annak, hogy alig valamivel kinevezése előtt robbantotta ki a Népszabadság a Kaya Ibrahim-ügyet. Az Élet és Irodalom ezután kezdett el információkat kiszivárogtatni a székházügyből az Orbán-bánya irányába szivárgott pénzekről.
 • Orbán és Simicska az első Orbán-kormány idején
  Nyugat.hu

 • Simicska egy év után lemondott, utolsó nyilatkozatában megfenyegette az SZDSZ-t és a Népszabadságot. Teljesen kivonult a nyilvánosságból, és visszatért a cégbirodalom építéséhez. Felbecsülhetetlen szolgálatot tett Orbánnak és pártjának.
 • Ellenzékben

 • A 2002-es választási vereség megmutatta, a párt és Orbán életben tartásához mekkora szükség van a megszerzett médiabirodalomra. 2002 decemberében hozta létre a Hír TV-t, tovább finanszírozta az állami hirdetéseit bukó napilapot, 2007-től elindult a Lánchíd Rádió sugárzása, és Orbán hozzá irányította a közalapítány által gründolt Heti Választ is. Mindez irdatlan pénzbe került: egyedül a Hír TV infrastrukturális beruházásaiból 1,2 milliárdos tartozás keletkezett.
 • A 2006-os vereség után a Magyar Nemzet ismeretlen szerzője csinálta ki az állítólag új jobboldali párt gründolásán tanakodó Spéder Zoltán, Schmidt Mária, Nobilis Kristóf triót, és a többi Simicska-média is árulóként állította be az Orbánhoz hűtleneket, elébe vágva ezzel egy belső forradalomnak. Simicskának kellett Orbán, hiszen csak rajta keresztül kötődött a párthoz.
 • Simicska és Orbán értették azt is, hogy a kormányzó MSZP és a Fidesz érdekei közösek egy két nagy párt által dominált kormányzati váltógazdaságban, így miközben a felszínen egymás hazaárulózása zajlott, a háttérben a nagypártok pénzemberei szót értettek egymással.
 • A két legfontosabb nagykoalíciós alku a frekvenciapályázatok ügye és a Közgépnek adott megbízások voltak. A rádiós üzlet a nyilvánosság elfoglalása miatt volt kulcskérdés: 2009-ben az akkori médiahatóságnál, az ORTT-nél a két nagy párt összejátszott, hogy osztozhassanak az addig piaci befektetők által birtokolt rádiófrekvenciákon – így lett a Fidesz-közeli Class FM és a Puch-féle Neo FM egyeduralkodó a piacon. A nagy összeborulás egy évig tartott: a Fidesz kormányon minden hirdetést megvont tőle, és csődbe zavarta a Neót.
 • Kétharmad 2010-ben, mindent visznek

 • Amikor 2010-ben Orbán Viktor kétharmaddal megnyerte a választásokat a Fidesznek, Simicska Lajos már legalább hat éve nem szólalt meg a sajtóban, és több mint tíz év is eltelt azóta, hogy utoljára kép készült róla. És miközben 2010 után a Közgép elkezdett egyre több közbeszerzést nyerni, az államigazgatást ellepték a Simicska-kör emberei. Orbán teljhatalmat adott pénzügyi és energetikai területeken Simicskának, mert szüksége volt egy erős központú gazdasági hátországra ahhoz, hogy dominálni tudjon Csányi Sándor és a nyugati nagyvállalatok befolyásával szemben.
 • A Class FM és a Közgép élére kinevezett szolnoki üzletember, Nyerges Zsolt lett Orbán és Simicska közös intézőembere: az ő környezetéből kerültek ki a közbeszerzéseket felügyelő szervek kulcsemberei a Közbeszerzési Tanácstól (Gajdos Róbert) a fejlesztési ügynökség vezetőjén (Petykó Zoltán) át a fejlesztési miniszterekig (Fellegi Tamás, Németh Lászlóné). A médiaügyekre Fonyó Károlyt jelölték ki.
 • Simicska-káderek foglalták el a közmédia kulcsposztjait – az MTVA-ban a megrendelői és a beszállítói pozíciókat –, és ők hozták helyzetbe a kijelölt gyártócégeket is. A Médiahatóság minden vidéki frekvenciapályázaton a Lánchíd Rádiót hozta ki győztesnek. Megbízható emberek kerültek a legnagyobb állami hirdetők, így a Szerencsejáték Zrt. és az MVM élére is, és biztosították, hogy a hirdetési pénzek megfelelő médiumokhoz vándoroljanak.
 • Simicskáék nem csak egyes minisztériumokat foglaltak el, de a hatósági kulcspozíciókat és a legnagyobb költségvetésű állami cégek irányítását is átvették. A rendszer épp úgy épült, ahogy 1994-ben Simicska a Népszabadságban felvázolta: megbízható káderállományból,

  amelyet hosszú évek alatt szerezhetünk meg, és amely a pénznél előnyösebben kamatoztatható

  .
 • Simicska alig két év alatt tökéletes közpénzszivattyút épített ki a magyar államigazgatásban. A vonatkozó szakirodalom szerint

  foglyul ejtette a magyar államot

  .
 • Simicska Lajos 2015-ben Sárváron
  -

 • Miközben megalapozták a következő parlamenti ciklus dominanciáját, és befolyásukat a médiatérben, folyamatosan, megállás nélkül lapátolták ki a közpénzt: Simicska 2013-ban 17,2, 2014-ben 11 cégéből összesen 29,32 milliárd forint osztalékot vett fel, és ez még csak a tiszta profit, ami cégadatbázisokból kiolvasható volt. A G7 számolása szerint Simicska-gépezet hat év alatt összesen 60 milliárd forint profitot sajtolt ki magának a költségvetésből.
 • Összeveszés

 • Hogy pontosan mitől fordult viszályra Orbán és Simicska évtizedes bajtársi kapcsolata, arra valószínűleg soha nem kapunk egyértelmű választ, de számos ok lehet. Ami szabad szemmel is látható volt, hogy a gazdasági és politikai erőközpontok elkezdtek összefeszülni, a miniszterelnök egyre nagyobb mozgásteret akart magának a közigazgatásban és az üzleti szférában egyaránt.
 • Simicska állítása szerint 2014 áprilisában, a választás után találkoztak utoljára, amikor Orbán vázolta számára terveit – az orosz terjeszkedést és új fideszes médiaemberek megjelenését – ami neki

  egyáltalán nem tetszett

  . A foglyul ejtett állam tökéletes látlelete volt, ahogy 2014 nyarán és őszén teljesen lefagyott a közigazgatás, igazodási zavar lett úrrá a káderállományon, a hatósági és minisztériumi emberek hónapokig senkit nem mertek kinevezni pozíciókba.
 • A viszály 2015 február 5-én eszkalálódott, közvetlenül azután, hogy a kormány megvariálta a reklámadót, és olyan 5 százalékos adósávot határozott meg, ami a kereskedelmi tévék helyett az oligarcha médiacégeit sújtotta a leginkább. Simicska a Népszavának nyilatkozva már aznap totális médiaháborút helyezett kilátásba.
 • A G-nap
  444.hu

 • A szakítás után Simicska szűkebb környezetében gyakran beszélt arról, hogy meg fogja bosszulni a hűtlenséget, sőt önkritikus látszatot keltve azt is üzente:

  ha már rászabadította az országra Orbánt, kötelessége meg is szabadítani tőle

  .
 • 2015 után Simicska sokat áldozott a kormányváltás ügyéért, idővel látványosan a Jobbik mellé is odaállt, és ugyan a több milliárdos rezsivel működő TV2-t végül ráhagyta a Fideszre, az Index.hu-ra vonatkozó opcióját érvényesítette, és a kampány előtt kimentette a lapot Schmidt Mária karmai közül.
 • A 2018-as kampány hajrájában a Magyar Nemzet egyre izgalmasabbnak tűnő történeteket húzott elő a kalapból Kósa Lajos csengeri örökségétől, Semjén Zsolt vadászatain keresztül Szabó Zsolt államtitkár 1 milliárdos belize-i offshore-számlájáig, de a finisre elcsendesedtek a hangok, a Fidesz végül sima kétharmaddal megnyerte a választásokat, másnap pedig a Simicska-kör megkezdte a médiaportfólió leépítését.
 • A választást megelőző hónapokban terjedtek pletykák arról, hogy közvetítőkön keresztül az év elején megszületett az egyezség Orbán és Simicska között, és ennek része, hogy a magyar állam peren kívül 45 milliárd kárpótlást fizet ki a Közgép-vezette konzorciumnak az M4-es autópálya-projekt leállítása miatt.
 • Az utolsó hónapok egyik kiábrándító jelensége volt, hogy a kormánykritikus közönség jelentős része is Simicska Lajosban látta a Fidesz bukásának lehetőségét. Rengeteget elárult a magyar politika állapotáról, hogy
 • az ellenzék bizodalma egy olyan ember bosszújában volt, akinél többet senki nem tett azért, hogy Orbán Viktor szinte korlátlan hatalomhoz jusson, és hogy az újkori magyar demokrácia első harminc éve közvagyonok törvényesített magánosításáról szóljon.
 • Sokáig velünk marad a gengszterpolitika

  Simicska Lajos az újkori magyar demokrácia egyik legkártékonyabb figurája volt, módszeresen építette a korrupt pártfinanszírozás, az átláthatatlan céghálók közpénznyelő rendszerét. Simicska volt a

  mastermind

  az MSZP és a Fidesz között köttetett nagykoalíciós alkuk, rejtett opciós szerződések, titkos paktumokba foglalt politikai kartellek mögött, és ő tartotta életben a Fidesz elnökét a kritikus pillanatokban, amikor hatalma megingott pártján belül, és azon kívül.

  Amit felépített, nem tűnik el nyomtalanul. Az a zsákmányszerző, agresszív politikai-gazdasági kultúra, aminek kialakulásában óriási szerepe volt Magyarországon, sokáig velünk marad.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra