Szombathely régen és ma - Így néztek ki a székesegyház freskói a bombázás előtt

A szombathelyi nagytemplom régi freskói megsemmisültek 1945-ben. Mit sikerült belőlük rekonstruálni?

Nemrég bejártuk a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyház harangtornyát, és rácsodálkoztunk a városra a magasból. Valószínűleg sokan tudják, hogy 1945-ben szinte teljesen megsemmisült a templom, Szombathely számos más épületével együtt, amikor egy amerikai bombázókötelék megszórta a várost. Bár most már szépen fel van újítva és nagyobb részében sikerült visszaállítani az eredeti állapotot, sajnos a rengeteg freskó végleg megsemmisült.

Ezért olyan üres most a mennyezet is. Azt, hogy milyen volt régen, csak néhány korabeli képeslap és fotó őrzi. Mi most fogtunk egy ilyen régi képeslapot és megpróbáltuk ugyanabból a szemszögből újra megalkotni a képet. Ha kíváncsi arra, hogy nézett ki régen az épület, és mennyit változott mára, a csúszka segítségével összehasonlíthatja ön is a két állapotot. Íme:

facebook/szülővárosom szombathely / Mészáros D. Zsolt
És hozzá egy új fotó nagyobb látószögből.
A Főhajó, ahogy most láthatjuk
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely