Fél éven át próbáltunk bejutni a szombathelyi szelektív hulladékválogatóba, nem sikerült

Be akartuk mutatni, mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal.

"Tudomásunkra jutott, hogy szombathelyi és a soproni polgármesterek belátható időn belül találkoznak konzultációra hulladékgazdálkodás témakörében. Kérjük megértését, hogy a látogatását a szelektív hulladékfeldolgozó üzemben ettől az egyeztetéstől függően egy későbbi időpontban tudjuk biztosítani Önnek" - írta levelében a soproni STKH Kft. még a múlt héten.

szombathelyi szelektív hulladékválogató
A képekre kattintva galéria nyílik
Mészáros D. Zsolt

Egy héttel korábban még kaptunk egy időpontot január 24-re. Nem akartunk mást, csak fotókkal, leírásokkal bemutatni, hogyan működik a hulladékválogató, és bebizonyítani, hogy van értelme a szelektív hulladékgyűjtésnek.

szombathelyi szelektív hulladékválogató
Mészáros D. Zsolt

Még tavaly nyáron érdeklődtünk arról, van-e lehetőség az üzemlátogatásra, aztán utána sokszor. Mindig haladékot kértek, azt hogy várjuk meg az önkormányzati választást, várjuk meg az ünnepeket, az új évet. Most pedig, hogy az egyeztetések után beszéljünk majd a látogatásról.

szombathelyi szelektív hulladékválogató
Mészáros D. Zsolt

A most induló egyeztetésekről nemrég írtunk A SZOVA három éve veszítette el fél Vas megye hulladékszállítását, megpróbálják visszaszerezni 2020. January 16. 11:30 , valószínűleg arról lesz szó, hogy a SZOVA három éve veszítette el fél Vas megye hulladékszállítását, amit a soproni STKH kapott meg, és legalább ennek egy részét megpróbálják visszaszerezni.

szombathelyi szelektív hulladékválogató
Mészáros D. Zsolt
A jelenlegi helyzet ugyanis nehéz helyzetbe hozta és ott is tartja a Szomhull-t és áttételesen a SZOVÁ-t is. Sőt, még az önkormányzatot is, tavaly év végén 500 millió forinttal kellett kisegíteni a Szomhull-t, ez a pénz máshonnan hinyzik majd.

Miután az STKH visszamondta a korábban megbeszélt látogatási időpontot, elmentünk, és megnéztük, mi a helyzet most a válogatóművel. Persze, csak a kerítésig jutottunk, mozgást nem láttunk, igaz, a nyitva tartási időn kívül érkeztünk,. Az udvaron párkukásautó, nagy kupac gumiabroncs, arrébb bálákban papírhulladék. És persze az épületek, valamint a zárt kapu.

szombathelyi szelektív hulladékválogató
Mészáros D. Zsolt

A Szombathely határában, a Söptei út mellett lévő válogatómű egyébként 2015-ben készült el, viszont jó darabig nem működött, jelenleg az STKH üzemelteti. Az üzemben a négy és fél évvel ezelőtti próbaüzemkor jártunk Hárommilliárd forintba került a hulladékválogató, de egyelőre még nem működik 2015. August 24. 19:09 , egy nyílt napon. Hárommilliárd forintba került, a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás építtette.

A társulást 127 település hozta létre, évente 7,5 ezer tonna hulladék feldolgozására képes, de azt nem tudjuk, ebből mennyit teljesít.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet