Szőke Zizi, akitől megtanulhatjuk, hogyan lehet Vas megyében is teljes életet élni transzneműként

Szombathely jól ismert dívája mesélt nekünk arról, hogyan éli meg transzszexuális nőként a kisvárosi midennapokat, mit gondol a Budapest Pride-ról, és hogy mit vár a 2022-es választástól.

A nyár első hónapja az egész világon a nyitottságot, a szexuális kisebbségek elfogadását hirdeti. Júniusban rendezik meg a világ nagyvárosaiban a Pride-felvonulásokat, melyekhez megannyi felvilágosító és ismeretterjesztő program is kapcsolódik.

Hazánkban azonban idén is másról szól ez az időszak. Ismét az van műsoron, hogy a kormány megpróbálja a szexuális kisebbségeket láthatatlanná tenni és összemosni a pedofilokkal. A civilek és az ellenzék egy része pedig tüntet ez ellen, elárasztják a közösségi médiát képekkel és kreatív molinókkal. Jelentős változás azonban nem történik. És már most tudjuk, hogy a következő egy évben a keresztény felebaráti szeretet nevében nem csak a képzeletbeli migránsokat, Sorost és Brüsszelt fogja üldözni a Fidesz és a KDNP, hanem az LMBTQ+ közösséghez tartozókat is.

Az újra fellángoló LMBTQ+-ellenes propaganda adta az apropóját annak, hogy ismét beszélgessünk Szőke Zizivel, a legismertebb szombathelyi transzszexuális nővel „Ha nem tetszik a stílusom, akkor F* off” 2013. September 10. 12:00 . Zizi mesélt nekünk arról, hogyan éli meg falusi munkahelyén és a megyeszékhelyen a másságát, mitől érzi magát nőnek, tervezi-e a családalapítást, mit vár a 2022-es választástól, és hogy mit gondol a Pride-ról.

Mészáros D. Zsolt

Mit gondolsz a Budapest Pride-ról?

Soha nem voltam, mindig más programom volt, és nem éreztem olyan fontosnak. Volt egy időszak, amikor azt gondoltam, hogy nem tudok egyetérteni minden mozzanatával. Szerintem a Pride-ot azért csináljuk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nekünk kevesebb jogunk van az életben és nem biztos, hogy egy magamutogatással, polgárpukkasztással fogjuk elérni ezt. Azt gondolom, hogy a kordon előtti időszak, még sokkal inkább a magamutogatásról szólt.

Szerinted van olyan politikai párt, aki őszintén kiáll az LMBTQ+ emberek jogai mellett? Szimpatizálsz valakivel?

Nekem nagyon szimpatikus a Momentum, de a DK is. Azt gondolom, hogyha Európához akarunk tartozni akkor az LMBT-jogokon kell változtatni. Borzasztónak találom azt, hogy nem házasodhatok meg. Eddig nem éreztem ezt fontosnak. Most kezdett el fontos lenni, hogy össze tudjam kötni az életem a párommal.

Ezek szerint van most párkapcsolatod.

Igen, azt hiszem, hogy ez az a párkapcsolat, amiről azt hiszem, hogy megérkeztem. Remélem, hogy vele végig elmegyünk az úton. Egyidősek vagyunk, minden szempontból azt mondhatom, hogy ő az, akit kerestem. Szilveszter este találkoztunk először.

Vágynátok közös gyerekre? A gyerekvállalást is sajnálod?

Hullámzó. Jó pár évvel ezelőtt azt gondoltam, hogy nagyon rossz dolog, hogy nekem az életemből ki fog maradni a gyereknevelés, mert akkor úgy gondoltam, hogy egy ártatlan gyereket nem tehetek ki annak ami velem jár. Most sem tudnám elképzelni magam szülőként, azért mert most sem férne bele az élethelyzetembe. De lehet, hogy 5 év múlva igen.

Dúró Dóra nem is olyan régen gyerekkönyvet darált le, aztán gyereknapon a boltokba került egy másik, a gyerekeket toleranciára nevelő könyv, amiben szintén megjelentek homoszexuális párok is. Ezt a könyvet egyelőre még nem darálta vagy égette el nyilvános egyik politikus sem. Te mit gondolsz a gyerekek felvilágosításáról?

Az a legfontosabb, hogy toleranciára neveljük a gyereket. Több évvel ezelőtt sétáltam az egyik reggel munkába, amikor egy anyuka rám mutatott és a hároméves gyerekének azt mondta, hogy gyere félre mert ez itt egy buzi. Azt gondolom, hogy ez a fajta nevelés, nem viszi előre a világot.

Milyen kínos helyzetek adódnak abból, hogy hivatalosan nem tudod megváltoztatni a neved?

Az nagyon kellemetlen tud lenni, hogyha elmegyek állami egészségügyi intézménybe, és jelzem, hogy ne a rendes nevemet használják és a folyosón kikiabálják a születési nevem.

Mielőtt tavaly tavasszal elfogadták volna Semjén Zsolt nemváltoztatást szinte teljesen betiltó törvényjavaslatát, miért nem változtattad meg a nemed nőre és a születésineved Zizire?

Azért, mert a nem- és névváltoztatás, ami Magyarországon csak együtt lehetséges, korábban sem volt egyszerű. A változtatáshoz pszichológusi és pszichiátriai szakvéleményt kellett benyújtani arról, hogy elmebeteg az illető. Nekem van elég keresztem, elég bélyegem. Nem akartam ezekhez még egy olyan papírt is, ami szerint elmebeteg vagyok.

Mészáros D. Zsolt

Milyen ismét Szombathelyen élni? A 2013-ban készített interjú során azt mesélted „Ha nem tetszik a stílusom, akkor F* off” 2013. September 10. 12:00 , hogy sokan beszólnak és leköpnek, ha végigsétálsz a főtéren.

Négy éve élek ismét Szombathelyen. Most már nem köpnek le. Eléggé be tudok illeszkedni ezzel a külsővel, első blikkre nem mondják meg, hogy mi a helyzet, ez a szerencsém.

Mennyibe került a mostani külsőd?

Műtétem csak az arcomon volt: arctöltés, botox, átformálás, szájtöltés. Vagyis nem drasztikus beavatkozások. A bécsi évek alatt körülbelül kétmillió forintot költöttem a külsőmre. Nekem az volt a fontos, hogy az arcom szép legyen, nem érdekel, hogy nincs betéve egy ezres szilikon.

Mellplasztikát nem is tervezel?

Most már tudom, hogy nem feltétlenül van szükségesem mellplasztikára. Az elmúlt évek megmutatták, hogy nem ez a legnagyobb akadály egy párkapcsolatban.

Hanem mi az?

Hogy hosszútávon nem tudnak vállalni engem. Az elején megpróbálják, de aztán megy a beszólogatás és szurkálódás, amit nem bírnak kezelni.

Mit gondolsz az LMBTQ+ címkéről? Használod?

Igen, ha a közösségi létemet meg kell neveznem, akkor az LMBT címkét szoktam használni. Szerintem nagyon jó dolog, mert mégis azt jelzi, hogy egy helyre tartozunk. Ahogy egyre több betű van, úgy egyre több ember érzi azt, hogy neki is van helye köztünk, ami jó. Nem vagyunk többen, mint mondjuk száz évvel ezelőtt csak most látszódunk. És egyre komfortosabban, de ilyenkor az a kérdés merül fel bennem, hogy lehet-e a világ komfortos mindenkinek?

Mit gondolsz azoknak a filmeknek és sorozatoknak a hatásáról, amikben bemutatják, hogy a hozzád hasonló emberek mennyit szenvednek a közösség kirekesztése miatt. Szerinted lehetne változást elérni, hogyha mondjuk a Netflixen fent lévő San Franciscó-i történeteket megnézetnék homofóbokkal?

Szerint nem. Sajnos ma az sem hatja meg az embereket, hogyha közvetlen mellettük történik valami. Megannyi negatív, szomorú történetet látok, amikor a család kilöki az előbújót, vagy amikor a munkahelyen megalázzák.

Te teljes életet tudsz élni Szombathelyen?

Igen.

Minek köszönheted ezt?

Az isteni gondviselésnek. Hazajöttem Bécsből, aztán pihentem egy nagyot. Elküldtem három helyre a jelentkezésem és onnan, ahol most dolgozom, visszahívtak. A termelésben kezdtem, de most már műszakvezető helyettes vagyok. A főnökömnek és a műszakvezetőnek is hálás vagyok azért, hogy estélyt adtak nekem. Az első nap, amikor gyomorgörccsel bementem, megkérdezték, hogy női vagy férfi öltözőt szeretnék-e. Rávágtam, hogy nőit. A női öltözőt és a női WC-t használom.

Mészáros D. Zsolt

Vágynál arra, hogy legyen egy harmadik, semleges nemű vagy koedukált WC is?

Nem, ez a fajta elkülönítés, hogy férfi és női, és akkor a nőibe soroljuk be az olyan embereket, mint amilyen én is vagyok, szerintem nem rossz. Mert attól, hogy transzszexuálisként élem az életem, én a női vonalat képviselem. Én nem semleges nemű vagyok, hanem nő. De ha lenne három WC, akkor lehet, hogy a semlegeset választanám. Ma is van olyan, hogy nyilvános helyen, az önbizalomhiány miatt nem merek bemenni a nőibe. Ilyenkor elgondolkodok rajta, hogy hol néznek meg kevésbé.

Az előbb említetted az isteni gondviselést. Miben hiszel?

Hiszek valamiben, de nem gondolom, hogy ez vallás. Nem szívesen megyek templomba, a képmutatás miatt. Ők is üldözik a melegeket és a szexuális kisebbségeket, közben meg hallunk dolgokat... Nekem ez az álszentség nem fér bele. Amiben én hiszek, az a szeretet, és hogy az onnan föntről jön. Hogyha az emberek szeretik egymást, akkor nagy baj nem lehet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet