Sokba kerülnek az ívek

A vissza nem vitt ajánlóívek után ezer forint bírságot kell fizetni.

Az ajánlásgyűjtő íveket vissza kell vinniük a jelölteknek és jelölő szervezeteknek a választási irodákba, különben ívenként ezer forint bírságot szabnak ki rájuk.

Az európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölő szervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthetik az induláshoz szükséges ajánlásokat. Az íveken szerepel az ív sorszáma, a választási irodák ez alapján tartják nyilván, ki mennyi ívet vett át. Az EP-választáson indulni szándékozó pártok május 3-án, pénteken 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat. Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelölteknek május 6-án 16 óráig kell bejelenteni indulási szándékukat a helyi választási bizottságnál. A vármegyei listát állító jelölőszervezetek május 7-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat.

Az összes olyan ajánlóívet, ami nem üres, a jelölt- vagy listaállítás időpontjáig vissza kell szolgáltatni a választási irodákba, azokat pedig, amelyek nem tartalmaznak ajánlást, legkésőbb a jelölt- vagy listaállítási határidőt követő nap 16 óráig.

Azoknak, akik ezeket a határidőket elmulasztják, ívenként ezer forint bírságot kell fizetniük. A választási bizottságok a bírságot hivatalból szabják ki, legkésőbb az ívek visszaszolgáltatási határidejétől számított nyolc napon belül.

A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy a pártok az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza; a választási bizottságoknak egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után ezer forintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak az előírt határidő után vitték vissza azokat.

A 2019-es EP-választáson több mint kétmillió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság a vissza nem vitt ajánlóívek miatt. A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet