Szijjártó gratulált a holland szélsőjobbnak a választásokon való jó szerepléséhez

És azt is reméli, hogy mielőbb személyesen is találkozhat a párt vezetőjével.

Levélben gratulált Geert Wildersnek, a jobboldali holland Szabadságpárt (PVV) "földcsuszamlásszerű" választási győzelméhez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Geert Wilders köszöntét fejezte ki és bízik abban, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerülhet kettejük között - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton.

Az MTI-hez eljuttatott, angol nyelvű gratuláló levélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Geert Wilders és pártja "földcsuszamlásszerű győzelme bizonyítja, hogy a politikai mozgalma által felvetett kérdések társadalmunk szívéig hatolnak" és ezt a holland választók is így gondolják.

"Ön tagadhatatlanul friss levegőt jelent az európai politikában" - írta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a jövőben tovább erősödhet az együttműködés. A miniszter felidézte, hogy mindig élvezte a Geert Wildersszel folytatott beszélgetéseket és reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra találkoznak.

Geert Wilders válaszában megköszönte Szijjártó Péter levelét és hozzátette: "nagyon várja, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerüljön kettejük között akár Magyarországon, akár Hollandiában".

A Geert Wilders vezette jobboldali, migrációellenes és euroszkeptikus Szabadságpárt a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok legkevesebb 25 százalékát szerezte meg az előrehozott választásokon szerdán.

A párt ezek alapján a 150 képviselői helyből 37-et mondhat magáénak. A Szabadságpárt megduplázta támogatottságát a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest.

A holland választási tanács december 1-jén teszi közzé a hivatalos végeredményt, december 5-én pedig lemond a régi parlament, és az új képviselők december 6-án leteszik esküjüket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet