Szombathelyi tulajdonosa van a bajba került szarvasi lámpagyárnak

A cég nyár óta 200 embert küldött el, napi gondokkal küzd.

Súlyos válságba került a Szarvasi márkájú kávéfőzőket és az Ikeának is lámpákat gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., nyár óta több mint 200 dolgozót küldtek el – írja a Napi.hu . A 66 éves társaság tavaly másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberében leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött.

A gyár korábban az IKEA egyik beszállítója volt, az volt a céljuk, hogy az Ikea PS 2014 néven forgalmazott lámpacsalád kizárólagos gyártói legyenek, ehhez vásároltak gépeket és berendezéseket a másfél milliárdos fejlesztés során. A megrendelést azonban elveszítették, mert nem megfelelő minőségű termékek is lejöttek a gyártósorról.

Forrás: Ikea

A bajba került cég nem számíthat kormányzati segítségre, ez derült ki Bodó Sándor pénzügyminisztériumi államtitkár írásbeli válaszából, amelyet Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére adott. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányhivatal a munkavállalók elhelyezkedéséhez tud segítséget nyújtani, a térségben egyébként is munkaerőhiány van.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyártott.

A cég részvényeinek többsége 2009-től a Metálinvest Kft. tulajdonában van, a kft-nek a szombathelyi Zanati úton van a székhelye. Egyik tulajdonosa a szombathelyi Helios Világítástechnikai Kft., a másik a kőszegi Csébits Ádám.

A Helios Kft. többségi tulajdonosa Csébits Ferenc, aki egyébként a bajba jutott Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. vezérigazgatója is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság