Újabb egy évre Jordán Tamás a szombathelyi színház igazgatója

Valószínű, hogy akár 2021 januárjáig vezetheti a színházat. Rendkívüli közgyűlés döntött az ügyben.

A döntés

 • 2018 szeptember 30-ig Jordán Tamás marad a színház igazgatója
 • Új pályázatot írnak ki, ahol a 2018. október 1. - 2021. január 31. közötti időszakra, gyenge két és fél évre választják meg a színház új igazgatóját
 • Már a közgyűlés előtt megalapozta a hangulatot egy férfi, aki a Ripacsok jelmezében sétálgatott a városháza előtt, egy gurulós bőrönddel, amin a felirat leripacsozta Puskás Tivadar polgármestert és a lemondását követelte.

  Rendkívüli közgyűlés
  Vágvölgyi Bálint

  Hiába hittük, hogy vita nélkül megy át a hosszabbításról szóló előterjesztés, nem így volt. A baloldal emlékeztetni akart rá, hogy ők az elejétől kezdve Jordán mellett voltak, a Fidesz-frakció pedig azt sulykolta, hogy ők nem voltak Jordán ellen, csak tiszta pályázati eljárást akartak, és ebbe belekavart a másik jelölt, Dér András pályázatának kiszivárogtatása.

  Rendkívüli közgyűlés
  Jordán Tamás hozzászól
  Vágvölgyi Bálint

  A rendkívüli közgyűlésen közel másfél óráig ment ez a vita, a Fidesz igyekezett rátolni az ellenzékre a botrány felelősségét. Balassa Péter (Jobbik) és Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) is összeszólalkozott, Molnár emlékeztetett rá, hogy Balassa szavazatával már március 2-án is kinevezhették volna Jordánt, de ő nem szavazott. Balassa pedig politikai prostituáltnak nevezte Molnárt.

  Rendkívüli közgyűlés
  Koczka Tibor kálmánolgázva szállt bele Jordánba
  Vágvölgyi Bálint

  A legmeglepőbb azonban Koczka Tibor kultúráért felelős alpolgármester (Fidesz) felszólalása volt, Miközben tisztán látszott, hogy a háttérben megkötött politikai alku van, amibe talán még az is belefér, hogy az egyéves megbízatás közben kiírt pályázaton jó esélye lesz Jordánnak, Koczka arról értekezett, hogy ha most írják ki a pályázatot, akkor beleférnek még a határidőbe, és nem is kell egy évvel meghosszabbítani az igazgató megbízatását. Közben azért elég keményen bele is szállt Jordánba, azzal, a pályázatában írt az életkoráról is (74 éves) és hogy a sok teendője mellett az elmúlt egy hónapban volt energiája sorra járni a tévéstúdiókat. Megemlítette, hogy két Alföldi-darab között tette ezt, és elment Kálmán Olgához is a Hír TV-be.

  Rendkívüli közgyűlés
  A Fidesz-frakció nem volt vidám
  Vágvölgyi Bálint

  Jordán egy Esterházy-idézettel vágott vissza:

  Bizonyos szint felett nem süllyedhetünk bizonyos szint alá.

  Szerinte Koczka szándékosan említette Alföldyt, Kálmán Olgát és a Hírt TV-t, pedig az életkora miatt inkább arról kellett volna beszélnie, hogy két darab között kórházi kezelése volt.

  Rendkívüli közgyűlés
  Gratuláció a folyosón
  Vágvölgyi Bálint

  Kecskés László (Fidesz) közben kevésbé megosztó színházról elmélkedett, és arról, hogy könnyebben befogadható darabok is kellenek. Meg arról, hogy vannak, akik a kormánypárttal szembeni politikai mondanivaló miatt otthagyják az előadásokat, és szeretné, ha őket is érdeklő darabok is lennének műsorok.

  Rendkívüli közgyűlés
  Kecskés László könnyedebb, kevésbé megosztó darabokat szeretne
  Vágvölgyi Bálint

  Takátsné Tenki Mária (Fidesz) pedig azt mondta, a jogi bizottsággal ellátogatnak majd ellenőrzés céljából a próbákra és az előadásokra, és elbeszélgetnek a színészekkel. Ezen Czeglédy Csaba (baloldal) felháborodott, mondván, a bizottság ne beszélgessen színészekkel, ne szóljon bele a szakmai munkába, ha ellenőrizni akarnak, akkor keressék az igazgatót.

  Rendkívüli közgyűlés
  Így szavaztak
  Vágvölgyi Bálint

  Az egyre hevesebb vita végén úgy látszott, nem is lesz konszenzus. A szavazáskor kiderült, nem is volt teljes egyetértés. 18-an szavaztak igennel, Koczka Tibor nemmel voksolt, Balassa Péter tartózkodott. Így 2018 szeptember 30-ig biztosan Jordán Tamás marad az igazgató, de az akkortól 2021 január 31-ig tartó megbízatásra is van esélye.

  Balassa Péter tartózkodott a szavazásnál

  Balassa Péter telefonon jelezte, hogy tartózkodott a szavazásnál, tehát valótlanul írtuk korábban, hogy nem nyomott gombot. tévedésért elnézést kérünk.

  Előzmények

  Eredetileg a március 2-i közgyűlésen Új színházigazgatói pályázat lesz, van költségvetése a városnak 2017. March 02. 08:45 kellett volna dönteni a színházigazgatói pályázatról, ott azonban patthelyzet alakult ki, kevés volt a Fidesz-frakció szavazata Felsoroljuk név szerint, ki hogy szavazott Jordán Tamásról 2017. March 03. 11:10 ahhoz, hogy új pályázatot írjanak ki. A baloldali frakció Jordán Tamás öt évre szóló kinevezését támogatta, hozzájuk csatlakozott Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) is. A jobbikos Balassa Péter nem szavazott. A szavazást bemutató videót itt megnézheti Sokan keresték: itt megnézheti a botrányos szombathelyi közgyűlési vitát, amikor nem választották meg Jordán Tamást 2017. March 06. 08:26 .

  Így eredménytelen lett a szavazás és a pályázat, és a vonatkozó törvények értelmében mégiscsak a Fidesz-frakció akarata érvényesült, új pályázatot kell kiírni. A politikai megegyezés alapján március 14-ére hívtak volna össze A városvezetés húzza az időt? Mégsem írják ki a színházigazgatói pályázatot? 2017. March 09. 13:25 rendkívüli közgyűlést, ez azonban számunkra nem ismert okok miatt nem így történt, de aztán március 27-re összehívták a rendkívüli ülést.

  A Jordán-ügyben írt korábbi cikkeinket IDE kattintva olvashatják el.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet