Ilyet nem láttunk Szombathelyen: még az úttest is térkőből lesz kirakva a Szigligeti utcában

300 méter térkő, 110 millió forintért. Biztos megéri?

Nem hittünk a szemünknek, amikor véletlenül a minap a szombathelyi Szigligeti utcába keveredtünk. Miközben a városban lépten-nyomon kátyúkat kerülgetünk, megy a toldozgatás-foldozgatás, és soha sincs elég pénz a töredezett aszfaltú utcák rendbetételére, addig egyszer csak itt ez a felújítás:

Nem a Fő téren, nem is a közelében, nem is egy frekventált helyen, hanem a Szigligeti utcában.

Szigligeti utca
Szigligeti utca
BZ

Igen, jól látják, nem csak a járda, hanem az úttest is térkőburkolatot kap majd, mindegy 300 méter (0,3 km) hosszan. A fele már majdnem kész is:

Szigligeti utca
Szigligeti utca
BZ

Kisebb utánakeresés után meg is találtuk, a felújítás az "Óperint városrész és környékének rehabilitációját" érintő pályázatként fut. Ennek részeként mintegy 110 millió forintból újul meg a Szigligeti utca Táncsics Mihály utca és Brenner Tóbiás körút közötti 300 méteres szakasza.

A beruházás része a víz- és földgázvezetékek rekonstrukciója, a parkolók kialakítása, az úttest és a járda térkövezése, továbbá a növények kiültetése is.

Az új burkolat tehát faltól falig tart majd, ugyanis az út, a járda, és a parkolók térkővel lesznek kirakva, és új fasort is ültet a kivitelező - olvashatjuk a szombathelyi televízió honlapján.

Szombathely, Szigligeti Ede u., 9700

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

A felújítás elején Puskás Tivadar polgármester nyilatkozott is:

Szombathely egyik legrosszabb utcája volt és a felújításra szükség van. Szombathely megyei jogú város vezetése mindenképpen fontos kérdésnek gondolja az útjainak a minőségét egyre inkább jobbá tenni.

Felújítják a Szigligeti utcát
Ilyen volt
Forrás: googlemaps.com

Hende Csaba sem maradt ki a sorából, az országgyűlési képviselő a felújítás elején elmondta:

Nagyon örülök valóban, hogy eljött a történelmi pillanat!

. Majd hozzátette:

A kormány külön biztosított 100 milliós nagyságrendben a költségvetési törvényben a szombathelyi útfelújításokra javaslatomra. Részben ennek is köszönhető a most megújítandó Szigligeti utcai felújítás.

A szombathelyi Szigligeti utca felújítás előtt
Ilyen volt
Nyugat.hu

Tehát, ismételjük el Hende Csaba szavait: a kormány külön biztosított 100 milliós nagyságrendben a költségvetési törvényben a szombathelyi útfelújításokra javaslatomra.

Az adatok szerint tehát 300 méter utca rendbetétele kerül most 110 millió forintba.

A kérdés már csak az, vajon miért épp a Szigligeti utcát térkövezik le széltében-hosszában?

Szombathelyen megannyi utcát tudnánk sorolni, amire ráférne egy kiadós kátyúzás Kinyírta a tél Szombathely útjait 2018. February 26. 14:33 . Jogosan merül fel a kérdés, vajon milyen miért épp a Szigligeti utcát térkövezik le széltében-hosszában? Miért nem csak aszfaltozzák, a maradék pénzből pedig még ezt-azt a környékbeli utcákban kijavíthatnának?

Nincs válaszunk - akinek van, jelezze - mindenesetre a rossz nyelvek azt suttogják Szombathelyen, hogy valaki bennfentes vásárolt pont ebben az utcában ingatlan(okat), még a felújítása előtt. Aztán, persze csak véletlen, hogy a rehabilitáció után az ingatlan is többet fog érni. Nem tudjuk bizonyítani.

Összehasonlításként vegyünk egy tavalyi, hasonló léptékű felújítást a Móricz Zsigmond utcában. Itt térkővel ellátott járda épült, ami körülbelül 1300 négyzetmétert ölel fel. Az útpálya hét méter széles, ami 2100 négyzetmétert jelent, ez két réteg aszfalttal, alépítményi megerősítéssel készült el. Összesen 111,7 millió forintból. Szinte ugyanannyiból készült el, mint a mostani Szigligeti felújítás.

A közelben a Magyar Közút most újítja fel Ják-Szombathely közötti összekötő utat. 3,3 kilométeres szakaszon lassan befejeződnek a teljes körű felújítási munkák. A projekt pedig 183 millió forintból valósul meg. Itt is van belterület - csatornafedőkkel és hidakkal. Igazán nem összehasonlítható a két projekt, de az ára már más.

Azt viszont egy pillanatra sem kérdőjeleztük meg: égető szükség volt az Szigligeti utca rendbetételére

Fogalmunk sincs, ez a 300méter/ 110 millió forintos felújítási ár reális-e vagy sem. A fő kérdés azonban nem is ez, hanem az, hogy tényleg ez a széltében-hosszában letérkövezés a leghatékonyabb, legpraktikusabb és legesztétikusabb megoldás?

Szigligeti utca
Szigligeti utca
BZ
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet