Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely: autókonvojjal a túlóratörvény és a kormány ellen

A Thököly és a Mátyás király utcákat egy-egy, összesen mintegy 400 méteres szakaszát blokkolták a kocsik. A demonstráció 5 óra után befejeződött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

17:30

Kollégánk néhány perccel ezelőtt a helyszíen járt, és azt látta, hogy a demonstráció befejeződött. Néhány rendőrautó még körözött a helyszínen - köztük egy fényképpezős is - de tiltakozók autói már elhagyták a Thököly utcát.

15:45

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A kollégánk a rendőrségtől az az információt kapta, hogy jelenleg 67 autó blokkolja, vagy inkább lassítja Szombathely belvárosának a közlekedését, a szakszervezetek szerint 74. Az autók részben a Thököly utca nyugati végén, részben a Mátyás király utcában állnak. A szervezők azt mondják, addig folytatják a demonstrációkat, amíg a kormány nem módosítja vagy nem vonja vissza az úgynevezett rabszolgatörvényt.

Útlezárás, demonstráció Szombathelyenv
Kattintson a képre a galériához!
Kovács Dávid

A demonstráció komoly fennakadást jelent a forgalomra, a rendőrök csak az álló autókkal szemből érkező kocsikat engedik be az elfoglalt szakaszokra, ennek ellenére folyamatos a torlódás, de mindenki türelmes.

Útlezárás, demonstráció Szombathelyenv
Kattintson a képre a galériához!
Kovács Dávid

Az autók vezetői és utasai kisebb csoportokban beszélgetnek, láttunk köztük a megye más városaiból érkezőket is. Mindenki

Sztrájk

feliratú kitűzőt visel.

A forgalomlassító demonstráció 18 óráig tart.

15:30

Megérkezett a konvoj a Thököly utcába. Tudósítónk már 60 körülire teszi az autók számát. Nemsokára jelentkezünk a helyszínről élőben.

15:15

A vidék élénkebbnek tűnik, mint a főváros. A hírek szerint Szekszárdon több mint 100, Veszprémnél és Győrnél 50-50 autó gyűlt össze tiltakozni. Közben azért Budapesten a Várkert bazár előtt is szépen felduzzadt a létszám.

Útlezárás, demonstráció Szombathelyenv
Kattintson a képre a galériához!
Kovács Dávid

15:06

A szombathelyi Tescótól kb. 40 autó indult el, hogy a Metró környéki bevásárlóterületet érintve a 11-s huszár úton és a Vörösmarty utcán keresztül a Thökölybe menjen. Ott kb. este hatig fogják a forgalmat lassítani.

Élőkép

14:40

Nyugat.hu

Kollégánk szerint már gyűlnek az autók a Tescónál, most kb. 20 lehet belőlük. Annyit kinyomoztunk, hogy a belvárosban a Thököly utcának a Rákóczi utca és a Mátyás király utca közötti szakaszán állnak majd meg az autók.

Előzmény

Ahogy arról lapunk is beszámolt , az elmúlt hetekben, hónapokban Szombathelyen több demonstráció is zajlott. A hivatalos indok a túlóratörvény változása volt, de valójában a kormánnyal szembeni általános elégedetlenségüknek adtak hangot az utcára vonulók.

Utoljára január 4-én voltak nagyobb tiltakozások. Délután a szakszervezeti szövetség forgalomlassító demonstrációt tartott a 86-os főúton, majd estére az Éljen Szombathely Egyesület szervezett tüntetést.

Már akkor megfogalmazódott a folytatás lehetősége, és nem is kellett soká várni, hogy bejelentsék: január 19-re országos tiltakozások lesznek „Álljon meg az ország!” mottóval.

Ugyanakkor időközben érezhető volt, hogy az ellenzék nem igazán tud mit kezdeni a lakosság körében valóban tapasztalható nagyfokú elégedetlenséggel. Az utcai menetelések és beszédek előbb-utóbb önismétlők és elégtelenek lesznek, amihez hozzájön még a téli időjárás is.

A mai nap akár fordulópont is lehet: eldőlhet, hogy túl tud-e lendülni a tiltakozási hullám a holtpontjáról.

A délben kezdődött budapesti események azt sugallják, hogy kifulladóban a tüntetők és a tüntetések lendülete, de az újabban aktívabb vidék még változtathat ezen.

Szombathelyen délután háromkor a Tescótól indul a tiltakozó konvoj , amelynek végcélja belvárosi Thököly utca. Hogy ott mi történik, arról nem kaptunk információt.

Munkatársunk a helyszínen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés