Világító Sabaria cipők, menő Styl öltönyök - szombathelyi divat 1979-ben

A Claudius Hotelnél és a Csótó előtt pózoló manökenek, cipő és ruhadivatjóslás 1979-ből, Szombathelyről.

Egy 1978-es kiadású divatkönyvben találtuk meg Szombathelyt, a hazai könnyűipar éllovasát, a Sabaria cipőgyárral. Két ünnep közt pakolászva nagyanyám könyvespolcán láttam meg a divatos évkönyvet, ami nem volt külön könyvjelzőzve a szombathelyi vonatkozás miatt. Mi eredendően Pestről költöztünk a megyébe, még a kétezres években, viszont egyből kiszúrtam a manökenek - elnézést, manekenek - mögött a Claudius Hotelt vagy épp a Püspöki palotát.

Cipőgyár és Styl az Ez a divat évkönyvben
A magyar könnyűipar
Lapkiadó Vállalat

A Lapkiadó Vállalat gondozásában 1978-ban megjelent Ez a divat ’79 címet viselő évkönyv a következő év trendjeit volt hivatott bemutatni. Külföldi kollekciókat is felvonultatott, például Yves Saint-Laurent vagy Balmain divatóriásoktól. No de kanyarodjunk csak vissza a párizsi kifutóktól a magyar könnyűiparhoz, amelyben túrázott egyet a szerkesztő, útba ejtve a szombathelyi Sabaria Cipőgyárat és a Styl Ruházati Vállalatot.

Cipőgyár és Styl az Ez a divat évkönyvben
Vélhetően nem ilyen volt a napi munka a cipőgyárban
Lapkiadó Vállalat

Évente hatmillió pár cipő és a titokzatos RR-program

A Ha a cipőm beszélni tudna… című cikkben Benkő László iparművésszel, a cipőgyár művészeti vezetőjével társalog az RR-programról, vagyis a retroreflektív anyagokkal készített cipőkről, amik a következő év, 1979 és 1980 iránykollekciójában szerepelnek. - Az RR-program egyébként fényvisszaverő anyagok használatát jelzi, amilyen manapság például a láthatósági mellényeken van.

a világító ruhák fontosságát, szükségességét a motorizáció terjedése miatt ma már senki sem vitatja, nálunk az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács kiváltképp szorgalmazza.

Cipőgyár és Styl az Ez a divat évkönyvben
Cipődivat
Lapkiadó Vállalat

Balettcipő. Topánka. A forma: lapos sarok, nyújtott lábfej, bokában rögzítés. Párizs halványrózsaszínt, halványkéket, bézst mutat. Mint minden divat, ez sem mindenkinek előnyös.

E balettcipő igazán csak a hosszú combú, magas lányoknak csinos. Az alacsony termetűeknek a jelenlegi és a közeljövő módijában ugyancsak helyet kapó vékony, magas sarkú szandál, cipő klumpa ajánlatos.

- mondja a művészeti vezető, nem sejtve, hogy 2010 után magas és alacsony egyaránt hordta és hordja a 30 évvel később újra divatba jött topánkákat.

Cipőgyár és Styl az Ez a divat évkönyvben
A 38-as számot kérném
Lapkiadó Vállalat

Aztán felsorolják a cikkben azt is, hogy évente hatmillió pár cipőt gyártanak, aminek felét exportálják a Szovjetunióba, Csehszlovákiába, NDK-ba, Lengyelországba, Romániába, NSZK-ba, Svájcba, Ausztriába és Líbiába. További iparművészeket és tervező modellőröket is felsorolnak: Sütő Éva, Jankovics Zsuzsa, Römer Jutka, Tóth Mária, Horváth Lászlóné, Németh Tamás.

Cipőgyár és Styl az Ez a divat évkönyvben
Cipő-cipő-cipő
Lapkiadó Vállalat

STYL - Ki ne csodált volna megy ilyen márkájú öltönyt!

Egy másik cikkben a szerző a Styl Ruházati Vállalathoz látogat. Élménybeszámolójában dicséri a korszerű kidolgozást, a Woolmark gyapjúöltönyt, amely tartózkodó, de mindenkor a divatot követő vonalvezetésű. Hamar le is írja, hogy:

a bohókás avantgarde-stílus nem a Styl műfaja

Mellényes öltönyben, háromrészes kosztümben gondolkodnak. A Styl rangját pedig divatdiktátor országok rendelései, nyugati bérmunkák, tartós exportpiacok fémjelzik.

Cipőgyár és Styl az Ez a divat évkönyvben
Elegancia, ha jól sejtjük a Püspöki palota bejáratánál
Lapkiadó Vállalat

A cikk írásakor ezerötszázan dolgoztak a Stylnél, volt varrodájuk Szombathelyen, Vasváron és Körmenden is. Évente háromezer kabátot, blézert, kosztümöt és nyolcvanezer öltönyt készítettek. Termelésük hatvan százaléka export (NSZK, Norvégia, Franciaország, Kuwait, Szovjetunió). Mint kiderül, Horváth László főkönyvelő szavaiból:

Ami Magyarországon még nem jött divatba, azt Nyugatra már tavaly kérték.
Cipőgyár és Styl az Ez a divat évkönyvben
Lányok a Claudius előtt
Lapkiadó Vállalat
Cipőgyár és Styl az Ez a divat évkönyvben
További hangulatos divatfotókért kattintson a fotóra!
Lapkiadó Vállalat
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző