A szombathelyi kórházba hozzák műteni a betegeket a zalaegerszegi balesetiről

Elmentek az orvosok, állítólag romokban van a zalai traumatológiai osztály.

Sérelmezték az alacsony ügyeleti díjat, ezért felmondott hét traumatológus a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban – írtuk Bérzsarolás a zalaegerszegi kórházban? 2021. June 22. 17:12 még júniusban. A hírt a zalaegerszegi kórház is megerősítette, szerintük azonban bérzsarolás történt, aminek nem engednek az intézmény fenntarthatósága érdekében. Hozzátették, hogy az elkövetkező időszakban is mindent meg fognak tenni azért, hogy a traumatológiai osztály működésének folytonosságát biztosítsák.

Most azonban úgy tűnik, hogy mégis bőven vannak problémák Zalaegerszegen. Több forrásból is úgy értesült lapunk, hogy romokban van a zalai traumatológiai osztály, ugyanis egyetlen baleseti sebész sincs. Mindannyian felmondtak a múlt hónapban és letelt a felmondási idejük, így most a műtétre szoruló betegeket a szomszédos megyék kórházaiba szállítják, így például Szombathelyre is.

Mészáros Zsolt

Mindezt úgy, hogy ahogyan az egész országban, úgy a Markusovszky kórházban sincsenek könnyű helyzetben az orvosok. Információink szerint csütörtökön éppen Lentiből hoztak Szombathelyre egy beteget, akinek eltört a keze és műteni kellett. A szerencsétlenül járt beteget meg is operálta egy szombathelyi orvos, közben viszont várakoztatniuk kellett a vasi betegeket, ami még több frusztrációt okozott, mind az orvosoknál, mind a betegeknél.

Összeomlóban van a zalaegerszegi kórház?

Az Index is erről ír, egy zalaegerszegi civil, Föőr Gábor posztját szemlézi. Föőr Gábor már több alkalommal is élesen kritizálta a várost érintő közügyeket. Most azt írja, folytatódik a botrány és a hét távozó traumatológus után összeomlóban van a zalaegerszegi kórház.

„Tegnap este egy újabb hatalmas botránnyal kapcsolatban kerestek meg néhányan a kórház dolgozói közül. Ma 15:00-tól a baleseti sebészeti osztály is megszűnik. Csak, hogy mindenki érezze a helyzet súlyát, ha valami komolyabb beavatkozás szükséges, akkor az csak Nagykanizsán vagy Szombathelyen lesz lehetséges. Ez is emberéleteket követelhet” írta csütörtök délután, posztjában pedig kórházi dolgozókat is idéz.

www.zmkorhaz.hu

Az Index egy olvasója történetéből is idéz, akit egy apróbb hétvégi baleset miatt visszarendeltek a zalaegerszegi traumatológiai szakrendelésre, de időpontot nem tudtak neki adni. A beteg úgy döntött, hogy már kora reggel odamegy, de több órás várakozás után sem tudták ellátni sem őt, sem bárkit a közel 100 betegből. Se rendelés, se orvos, se nővér, se tájékoztatás, csak a temérdek beteg, köztük idősekkel és gyerekekkel.

A kórház is reagált

Minderre válaszul pénteken kiadott egy közleményt a Zala Megyei Szent Rafael Kórház, melyben tulajdonképpen majdnem mindent megerősítenek. Azt írják, hogy továbbra is biztosított a traumatológiai ellátás a Zala megyei betegek számára, majd részletezték az elmúlt időszakot.

Állításuk szerint a traumatológiai osztály orvosai egységesen jelezték, hogy nem értenek egyet az ügyeleti díjak mértékével, ezért a kórház jelentősen megemelte a béreket, hiszen nem szerették volna, ha felmondanak. De erre válaszul az orvosok tovább követelőztek.

„Intézményünk megvizsgálta ezeket a követeléseket és kórházunk menedzsmentje a megegyezés reményében az elmúlt napokban lefolytatta utolsó tárgyalását az érintett orvosokkal. Megállapítottuk, hogy az újabb követelések a szakmaiságot nélkülözik, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges, valamint a társosztályokra indokolatlanul hárított volna át jelentős ügyeleti terheket” – írják.

Mivel sem a kórház, sem az orvosok nem engedtek, ezért végül lezárták a tárgyalásokat, így végleges lett a hét traumatológus felmondása. A kórházvezetés mindezt jelezte az illetékes hatóságoknak is és kérték a folyamatos ellátás átszervezését.

Ennek értelmében a sürgősségi betegellátás és a traumatológiai járóbeteg szakrendelés (kontroll ambulancia) változatlanul működik, a sérültek további ellátását a Sürgősségi Betegellátó Osztály koordinálja. A műtéti beavatkozásra szoruló betegeket pedig a nagykanizsai, a szombathelyi és a kaposvári kórház fogadja.

„A Zala Megyei Szent Rafael Kórház menedzsmentje a lehető legrövidebb időn belül újjászervezi a Traumatológiai Osztály működését olyan szakorvosok bevonásával, akik munkájuk során a gyógyítást és a betegek ellátását tekintik elsődleges céljuknak, intézményünk és kollektívája iránt pedig elkötelezettek” – zárták a közleményt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet