Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Sok kutyásnak nincs pénze ivartalanításra, mások pedig nem is tartják fontosnak

A Bayer 3000 fő bevonásával készített kutatást arról, mennyire felelősek és tudatosak a magyar kutyatartók.

A májusi kutatás apropója a kullancsszezon kezdete volt, ám ezen a témán jócskán túlmutatva felmérték azt is, hogy általánosságban mennyire felelősek és tájékozottak a magyar gazdik.

Kiderül, hogy a kutyatartók kedvenceik egészségének megóvásában a védőoltást tartják a legfontosabbnak, ezt követi az élősködők elleni védekezés, a fontossági lista harmadik helyén pedig a rendszeres féreghajtás áll.

Habár a szúnyogok és kullancsok távol tartása a megkérdezettek 98 százaléka szerint fontos, azt csak kevesen tudják megállapítani, hogy az általuk alkalmazott megoldás hogyan véd, és hogy a szerek ellenére miért találtak mégis kullancsot a kutyájukban – mutat rá a kutatás arra, hogy még a felelős állattartók sem mindig elég tudatosak.

Kullancs
Pixabay.com

Az élősködők elleni védekezésben két, jól elkülöníthető kategóriát különböztethetünk meg: az egyik esetben a kullancsoknak, szúnyogoknak meg kell csípniük az állatot, a másik esetben az élősködők már akkor elpusztulnak, amikor a kutya szőréhez érnek. Ezért nevezik az utóbbit repellens, vagyis táplálkozás ellenes hatásnak – jegyezte meg Olaszy Krisztián, a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézet vezetője.

A csípés nélküli védekezést a megkérdezettek 91 százaléka – miután megtudta a különbséget – szimpatikusabbnak találta a nem repellens készítményekkel szemben – tette hozzá az intézetvezető.

Az ivartalanítást sokkal kevésbé tartják fontosnak, mint amennyire kellene.

Sok, magát felelősnek tartó gazdi még a szőr és fogápolást is fontosabbnak tartja, mint az ivartalanítást.

pixabay

A nőstény kutyák ivartalanítása fontos, hogy elkerülhessük a nem kívánt vemhességet, illetve a nem ivartalanított állatokban gyakran előforduló betegségeket. Kan kutyák ivartalanításával elkerülhetjük a heredaganatok kialakulását, a prosztatabántalmakat, illetve végbéltájéki daganatok, gátsérv kialakulását is – mondta el Olaszy Krisztián.

A felmérést végző szakértők szerint az ivartalanítás népszerűtlenségének anyagi okai is lehetnek.

Kutyatartóként az általános egészségügyi intézkedések között az ivartalanítás a legköltségesebb beavatkozás, amivel nem minden gazdi számol az örökbefogadás előtt. A szakértők arra kérnek minden leendő gazdit, hogy egy kutya örökbefogadása előtt annak anyagi vonzatait is mérjék fel.

A kinti és benti kutyák gazdáinak felelősségtudata közt is jól érzékelhető különbségekre világít rá a kutatás.

Aki házban, lakásban tartja kedvencét, a kutatás szerint több időt tölt vele, sokkal gyakrabban hordja állatorvoshoz és általában minden fontos egészségügyi intézkedést megtesz az érdekében.

A szobakutyákkal a válaszadók 76 százaléka napi három, vagy több órát tölt játékkal, tanulással és sétával, míg a kertben tartott kutyákkal a válaszadóknak csupán 37 százaléka tölt ugyanennyi időt.

Ezek az arányok nagyon hasonlóak az ivartalanítás terén is. A benti kutyáknak 71, míg a kinti kutyáknak csak 45 százaléka van ivartalanítva.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra