Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabadságunk kapujában - Melyek a jobban, és a melyek a kevésbé kockázatos tevékenységek

Ugyanolyan bátran járhatunk edzőterembe, mint kocsmába? Induljunk el a tengerpartra?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A számok azt mutatják, visszahúzódóban a koronavírus-járvány, így napról-napra visszakapjuk a szabadságunk.

A mai naptól kezdve a már a budapestiek is szabadon járhatna-kelhetnek, vidéken pedig szinte mindent lehet: kinyithatnak az éttermek belső terei, parkok, szállodák, játszóterek.

De még egy jó darabig bennünk lesz a félsz, és bizonytalanok vagyunk, hogy mit tudunk kisebb kockázattal csinálni, és mi az, amit kerüljünk még egy darabig, akkor is, ha a törvények már megengedik.

A kocsma, söröző például kockázatos helynek számít
Nyugat.hu

A Business Insider egy amerikai egyetemeken járványtant oktató professzorral konzultált, aminek eredményeként a következő kép rajzolódott ki.

Magas kockázat

 • Családi és baráti összejövetelek: A család esetében természetesen csak az számít kockázatnak, akivel nem élünk egy háztartásban. A szakember szerint az ilyen találkozások azért veszélyesek, mert senki visel maszkot, és fizikailag és jóval közelebb vagyunk egymáshoz, mintsem idegenekkel.

 • Kocsmák, bárok, borozók: Az ilyen helyeknek szintén az a jellemzője, hogy az emberek nem viselnek maszkot, miközben a pultnál közel kerülnek egymáshoz. És az alkohol tovább tompítja a veszélyérzetet.

 • Egyházi események: A kézfogás, az áldozás, az idősebb emberek fokozott jelenléte teszi kockázatossá a vallási szertartásokat. A maszkviselés és távolságtartás fokozottan ajánlott ezeken az eseményeken.

 • Mozi és nagyobb sportesemények: Egyrészt a nézőtér sem túl megnyugtató, de nagyobb kockázatot jelentenek a bejáratok és a kijáratok, ahol jellemzően sok ember kerül közel egymáshoz.

 • Közepes kockázat

 • Edzőtermek: A működtetőknek figyelniük kell a gépek fertőtlenítésére, a vendégeknek pedig a biztonságos távolságra.

 • Éttermek (belső tér): Egy légtérben, hosszabb ideig „összezárva” másokkal nem túl szerencsés, de az egyszer használatos eszközök és a maszkok használata az ételek érkezéséig sokat javít a helyzeten.

 • Fodrász, műkörmös: Mivel ezeken a helyeken hajlamosak vagyunk beszélhetni, így mindenképpen használjunk maszkot, akár dolgozók, akár vendégek vagyunk. A gyakori kézmosás kötelező.

 • Randevú vagy néhány baráttal való találkozás: minél kevesebben vannak egy találkozón, annál kisebb a kockázat, és annál könnyebben fel lehet mérni a fertőzésveszély mértékét.

 • Alacsony kockázat

 • Tavak, tengerpartok: A hosszú partszakasszal, bejárati kapuk nélküli szabadstrandok számítanak a legbiztonságosabbnak. Ugyanakkor figyeljünk oda a távolságra, ezeken a helyeken ugyanis nem lehet limitálni az ott tartózkodók számát.

 • Éttermek terasza: Ha kellően távol vannak egymástól az asztalok, kicsi a fertőzésveszély, de ne nagyon nyúlkáljuk az étlaphoz és a fűszartartókhoz.

 • Szabadtéri tevékenységek: Nyugodtan sétálhatunk a parkban vagy a hegyekben, egyedül a másokkal való találkozásokra figyeljünk oda.

 • Vásárlás boltban: Ha távolságot tartunk a pénztárnál és nem használjuk a próbafülkét, a vásárlás alacsony kockázatúnak számít.

 • Postai küldemények, csomagolt élelmiszerek: a professzor szerint alacsony a valószínűsége, hogy ezek a tárgyak révén megfertőződhetünk.

 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hasznos

  Hirdetés