Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szinte biztos, hogy változni fog a boltok vasárnapi nyitvatartása

A törvényhez valószínűleg nem mernek nyúlni, de „önszabályozás” lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Orbán-kormányok eddig hatalomtechnikai és kommunikációs szempontból szinte hibátlanul vették az akadályokat, nagyobb pofonba csak kétszer futottak bele.

Egyik az internetadó, a másik a boltok vasárnapi nyitva bezárása volt.

Jellemző egyébként, hogy nem a korrupciós vagy antidemokratikus kérdések, hanem fogyasztással kapcsolatos ügyek váltották ki a legnagyobb lakossági ellenkezést.

Mindenesetre az internetadót a hatalmas tiltakozási hullám nyomán be sem vezették, míg a 2015 tavaszán bevezetett vasárnapi nyitva tartás korlátozását – minden bizonnyal nem függetlenül egy lehetséges népszavazástól - egy év múlva eltörölték.

Utána többször felröppent a hír a lehetséges újra bevezetéstől, de a kormány mindig gyorsan cáfolta, változtatni akar. Merthogy - tesszük hosszá - szép dolog a családok védelme és a keresztény értékek, de nyilvánvalóan fontosabbak a szavazatok.

Hogy aztán most más irányból érkezzen a nyomás: az egyre krónikusabbá váló munkaerőpiaci helyzet kényszeríthet ki változást.

A szombathelyi Tesco este 10-ig van nyitva. Ez szinte biztos, hogy változni fog.
BZ

A kormányközeli Magyar Nemzet egy mai írásában arról számol be, hogyha a vasárnapi boltbezárás nem is állhat vissza, valamiféle rövidítés nagyon is valószínű.

Úgy tűnik, mind a kormány, mind a munkáltatók és a szakszervezetek megegyeztek az „önszabályozásáról”, illetve a „nyitvatartás változtatásának szükségességéről”.

Konkrétan az esti nyitva tartás korlátozása van megemlítve a cikkben, hogy azon kívül mi történik, azt majd a további egyeztetéseken derül ki.

A munkaerőhiány mellett az is változott – írja a Magyar Nemzet -, hogy a kereskedelemben dolgozók fizetése emelkedett, így a munkavállalók már kevésbé lelkesek a túlórákért.

Ha az érintetteknek sikerül megállapodniuk – és ennek jó esélye van – még idén változhat a gyakorlat, ami minden bizonnyal azt jelenti, hogy a mostaninál sokkal rövidebb ideig lesznek nyitva az üzletek vasárnap.

Jelenleg Szombathelyen a bevásárlóközpontokban lévő üzletek többnyire este 6-ig vannak nyitva, de Lidl például már 5-kor a Tesco viszont 10-kor zár.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra