A jáki tornászfiú még a Haladáshoz is túl ügyes volt

Szabó Félix még csak negyedikes, de ahány országos versenyen elindult, annyi éremmel tért haza. Leigazolták Győrbe, a szülők azonban még korainak éreznék az elszakadást. Akkor hogyan tovább? Szponzor kellene, de ki támogat egy tízéves fiút?

Kint koromsötét van, bent a kivilágított jáki tornateremben Szabó Félix, a mosolygós arcú fiúcska még gyakorol a helyi tornászcsapat edzőjével, Weidinger Verával. A terem oldalában, egy asztalra a szülők összegyűjtötték nekünk a díjait: van belőlük elég, pontosan tizenhárom, eddig ahány versenyen elindult, annyi dobogós helyezéssel tért haza. A legutóbbi pár hetes, Budapesten, a XIV. Réthy Sándor Országos Emlékversenyen (az I.-II. korcsoportban indulva) 1. helyezést ért el a 38 fős fiú mezőnyben.

Félix a helyi tornászcsapat edzőjével, Weidinger Verával gyakorol
Félix a helyi tornászcsapat edzőjével, Weidinger Verával gyakorol
Garai Antal Atom

Elámulunk, Félix milyen könnyedén spárgázik, aztán akrobatikus ügyességgel szaltózik át a szőnyegen.

Félpályán, poros tornateremben kell gyakorolni

Félixtől függetlenül külön misét megérne, miért nincs több mint egy éve a Jáki Nagy Márton Általános Iskolának használható tornaterme. Tíz hónapja nincs parketta a jáki tornaterem felében 2013. September 24. 09:14 Holott a mindennapi testnevelés kötelező - de ez nem elég. Egy éve, december óta húzódik az ügy, akkor ázott fel egy csőtörés miatt a tornaterem. Hiába volt a friss felújítás, a csarnok felében fel kellett szedni a vadonatúj parkettát. Telt-múlt az idő, azóta sem sikerült helyreállítani, így porban, félig használhatatlan tornateremben edzenek a gyerekek.

Jáki iskola tornaterme
Ezen a térfélen csupasz beton
Bonyhádi Zoltán

Aki porallergiás, az egy éve fel van mentve testnevelésből. Pedig a biztosító is fizetne, a pénz is meglenne, de az iskola a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnökének aláírására vár, hónapok óta. Addig a jáki tornacsapat, közel hatvan gyerek félpályán, kényszermegoldások közepette edz. Így készülnek fel az országos versenyekre.

Félix nem nyafog, teszi a dolgát

Itt edz jobb híján Félix is, aki félbeszakítva a gyakorlatsort, odasiet hozzánk, hogy megmutassa azt az aranyérmet, amire a legbüszkébb, amit Szombathelyen, egy felnőtt versenyen Berki Krisztián nyert, és ajándékba odaadta a fiatal kollégának. Korábban is tartották vele a kapcsolatot – meséli, és ezen a szombathelyi versenyen végre személyesen is találkozhatott vele, amire roppant büszke. Ő Félix egyik példaképe, a másik Csollány Szilveszter. Ha nagy lesz, olimpiai bajnok szeretne lenni, a cél a 2020-as tokiói világverseny.

Szabó Félix - tornász
További képekért katt a képgalériába
Garai Antal Atom

Félix három éve tornászik Jákon, az iskolában. A kedvencei az ugrás, a gyűrű és a talaj. Elsősként a tanítója, Weidinger Vera figyelt fel rá, aki a helyi tornászcsapat edzője is. Így mesél erről:

Amikor idejött elsőbe, akkor feltűnt az alkata, alacsony, rugalmas és hajlékony, és hogy mennyire szép testi adottságai vannak a szertornához. Ez nem mindenkinek adatik meg. Például a lábfeje alapból tökéletes ívben hajlik, másoknál ezt elérni hosszú évek kitartó munkája. Rögtön feltűnt, hogy Félix erre a sportágra termett. Ráadásul nagyon könnyen tanul, pillanatok alatt elsajátít bármilyen mozgásformát, remek a monotóniatűrése, és magas a fájdalomküszöbe, ami a nyújtásoknál nagyon fontos. Nem nyafog, teszi a dolgát. Jó karakter, nem csak lelkileg, értelmileg is könnyű vele dolgozni. Ebben is kiemelkedik.

Szabó Félix - tornász
További képekért katt a képgalériába
Garai Antal Atom

Vera egy idő után átküldte Félixet a Haladás VSE-be is edzeni – de ott pár alkalom után közölték velük, Félix annyira ügyes, hogy nem tudnak neki újat mutatni. Azt tanácsolták, vigyék el Budapestre vagy Győrbe, a Bercsényi DSE tornaszakosztályába. A szülők utánajártak, így Félixet szeptembertől fel is vették a neves győri tornászklubba, ezzel együtt jött a következő dilemma: hogyan tovább?

Ha lány lenne, nem lenne semmi gond

A szülők ugyanis félnek még elengedni egyedül a tízéves kisfiút, a háromgyerekes jáki család pedig csak nagy áldozatok árán tudna Félix karrierje miatt Győrbe költözni.

Feladni mindent, és pakolni? Mi van, ha közben lesérül, és nem folytathatja? Viszont ha itt marad, nem fejlődik tovább. Mi a jobb?

– kérdezik egymástól is. Félix ráadásul kitűnő tanuló, egy ismeretlen iskola nagyon sok bizonytalansággal is járhat.

Szabó Félix - tornász
További képekért katt a képgalériába
Garai Antal Atom

Jobb híján Félix egyelőre heti négy nap edz, kétszer jár el egy héten a Haladásba, a versenyfelkészülésekre pedig rendszeresen visszajött Vera nénihez, a jáki iskolába. A probléma azonban az, hogy Félix már tényleg azon a szinten van, hogy sürgősen tovább kéne lépnie. A Haladásban ugyanis nincs fiú szakosztály.

Ha lány lenne, nem lenne semmi gond, de a fiútorna azért nagyon más

– teszi hozzá az anyuka.

Szponzor kellene, de ki támogat egy tízéves fiút?

Átmeneti megoldásként, amíg Félix legalább felső tagozatos nem lesz, felmerült az a lehetőség, hogy itt Szombathelyen egy profi edző elvállalná a felkészítését. Kaptak ugyanis a győri klubtól egy edzéstervet, amit itt helyben az év folyamán végig kéne csinálniuk. Viszont az edző óradíját a háromgyerekes család önerőből képtelen kifizetni. Jártak a SEK-en is, hátha találnak másvalakit, de nem jártak sikerrel, ők sem tudták elvállalni, mert Félix túl magas szinten van. Maradna a magánedző, akkor, ha sikerülne szponzorokat találni, akik besegítenének a magánórák fizetésébe. De ki támogatna egy tízéves fiút?

Szabó Félix - tornász
További képekért katt a képgalériába
Garai Antal Atom

Elköltözni?

Több szakembert is megkérdeztünk, mit tanácsolnak. Berki Krisztián annyit mondott, sok olyan tehetséges gyereket ismert, ahol a szülök a gyerek miatt feladták az életüket, eladták mindenüket, aztán a gyerek véletlenül lesérült, és borult minden.

Félix azonban elszánt: állítólag roppant lelkes, az interneten minden videót felkutat, a gyakorlatokat úgy rögzíti magában. Otthon a garázsban is felakasztottak neki egy gyűrűt, jó időben azon gyakorol.

Itt nincs továbblépés, Jákon alapvető tornaeszközök hiányoznak

A helyi iskolában és óvodában elkezdtek üdítős kupakokat gyűjteni azért, hogy Félix profi edzőtől tanulhasson. Azonban úgy tűnik, ez még mindig kevés. A jáki szülők összefogtak a tornacsapatért is, hiszen közel hatvan gyerek edz úgy, és rendre kimagasló eredménnyel, hogy az iskola felszereltsége elég szegényes. A szülői összefogásnak eredménye is lett, nemrég új, többszázezer forintos dobbantót vettek, amit most, ebben a poros és kicsi tornateremben kénytelenek használni.

Szabó Félix - tornász
További képekért katt a képgalériába
Garai Antal Atom

De esélyük sincs arra – folytatja Vera – hogy beszerezzenek egy trambulint, vagy egy sodronyos gyűrűt, amin a fiúk általában versenyeznek. Ráadásul Jákon hat szerből csak három szeren tud gyakorolni, nincs sem korlát, sem nyújtó. Igaz, versenyeken még ezen a szinten, az alsós korosztályban csak a meglévő három szer kötelező, de mi lesz jövőre, ha Félix korosztályt vált? Az akrobatikus elemeket pedig szivacsgödörben kéne megtanulni, úgy kevésbé veszélyesek. Jákon az sincs.

Ön is segíthet!

JÁKI GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY, Tornászoknak fenntartott alszámlaszám, Savaria Takarékszövetkezet:
72100244-11083528

(Félix részére történő utalás, befizetés esetén kérik feltüntetni a kisfiú nevét: FÉLIX)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Tíz hónapja nincs parketta a jáki tornaterem felében

Végre elkezdték felújítani a jáki általános iskola tornatermét, majd' tíz hónap után. Miért tartott eddig?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport