A nyolcvanas évek egyik legismertebb magyar modellje ma is elbűvölő

Szedres Mariann nevét ha nem is, de arcát nagyon sokan ismerik, akik odafigyeltek a reklámokra az 1980-as években, még Szombathelyen is összefuthattak vele. Az 57 éves modell ma is karcsú, alig változott.

Korábban írtunk az Ez a divat című 1978-79-es évkönyvről, amelyben szombathelyi helyszínek bukkantak fel, világító Sabaria cipőkkel, menő Styl öltönyökkel Világító Sabaria cipők, menő Styl öltönyök - szombathelyi divat 1979-ben 2016. January 05. 08:13 . A régi divatfotók kapcsán beszélgettünk Szedres Mariannal, aki akkoriban az egyik legismertebb manökennek számított. Az Ez a divat lapnál rendszeresen dolgozott együtt Módos Gábor, szombathelyi fotográfussal is. A nyolcvanas években nagyon sokszor összefuthattunk újságokban, reklámokban és sokfelé Szedres Mariannról készült fotókkal.

Szedres Mariann
Szedres Mariann 57 évesen is megigéző

A manöken (akkor a modell szó helyett inkább ezt használták) egzotikus megjelenésével hamar a divatfotósok kedvence lett, de nem csak küllemében, hanem mozgásával is eltért a megszokottól, ugyanis kiskorától balettozott és néptáncolt. Első címlapfotója 15 éves korában készült, amely nagyon provokatívnak számított akkoriban. A bikinis fotó az Élet és Tudomány címlapjára készült, Kemény György grafikusművész kérte fel a fotózásra.

Eleinte nem volt bátorságom ehhez a pályához, csak a divatlapokat bújtam, de nővérem támogatott és elkísért beíratkozni egy modelliskolába. Később az MTI után az Állami Artista Képző Intézetbe is modelliskolába jártam, ott 1979-ben végeztem.

Aranyhegyi csárda reklám
Szedres Mariann archívum

Mariannt már abban az évben felkérték az Ez a divat magazintól, Lengyel Miklós és Módos Gábor fotóművészekkel kezdett együtt dolgozni, állandó manökenje lett a havilapnak, de több másik lapban (például a Nők lapjában) is rendszeresen jelentek meg a róla készült fotók.

Bundakatalógus képei 1980-ból
Módos Gábor

Nem kellett sok idő ahhoz sem, hogy felkérjenek fürdőruhás divatbemutatókra, amiket hetente tartottak a Gemini-hajón. Sok-sok emlékem van abból az időből, de hozzá kell tenni, hogy rengeteget is dolgoztunk a modellekkel és fotósokkal. A Gemini együttes vezetője, Várszegi Gábor kért fel a hetente induló sétahajójukra s bár sok modell kaphatta volna ezt a feladatot, nekem Papp Imre, a másik zenekari alapító tag mondta, hogy kedvességem és közvetlenségem ragadta meg őket.

Szedres Mariann
Szedres Mariann archívuma

Büszkén emlékszem vissza arra is, hogy a Woolmark ruháit az elsők közt mutathattam be Magyarországon, ahol akkoriban még nem igazán ismerték ezt a márkát. Jó érzés tudni, hogy mekkora hatással voltunk a divatra.

Woolmark - Gyapjúban kellemeseb
MTI

Mariann sokáig volt a Centrum Áruházak reklámarca, 1990-ben pedig modelliskolát indított, innentől két otthona lett, Magyarország és Németország.

Centrum Áruházak reklám Hugai Istvánnal
Lapkiadó Vállalat fotó

Azóta is kétlaki vagyok, Németországba hosszabb időre csak két éve telepedtem le, de Budapesten él testvérem, sok időt töltök vele is. Jelenleg is modelliskolában tanítok.

Centrum Áruházak reklám Hugai Istvánnal
Lapkiadó Vállalat fotó

Manökenek a Savaria szállóban

Természetesen Szombathely sem maradt ki a manöken életéből, többször járt a városban, de egy Ez a divat fotózáson is. A három napos fotózás alatt a Savaria Hotelben laktak és annak környékén dolgoztak.

Szedres Mariann és modellek Szombathelyen
Módos Gábor

1980-ban a legnagyobb modellekkel és Módos Gáborral dolgoztunk Szombathelyen. Rák Kati, Welzer Erzsébet, Almádi Kati és én voltunk a modellek. Módos Gábor nagyon sokat mesélt a városról, s bár kevés időnk volt, elmentünk strandra is, és megnéztünk ezt-azt Szombathelyen. Gáborral azért is szerettem dolgozni, mert ő olyan fotóművész volt, aki tanított is, mozgást, pózokat, sokat tett hozzá ahhoz, hogy olyan legyünk a fotóin, ami emlékezetessé tette azokat.

Szedres Mariann a Csónakázótónál (balra) és modellekkel Szombathelyen
Módos Gábor

Gábornak hála abban a három napban nagyon oldottak voltunk, korán keltünk, egész nap dolgoztunk, a modellek váltották egymást, Gábor viszont nem tudott pihenni, de ő profi volt, és ez a fotóin is látszik.

Szedres Mariann a Csónakázótónál (balra) mellette
További fotókért kattintson a képre!
Módos Gábor
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű