Sorompóval akarják korlátozni a forgalmat egy burgenlandi határátkelőnél

Nyílt levélben fordult Gerhard Karner osztrák belügyminiszterhez Somfalva (Schattendorf) polgármestere. Thomas Hoffmann sorompóval szeretné a határ felől a községbe érkező forgalmat korlátozni. A tervvel alapjaiban Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna, is egyetért.

Az ORF magyar oldala szerint a település képviselő-testülete november közepén nagy többséggel fogadott el egy elvi határozatot, amiben a képviselők kinyilvánítják, hogy sürgősen szükséges a Somfalván áthaladó forgalom további csökkentése.

A javaslatot a 23 tagú testületből egyedül a három néppárti tag nem támogatta. A polgármester szerint az eredetileg két szomszédos község Somfalva (A) és Ágfalva (H) összekötésének szándékával megépült út mára a legkedvezőbb és leggyorsabb ingázóútvonallá vált a Sopron környékén élő és a Nagymartoni, Bécsújhelyi illetve Badeni járásban dolgozó munkások számára.

A település az elmúlt években számos kísérletet tett a forgalom korlátozására. A Belügyminisztériumnál elérték, hogy munkanapokon 5-8 és 16-19 óra között tartsák zárva a határt a gépjárművek előtt. Pontosabban nem is a határt, hanem a határátkelő előtt egy rövid útszakaszt.

A temető melletti parkolás hosszát pedig korlátozták, hogy a határzárat autócserével megkerülő ingázók ne tudják ott hagyni munkahelyi autójukat. Az intézkedések viszont nem hozták meg a kívánt eredményt, az áthaladó forgalom továbbra is rendkívül magas.

Nyílt levelében Thomas Hoffmann azt kéri a belügyminisztertől, hogy módosítsa a határforgalomról szóló, 2019-ben kihirdetett rendeletét. Javaslata szerint a határt a jövőben csak az ágfalvi és a somfalvi lakosok használhatnák.

A magyarok.orf.at szerint a somfalviak egy sorompót telepítenének a határátkelőre, amely automatikusan felismerné az ágfalvi és a somfalvi autók rendszámait, és nekik nyílna csak fel. A gyalogos, kerékpáros és lovasforgalom továbbra is biztosított lenne.

A tervvel alapjaiban Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna, is egyetért. A határforgalommal kapcsolatos adatokat viszont csak a rendőrség gyűjtheti és kezelheti, a települések nem – derül ki a nyílt levélből.

(magyarok.orf.at)

A cikk laptársunknál, az Enyugaton jelent meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet