Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tényleg tilos a patikákban szódabikarbónát árusítani?

Egy olvasónk szerint a szombathelyi gyógyszertárakból július 1-jével kitiltották a szódabikarbónát. Kis magyar abszurd, nyomozással.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pár hónapja kering a neten a hír Mi a baj a szódabikarbónával? Tényleg betiltják? 2013. May 15. 08:17 , hogy az EU folytatja országunk szuverenitása elleni méltatlan és aljas hadjáratát. Ezúttal nélkülözhetetlen és őshonos konyhai matériánkat, a szódabikarbónát akarja elvenni tőlünk. Akkor az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézethez fordultunk, hogy kiderítsük mi az igazság. (Végül nem válaszoltak). Mi a baj a szódabikarbónával? Tényleg betiltják? 2013. May 15. 08:17 Most egy olvasónknak hála, újabb fülest kaptunk: miszerint a szódabikarbóna körüli mizériának mégis lehet alapja, hiszen a szombathelyi gyógyszertárakból július 1-jével kitiltották ezt a szert.

Nekiálltunk nyomozni

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Első körben egy szombathelyi gyógyszerésztől tudakozódtunk, mi az igazság. Tőle tudjuk, valóban igaz a hír, a szombathelyi gyógyszertáraknak nem szabad szódabikarbónát árulni. Az oka ennek – magyarázza a patikus –, hogy a szódabikarbóna használata rövidtávon csökkenti ugyan a gyomorban a savtermelést, de hosszútávon épp az ellenkező hatást váltja ki, savasít. Tehát rendszeres fogyasztása egyáltalán nem javasolt. Még megtudtuk, a gyógyszertári szódabikarbóna annyival jobb, mint a boltokban kapható, hogy a patikai tisztított gyógyszerkészítmény. Amúgy a gyógyszerészek eztán is használhatják alapanyagként, például a gyógyszertárakban kikevert kúpokba és a műkönnybe is ezt keverik.

Szódabikarbóna
Mészáros Zsolt

A szombathelyi patikus állította, az idei év januárjáig a gyógyszertárakban gond nélkül lehetett szódabikarbónát árusítani, azóta viszont nem. Így a július 1-jei megjelölés, mint a tiltás kezdetének időpontja nem helytálló.

Most akkor hol az igazság? Lehet, vagy nem lehet árulni?

A következő menetben Dr. Horváth-Hutás Tamás megyei tisztifőgyógyszerészhez fordultunk, aki elmondta, ő is úgy tudja, hogy nem szabad patikákban szódabikarbónát árusítani. Méghozzá a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet adott ki – nem idén, hanem jó pár évvel ezelőtt - egy módszertani levelet, amelyben más gyógyszertári anyagok mellett a szódabikarbóna letiltása is szerepelt. A módszertani levelet minden patika megkapta. Voltak gyógyszertárak, melyek azonnal leállították az árusítást.

A tiltott szer - vagy mégsem tiltott, ki tudja?
Mészáros Zsolt

Megfogadva a tisztifőgyógyszerész tanácsát, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez fordultunk, ahol ismét csak azt kérdeztük, hogy igaz-e, hogy tilos a hazai gyógyszertárakban szódabikarbónát árusítani? A válaszuk az, hogy nem igaz. Szó szerint idézem:

Csupán mennyiségi korlátozás él ( 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 16. § ), hiszen a gyógyszertárak gyógyászati célú felhasználásra szolgáló adagokat forgalmaznak, és nem háztartási felhasználásra való nagyobb mennyiségeket.

Szó sincs tehát tiltásról

Az OGYI 2004-ben adott ki egy módszertani levelet ((OGYI-P-65-2004)),

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet módszertani levele egyes gyógyszeranyagok Formulae normales szerinti dózisáról

címmel

amelyben foglaltak szerint, a

natrium hydrogencarbonicum osztatlan porban önmagában való kiadása és alkalmazása gyomorsav csökkentésére korszerűtlen. A FoNo VII.-be felvételre került Pulvis antacidus osztatlan, vagy a Pulvis neutracidus osztott por formájában, ezek az adott terápiás célra megfelelő és korszerűbb összetételűek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Mi a baj a szódabikarbónával? Tényleg betiltják?

„…mert gyalázat, hogy a szódabikarbónánkat készül elvenni tőlünk az EU.” De tényleg így van ez?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés