Ellepték az "utcai kosarasok" a szombathelyi Fő teret - Így indult a 2024-es Streetball

Harmadik alkalommal rendezik meg a versenyt a vasi megyeszékhelyen. Hoztunk az eseményről sok képet.

Szombaton harmadik alkalommal ad otthont a szombathelyi Fő tér utcai kosárlabda-versenynek, vagyis a Streetball Challenge-nek.

A verseny reggel kilenc órától kezdődött. Kollégánk tapasztalatai szerint a viszonylag korai időpont ellenére is sokan voltak kíváncsiak az utcai kosarasokra.

Streetball 2024
Mészáros D. Zsolt

De mi is az a Streetball?

A streetball az Amerikai Egyesült Államokból indult el hódító útjára. Grundon, utcán és parkolókban játszották és játsszák ma is. Ez a sportág elsősorban a tömegek és nem a profik játéka, bárki beszállhat, nincsenek bonyolult szabályok, az egyetlen cél a sportszerűség, az élvezet, a szórakozás, az egészségmegőrzés és a játék.

Streetball 2024
Mészáros D. Zsolt

Magyarországon 1993-ban rendeztek először utcai kosárlabda-bajnokságot. Akkor még egy helyszínen, de már nagy sikerrel. Azóta a helyszínek száma növekedett, így került képbe Szombathely is.

A versenyen összesen 17 kategóriában lehetett indulni. A legfiatalabbak kategóriája a Kenguru, ide nevezhetnek a 2013. január 1. után született fiúk és lányok, de van U12, U14, U16, U18, U23-as korosztály is.

Streetball 2024
Mészáros D. Zsolt

Ami a felnőtteknek szóló kategóriákat illeti:

 • OPEN (férfi; női)
 • +35: 1990 előtt születettek (férfi; női)
 • Vegyes csapatok is indulhatnak, ebben az esetben legalább egy ellenkező neműnek mindig a pályán kell lennie.
 • A mérkőzések mellett zsákolóversenyen, hárompontos és büntető dobóversenyeken is kipróbálhatják magukat a vállalkozó kedvűek.

  Streetball 2024
  Mészáros D. Zsolt

  A nap fellépője a FlipUnit Production, akik BMX Flatland bemutatót tartanak majd. A BMX Flatland lényege, hogy a sportoló a biciklijével felfoghatatlan pörgéseket-forgásokat mutat be, akár egy keréken, kéz nélkül, a vázat pörgetve vagy azt fejjel lefelé tartva, és mindezt különböző akrobatikus mutatványokkal fűszerezve. Ezen a bemutatón minden látható, amire egy ember képes lehet egy kerékpárral

  Galériáért kattintson a képekre.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló