Összeszedtük mások szemetét – Koszos meló, de jó fejek voltunk

Eltakarítottunk azt a szeméthalmot, amit olvasónk kifogásolt. Legalábbis majdnem. Aztán a hulladékot két perces utaztatás után egy konténerbe dobtuk.

Helyszínünk a Sét Oladdal összekötő szombathelyi körforgalomnak az elkerülő út felé vezető kis pihenője, amelyet néhány, a sötétség erőivel cimboráló martalóc gyalázatos módon szemétlerakónak használ. A minap valahol itt, a nejlonzsákok elé dobva feküdt egy koszlott levél is, amelyet egy olvasónk fotózott le Kinek a szemete? Ki ismer a magáéra? 2013. December 01. 12:34 . Ez a szemetelős kis írás, ha lincselés nem is lett belőle, nagy felháborodást keltett. Fotós kollégámmal kivonultunk a tett helyszínére, hogy körbenézzünk, és ha már felelősségre senkit sem vonhatunk, legalább összegyűjtsük a hulladékot. Gumikesztyű helyett a sima kötött is megtette (van mosógép), zsákokat a szerkesztőségből vittünk.

Szeméthalmok az oladi elkerülőnél
Csendélet a lakótelep árnyékában
Bonyhádi Zoltán

Olvasónk nem tévedett Kinek a szemete? Ki ismer a magáéra? 2013. December 01. 12:34 , a keresett leágazót könnyű volt kiszúrni, mert a környéket valóban szemétlerakónak használják. Közvetlenül a lehajtónál (a bicikliút végén) nagy kupac törmeléken egy fekete zsák éktelenkedett, körülötte vodkás mini üvegekből egész gyűjteményre való feküdt, a telehintve a fű összetaposott műanyag flakonokkal, nemzetietlen cigis dobozokkal, leszanált palatetőkkel és kosárnyi rothadó gyümölcsfélével.

Szeméthalmok az oladi elkerülőnél
Hello turist
Bonyhádi Zoltán

Jobb így, hogy az avar rohadjon zsákostul a világ végezetéig?

A műanyagokat és a vodkás üvegeket összeszedtük, majd valami gusztustalan kis zacskót dobtunk a zsákunk tetejére (mintha véres intimbetétekkel lett volna tele). Beljebb haladva a sűrűbe, szintén fekete nejlonzsákokat találtunk. Nem bírva a kíváncsiságunkkal ezeket felbontottuk, és lám, összerohadt falevelekkel voltak teletömve. A zsákokból egyenként kiszórtuk az avart, majd a nejlonokat összeszedtük. Ezzel meg is telt fotósunk autójának hátulja.

Szeméthalmok az oladi elkerülőnél
Lapul, mint szemét a fűben
Bonyhádi Zoltán

És ez volt az a pont, ahol eldurrant az agyunk. Ha valaki otthon akkurátusan összegereblyézi a falevelet a tüchtig kertecskéjében, belegyömöszöli nejlonzsákba, aztán elutaztatja idáig, akkor miért olyan nagy fáradság kinyitni azt a zsákot, és kiszórni tartalmát a földre? (Nekem négy zsák két perc munka volt.) Jobb így, hogy rohadjon zsákostul a világ végezetéig? Legalább a nejlont hazavihette volna… Ahogy érthetetlen az is, ha valaki egyszer már összegyűjtötte és összenyomkodta otthon a műanyag flakonjait, miért nem vitt el a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe, miért pont itt, a falatnyi zöldben szabadul meg tőlük?

Szeméthalmok az oladi elkerülőnél
Itt mára végeztünk
Bonyhádi Zoltán

Beljebb és beljebb újabb kupacok tűntek fel, szemétdombnyi műanyagflakonok, tetejükön fekete zsákok. Reménytelennek tűnt egyedül összeszedni. Beszálltunk hát a kocsiba, két percen belül a közeli lakótelepen megálltunk: ott négy konténert számoltunk össze, válogathattunk, hova dobjuk be az összeszedett szemetet.

.

Mára ennyi közösségi munka elég volt, de kollégám megjegyezte. holnap kalákában megyünk és befejezzük a 86-ost…

Egy nem túl nehéz mozdulat
Bonyhádi Zoltán
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kinek a szemete? Ki ismer a magáéra?

Csak azt nem érti olvasónk, ha valaki a Kodály Zoltán utcában lakik, miért nem a házához tartozó konténerbe dobja a szemetet?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet