770 millió forintból újítják fel a szentgotthárdi élményfürdőt

A cél az, hogy kevesebb energiát fogyasszon a fürdő.

Termálhővel is fűtik majd a szentgotthárdi élményfürdőt, ezzel jelentősen csökkenthető a földgáz-felhasználás - hangzott el egy kedd délutáni sajtótájékoztatón, ahol a város két nyertes uniós pályázatáról számolt be Huszár Gábor polgármester és Majtényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Mint kiderült, Szentgotthárd az uniós TOP és TOP Plusz programban két pályázatot is nyert. Az egyik a városi tulajdonban lévő élményfürdő energetikai felújítását célozza, közel 738 millió forint támogatással.

A szentgotthárdi termálfürdő
Forrás: Facebook / Szentgotthárd Spa & Wellness

A fürdő még az energiaárak emelkedése által okozott energiaválság alatt sem zárt be A szentgotthárdi élményfürdő nem zár be, de biztos, hogy takarékoskodni kell 2022. October 12. 07:03 , de már akkor felmerült az energetikai rendszer korszerűsítésének igénye.

Szentgotthárd alatt, a fürdő területének szomszédságában már évtizedekkel ezelőtt találtak termálvizet, ennek hőjét akarják a jelenleginél jobban kihasználni. Ennek érdekében új termálkutat fúrnak, és termálvizes hőszivattyús rendszert építenek ki a fürdőben.

A várakozások szerint ezzel jelentősen csökkenthető lesz a fürdő földgázigénye, és így az energiaszámla is, nem beszélve arról, hogy ezáltal növelik a megújuló energia használatának arányát.

A szentgotthárdi termálfürdő
Forrás: Facebook / Szentgotthárd Spa & Wellness

De a korszerűsítésnek ezzel nincs vége, előkészítés alatt áll egy újabb pályázat, aminek segítségével napelemes rendszert építenének ki a fürdőben. A napelemek állítanák elő azt az elektromos áramot, ami a hőszivattyúk működéséhez szükséges. Ez a fejlesztés újabb 300 millióba kerül majd.

Ehhez 50 százalékban vissza nem térítendő támogatás és 50 százalékban kamatmentes hitel nyerhető el. Az E.ON-nal már megkötötték a hálózatcsatlakozási szerződést és egy előszerződést egy 499 kW-os kiserőmű létesítésére.

A pályázat összeállítása folyamatban van.

(Forrás: szentgotthard.hu)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet