Folytatódik a harc a szelektív kukák és a „szarunk rá” emberek között

Most az Öntő utcából küldött erre bizonyítékot olvasónk.

Megint teli van szeméttel az Öntő utca szelektív gyűjtő és környéke – írta levelében olvasónk, aki képet is készített róla:

Olvasó
Nem ez az első eset, hogy olvasóink vagy mi magunk hasonló képeket készítenek a szelektív hulladékszigetek környékéről. Jó pár évvel ezelőtt helyezték ki ezeket, azzal a céllal, hogy az üveget és a műanyag palackokat elkülönítve gyűjtsék, és később újra feldolgozzák.

Pedig pénzt is meg lehet takarítani

Jó lenne ez a környezetnek, hiszen kevesebb hulladék szennyezné, és jó lenne a lakóknak is. Hiszen a szelektív gyűjtőkbe elhelyezett hulladék elszállításáért nem kell fizetni. A háztartási hulladékért igen, és annak mennyisége után. Vagyis,

aki szelektíven gyűjti a hulladékot, kevesebbet kel fizetnie a hulladékszállításért.

Sajnos, a Szombathelyen eredetileg kihelyezett, több mint 70 hulladéksziget nagyobb része már eltűnt. Nem azért, mert ne használnák az emberek, használják is, hanem a felelőtlen,

szarunkrá

emberek miatt.

Utóbbiak azok, akik hulladéklerakónak nézik a szelektív szigeteket, és mindent odahordanak. Jellemzően éjszaka, amikor senki sem látja. A hulladékszállító egy ideig takarít, pluszmunkát végez, aztán megunja, és elviszi a szeletív gyűjtőket.

A Kiskar utcai parkolóban, a Perint-parton így nézett ki a szelektív sziget a megszüntetése előtt
Szilágyi József

Erről egyébként írtunk már Dzsumbujjá válnak a szelektív hulladékgyűjtők Szombathelyen, szavazzon, megmaradjanak-e 2017. April 10. 18:05 , és akkor meg is szavaztattuk olvasóinkat, szerintük mi lenne a jó megoldás.

Olvasóink többsége szerint a szolgáltató és a hatóság (közterület-felügyelet) derítse ki, kik visznek oda egyéb szemetet, és alaposan bírságolják meg őket. Azt nem tudjuk, voltak-e bírságolások, de egyre kevesebb a hulladéksziget.

Így most a környezetbarát lakó vagy megkeresi a messzebb lévő, és még megmaradt szelektív gyűjtőket, vagy beáll azok közé, akik mindent a háztartási szemétbe dobnak. És ez nem jó senkinek.

Úgy tűnik, nem a hulladékgyűjtő szigetek környékén kellene először rendet rakni, hanem egyes emberek fejében. Ez a nehezebb feladat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet