Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A SZOVA három éve veszítette el fél Vas megye hulladékszállítását, megpróbálják visszaszerezni

A soproni városvezetéssel egyeztet Szombathely polgármestere.

Elkezdődött az egyeztetés Sopron és Szombathely polgármesterei között - írta egy levelünkre a soproni székhelyű STKH Kft., a cég látja el Vas megye nagy részén a hulladékkezelési közszolgáltatást.

Megkérdeztük a szombathelyi városházát, miről is egyeztettek, és milyen eredmények vannak, de csak az egyeztetések elindulását erősítették meg, azt írták, a részletekről egyelőre nem tájékoztathatnak.

Stratégiai jelentőségű ügy

Pedig egy stratégiai jelentőségű ügyről van szó. Ezen azt értjük, hogy a szombathelyi önkormányzati vagyonkezelő, a SZOVA jövőjét - és áttételesen az önkormányzatét is - nagy mértékben befolyásolja, hogy mit érnek el ezeken az egyeztetéseken.

Bonyhádi Zoltán

A kormány a 2014-es választások előtt bejelentette rezsicsökkentés jegyében szervezte át a települések hulladékkezelését. Létrehozták az állami vízfejként működő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV), és erre a cégre bízták a lakossági díjak beszedését. Az NKHV-t már többször is tízmilliárdokkal segítette ki az állam 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , évente lecserélik a vezetését Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 , de eddig semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni.

A tevékenységükből annyi látszik, hogy a lakosság hónapokig nem kapott számlát, majd egy összegben akarták behajtani a díjakat. A hulladékszállítást valóban elvégző, többségében önkormányzati cégek egy-másfél év múlva kapják meg munkájuk ellenértékét, ráadásul nem is egészet, így több önkormányzati cég is csődközelben van Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 , Szombathelyen tavaly év végén félmilliárd forintot kellett emiatt beletolni 3,6 milliárdos veszteség az állami hulladékgazdálkodónál, Szombathely 500 milliót ad saját cégének 2018. December 11. 11:19 a hulladékszállításba, az év elején Budapestre is lecsapott a kukaholding A kukaholding a vidéki városok után Budapestre is lecsapott, Szombathelynek már félmilliárdjába került a működése 2020. January 13. 07:48 .

A SZOVA elvesztette a szolgáltatási területének jelentős részét

A rezsicsökkentés másik következménye, hogy a kormány újraosztotta a hulladékkezelést az önkormányzati cégek között. Kitalálták a közszolgáltatói jogosultságot, és ennek nem minden cég felelt meg. 2017. január elején döbbentek meg 37 vasi településen a Müllex kukásautói járnak a SZOVA gépei helyett 2017. January 03. 16:19 a lakók sok Vas megyei településen, hogy más színű kukásautók járnak, mindenféle bejelentés nélkül.

Korábban a SZOVA szállította el a hulladékot Vas megye északi részének nagyobb részéről, több mint 50 településről. Ezt a jogosultságot napok alatt veszítette el a szombathelyi cég, a megyét kétfelé osztották, az északi részt a soproni önkormányzat tulajdonában lévő STKH Kft. a déli rész a zalaegerszegi önkormányzat cége, a Müllex Kft. nyerte el.

Ráadásul az új szabályok miatt létre kellett hozni a Szomhull Kft.-t, ami egy technikai cég, az ő alvállalkozójaként gyűjti a hulladékot a SZOVA. Viszont mára csak Szombathely plusz hét kisebb település maradt a SZOVÁ-nak, így a géppark és a munkaerő kihasználatlan, alacsony hatásfokkal dolgozik.

Elkezdték az egyeztetéseket

Az előző, fideszes városvezetés sokáig nem foglalkozott az üggyel, tavaly a SZOVÁ-ra akarták hárítani a felelősséget Nemény András: Puskás Tivadar a SZOVÁ-ra akarja hárítani a felelősséget a hulladékszállítás bukása miatt 2018. January 26. 13:43 a bevételkiesés miatt. Hivatalosan többször is egyeztettek a soproni városvezetéssel, előrelépés azonban nem történt.

A cikk elején írtuk, hogy az új városvezetés elkezdte az egyeztetéseket a soproniakkal, kérdés, milyen eredményeket sikerül elérni. Mert, ahogyan írtuk már, a hulladékszállítás nem csak a SZOVA, hanem a városi költségvetés és nem utolsósorban a lakosság szempontjából is stratégiai kérdés.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet