Kampányt támogat a Közgép, haveri cég miatt áll a kórházépítés?

Egy hangfelvétel jutott birtokunkba, Siófokról. Van benne korrupció- és mutyigyanú.

Nem volt hatástalan múltkori cikkünk, amiben hangfelvétel bizonyította, hogy a szombathelyi Fidesz-irodából szervezték a jelentkezőket a békemenetes buszokra A Fidesz-irodából szervezik a békemenetes buszokat 2014. March 26. 13:53 . Máris érkezett két újabb felvételt, ezúttal siófoki ügyekről. Mindkét felvételen alapvetően ugyanazok beszélnek, állítólag egyikük Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere, a másik a kormánypárt siófoki választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje, Witzmann Mihály. Nézzük a két történetet.

A Fidesz-kampányt támogató Közgép

A történet háttere egy hulladékudvar építése mentén bonyolódik. A Siófok melletti Somban építenek egy szelektív hulladékudvart, a közbeszerzési pályázaton ez év márciusában nyert a Sióvölgy 2013 Konzorcium . Ennek egyik tagja a Közgép Zrt., a másik a Duviép 2000 Kft. A konzorcium 2,6 milliárdos árajánlatot tett. A pályázaton indult egy másik konzorcium is, az ő ajánlatuk azonban nem kapott nyilvánosságot.

Az alábbi hangfelvétel valószínűleg még tavaly október 23. előtt készült, mert erről a dátumról még jövő időben beszélnek. Később bekapcsolódik egy harmadik fél is, az ő kilétét nem ismerjük.

A könnyebb érthetőség kedvéért itt el is olvashatják.

Állítólag Balázs Árpád (B. Á.) : Van itt egy kérdés, ami lehet, hogy két héten belül eldől, lehet, hogy beszáll a kampányodba a Közgép is. A jövő héten tudunk erről beszélni, de hát azért ennek van több vonatkozása is.

Állítólag Witzmann Mihály (W.T.) : Jó.

B. Á. : A miniszterelnök úr aláírta a somi ööö, hát annyit a háttérről, mert titok ugye, hát ugye, nem sokára hír lesz, ha aláírta és megjelent a Közlönyben a somi projektnek az indítását. Tehát az elindul. A legjobb ajánlatot a Közgép tette, még nincs kihirdetve, tehát…

W.M. : Akkor a tudatformázós dologra célzol, ami ... annak idején kerestél minket vele.

B. Á. : A tudatformáláson túlról, a tudatformálás most mehet, tovább, ezt vártam, hogy aláírjuk a .. Azért egy 80 milliós szerződést nem írok alá, hogy nincs támogatási szerződés. Ha a támogatási szerződés alá van írva, akkor fog menni a tudatformálás be, de azon felül a Közgép maga beszáll nekünk... Mint eddig minden választásba be is szállt eddig egyébként. Volt az egész Dél-Dunántúl, kétezer ööö...

W. M. : Ezt kivel beszélted meg?

B. Á. : A Közgéppel. A Németh Miklóssal, a Közgép vezetőjével. Nem titok, hát most mér…

W.M. : Jó, a kérdésem nem volt véletlen, nyilván, te is tudod, miért kérdeztem meg.

B. Á. : Ez most a Közgép, ez nem a tudatformálás meg nem a.., hanem a Közgép, aki dolgozik a területen. Azt mondja, hogy minden politika reklámot nem, de a Szivárvány 2 Kft. által kiadott újságban jelentet meg majd hirdetést. Tehát lesz hirdetési felület is az újságban bőven, tehát az…

W.M. : Értem.

B. Á. :… De hát egyébként nincs ebben semmi….

W.M. : Jó.

W. M. : Titok. Hát most mér? A Közgépre legfeljebb azt mondják, hogy fideszes cég. Hát most, hogy fideszes cég és egy fideszes újságot támogatott, hát olyan nagy csoda nincs benne…, hogy támogasson.

3. megszólaló : Ühüm… Abból a szempontból fontos, hogy nyilván van egy jelentős költsége egy ilyen szembesítő kampánynak, azon túl is, hogy fontos ugye, hogy tudjuk, hogy október 23–án a szociknak ez a nagy rendezvénye, és bejelentik, hogy kik a képviselőjelöltek, stb, stb. Lehet, hogy érdemes lenne azon gondolkodni, hogy ne vigyék el ők nagy csindradattával azt az egy hetet, hogy akkor be lehetne nyomni a Harangozó ellen egy anyagot. Mert akkor biztos, hogy ő sokat fog szerepelni, és akkor adjunk rá egy reakciót.

B.Á. : Szerintem a szembesítést, azt jobb, ha mi kezdjük el.

3.megszólaló : Hát azért mondom, azért mondom

B. Á. : Ugyanis onnantól kezdve minden, minden védekezés

3. megszólaló : Hát tudjuk, hogy ők okt. 23-án be fogják jelenteni, akkor 20-án nyomjunk ki egy dolgot.

W. T. : Egyébként a Harangozó Gáborral.

3. megszólaló : És direkt, személyre. Ne MSZP-re, hanem személyre.

W. T. : A Harangozó Gáborra lenne egy javaslatom.

A felvételből egyértelműen kiderül, hogy Siófok polgármestere és fideszes országgyűlési képviselője már a pályázat kiírása előtt tudni vélte, hogy a munkát a Közgép nyeri majd el. És azt is, hogy a Közgép beszáll a siófoki kampányba, és természetesen pénzt ad hozzá.

Ennek módja pedig az, hogy a siófoki szerkesztésű Balatoni Polgár című lapban például megjelenik egy pr-cikk a Közgépről, és így le lehet számlázni a támogatási összeget. A cikk tényleg megjelent:

PR-cikk a Szivárvány-2 Kft. kiadásában megjelent Balatoni Polgár című lapban
mmonline.hu

A Balatoni Polgár című lap a Szivárvány 2 Kft. tulajdona, ez a cég a kiadó is. A lap a 2006-os kampányban jelent meg először, ingyenes terjesztéssel, ekkor még a Siófoki Polgári Kör Egyesület adta ki. Akkor egy házaspár szerkesztette a lapot, a férj, Treszl József korábban a Fidesz egyik képviselőjelöltje volt Siófokon.

A mostani tulajdonos, Szivárvány 2 Kft.-ben pedig az azóta megszűnt Kelta tűz Kft. volt résztulajdonos , ez a cég a mostani polgármester, Balázs Árpád fiáé volt. Sőt a cégben egy időben tulajdonostárs volt a polgármester felesége is.

A semmit nem csináló kivitelező – Miért áll a siófoki kórház felújítása?

A másik felvétel a siófoki kórház kálváriájáról szól. A kórházban – hasonlóan a szombathelyihez – nagy, több mint 10 milliárdos beruházás indult uniós támogatással, azonban egy éve áll a munka, pedig már át kellett volna adni. A generálkivitelező az Ész-Ker Kft. ami a 444.hu szerint a Fidesz tíz legkedveltebb cége között van.

Aztán képbe került az Épkar Zrt., amelyről a panelprogram során hallhattunk, a nepszava.hu írt róla. A cég állítólag Bánki Erik érdekeltségébe tartozik. Bánki most a Fidesz EP-képviselője, egyébként Somogy megyében a párt régióigazgatója. (A felvételen Erikként utalnak Bánkira.)

A siófoki kórház bővítésének látványterve
Nyugat.hu

Az új cég közölte, hogy az új épületre tervezett helikopter-leszállót nem építi meg, mert rossz az alapozás és megcsúszhat az épület. Szakértői vizsgálatot kértek, és ehhez talajfúrás is kellett. Kiírtak egy közbeszerzési pályázatot, erre két ajánlat érkezett, az egyik 12 millióért, a másik 22 millióért vállalta a munkát.

De a generálkivitelező hibásnak nyilvánította az olcsóbb ajánlatot, és új közbeszerzési pályázatot írt ki. A hangfelvételen erről beszél a siófoki polgármester és a fideszes képviselő. A Szócskaként említett illetékes természetesen Szócska Miklós államtitkár. Bánki Eriket Erikként emlegetik, az Inczeffy név pedig Inczeffy Istvánt, a siófoki kórház főigazgatóját takarja.

1.07-től hallható a hangfelvételen:

Állítólag Balázs Árpád (B. Á.) : Javasolnám, azért a választókerület nagy része lélekszám szerint azért a siófoki kórházban van. Az egészségügyről általában, mégis Somogyban két kórház maradt igazából, a siófoki, meg a kaposvári. Mind a kettőben felújítás van, ezeknek a problematikáját, ezt kezded az országossal, na és akkor mi van itt helyben. A siófoki meg a kaposvári kórház.

Állítólag Witzmann Mihály (W.M.) : Egész röviden írunk, egyelőre a siófokiról.

B. Á. : Jól van hát, figyelj, nehéz az ügy, de maradjunk annyiban, hogy nem reménytelen, na.

W.M. : A legújabb híreket nem tudom, mennyire tudod.

B. Á. : Nem tudom, mi van vele?

W.M. : Az észkeresek megkeresték a legamatőrebb emberüket a közbeszerzéssel, és a 12 milliós ajánlatot kihozták hibásnak és a 22 milliós győzött, ezért aztán az egész valami eljárásrendi hiba miatt megismétlésre szorul. Újabb 3–4 hónapot el fogunk baszni a próbafúrást végző cég kiválasztásával.

B. Á. : Egyébként megesküszöm, hogy…

W. M. : A projektmenedzsment impotens, nem csinál lófaszt sem, a Szócska tegnap egy részletes bemutatót kapott erről. Én megyek szerintem a jövő héten ebben az ügyben a Miniszterelnökségre, és hát a helyzet az az, hogy várom az Eriknek az állásfoglalását, hogy mi van az Épkarral.

B. Á. : Az az Erik cége volt.

W. M. : Mindegy, minden jel arra utal, hogy az Épkar az nem abban motivált, hogy azt befejezi.

B. Á. : Nem, sőt az egészet az Épkar csinálta, jobb, ha tőlem tudod.

W. M. : Nincs építési engedély a mai napig, az, hogy nem reménytelen, az egy optimista kijelentés.

B. Á. : Az Épkar ezt az egész ügyet, szerintem az nem csúszik az egy sem, nem is mondja senki, hogy csúszik, de esetleg 20 év múlva csúszhat, kb. ez a terv, amit, ugye, nem lehet bizonyítani. De azért kéne bizonyítani. Na most az egészet, hogy csúszhat, azt az Épkar találta ki, és szerintem kőkemény érdekek vannak…

W. M. : Nekem úgy tűnik a dolog, hogy az Épkar még le akar gombolni innen egy kis pénzt, csak a kötbér elkerülte a 30 milliót…

B. Á. : De neki, figyelj, az a legjobb, hogy nem csinál semmit és ketyeg a pénz.

W. M. : A projektmenedzsment örül, hogy nem csinál semmit, mert van fizetése.

B. Á. : Így van, nekik az az érdekük, hogy múlik az idő. Mindegyik nyugdíjas és megy a francba, amint végez a munkával.

W. M. : És ráadásul a 22 milliós ajánlatot tevő cég az véletlenül az Épkarhoz köthető cég. Na mindegy, hát majd ebben a nagypolitikának kell ostort fogni a kezébe.

B. Á. : A nagypolitikával az a baj, hogy van 50-60 ilyen projektje, minimum, nem tudja átlátni. Amíg egy kézben volt, mondtam neked, ugyanezzel a menedzsmenttel dolgoztunk, naponta hoztam le őket, meg izé, számoltattam be. Arra várunk, mire vár, ne várjon semmit, hívja fel telefonnal, meg menjen el, volt úgy, hogy beültettem a kocsiba, a mobiltelefont azért fizetjük, hogy útközben telefonáljon. Haza ne jöjjön nekem engedély nélkül, meg ilyenek. Hát neked így kellett volna, na most ez így egy ilyen nagypolitikában, egy országos hálózatba ez nem megy.

W. M. : Hát, 300 millió hiányzik a projektből, eleve, tehát a nagypolitika nélkül a 300 milliót nem tudjuk előteremteni. Szóval nem látom rózsásnak a helyzetet, ez annyira nem rózsás, hogy az Inczeffy ebbe bele is bukhat.

B. Á. : Hát meg te is, maradjunk annyiba.

W. M. : Én politikai értelemben, ő meg szakmailag.

B. Á. : Azt mondod, hogy ezzel el lehet bukni a siófoki választásokat.

W. M. : Ezen nem hogy siófokit, ezzel el lehet bukni országosan is mandátumokat, mert ha az egészségüggyel példálóznak Debrecenben, ahogy én azt szoktam mondani, akkor ez lesz a hírekben.

B. Á. : Jó, de egy siófoki kórház egy Debrecent nem idegesíti fel, de Siófokot felidegesíti.

W. M. : Országos rossz példát lát.

B. Á. : Persze, országosan rossz hír, meg hogy balfasz béna mit tudom én, így lehet, de nem jut el szerintem az ingerküszöbig Debrecenben. Itt viszont bőven eljut odáig.

A felvétel alapján valószínűsíthető, hogy a fideszes érdekeltségű cégek szándékosan hátráltatják a beruházást, mert ha nem tesznek semmit, akkor is pénzt keresnek.

A két politikus nem is ezen háborodik fel igazán, inkább azért aggódnak, hogy ha mindez kiderül, akkor ők is belebukhatnak, sőt, a Fidesz mandátumokat veszíthet az országgyűlési választásokon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet