A szombathelyi Bolyai és a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola is kiáll az elbocsátott pedagógusok mellett

A közös szolidaritási nyilatkozatokon kívül volt polgári engedetlenség, sztrájk és flashmob is.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Díszpolgári címet és fejenként egymillió forintot kapnak a XVIII. kerülettől a Karinthy Gimnázium kirúgott tanárai 2022. December 01. 17:58 szerdán rendkívüli felmentéssel rúgtak ki nyolc olyan budapesti tanárt, akik polgári engedetlenséggel álltak ki a sztrájkjoguk csorbításával szemben. Ez azonban egyáltalán nem szegte kedvét az eddig is tiltakozó, polgári engedetlenkedő tanároknak, diákoknak és szülőknek, sőt!

Egymást érik a sztrájkok, flashmobok, polgári engedetlenségek és a közösen kiadott szolidaritási nyilatkozatok az ország különböző pontjain. A fővároson kívül Sopronban, Sopronban is tiltakoznak a pedagógusok a fővárosi elbocsátások miatt 2022. December 02. 09:17 Szombathelyen és Répcelakon is tiltakoztak a fővárosi elbocsátások miatt.

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusai is részt vettek eddig minden országosan meghirdetett sztrájkban, februárban polgári engedetlenségben is. Ennek ellenére továbbra is kilátástalannak érzik a helyzetet, úgy vélik, csak egy megoldás lehetséges:

ha országosan összefogunk és együtt küzdünk az oktatás jövőjéért. Vidéki kisvárosi iskolaként szeretnénk, ha nyilvánosságot kapna kiállásunk. Talán ez segítene a többi kistelepülés iskoláinak is, látnák, hogy nincsenek egyedül.

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola nyilatkozata

Megdöbbenve értesültünk a sajtóból arról, hogy újabb elbocsátások történtek Budapesten. Az indoklás számunkra értelmezhetetlen, miszerint a diákok tanuláshoz való jogának védelmében cselekedtek ismét a döntéshozók.

Meggyőződésünk, hogy ez így nem mehet tovább. Kik fogják holnaptól azoknak a diákoknak mutatni az utat, akik így veszítették el tanáraikat? Kik fogják őket meghallgatni, beszélgetni velük, tanítani őket a jövő kihívásaira? Ki kíséri majd őket a ballagásukon?

Mindenki pótolható - mondják, ami téves megállapítás. A diákoknak állandóságra, biztonságra, példaképekre van szükségük, hogy eligazodjanak a jelenlegi változó világban. Tanárokként feladatunk a diákok mentális egészségének ápolása is, nem csak abból áll a munkánk, hogy megtanítjuk a szakunknak megfelelő ismereteket.

Ez a helyzet olyan mélységekbe, bizonytalanságba taszítja gyermekeinket, amelyhez nincs fogható.

Követeljük, hogy azonnali hatállyal vonják vissza mind a 13 pedagógus felmentését!

Követeljük, hogy még ma üljenek össze az oktatásért felelősen gondolkodó szervezetek és mielőbbi megoldást találjanak a kialakult helyzetre!

Követeljük továbbá:

 • egy korszerű Nemzeti Alaptanterv megalkotását
 • az önálló és felelős Oktatásügyi Minisztérium létrehozását
 • a szabad tankönyvválasztást
 • a valódi tanszabadságot
 • mérsékelt osztálylétszámokat
 • valódi támogatást a hátrányos helyzetű gyermekeknek
 • érdemi párbeszédet a pedagógus szakszervezetek és a kormány között
 • a XXI. századnak megfelelő korszerű tananyagot és eszköztárat
 • a pedagógusok kötelező óraszámának rögzítését 22 órában
 • a túlórák és helyettesítések kifizetését
 • az adminisztrációs terhek csökkentését
 • tisztességes bérezést az oktatásban és nevelésben dolgozóknak
 • „Az oktatás jelene, gyermekeink jövője!
  Gyermekeink jövője, mindannyiunk jövője!”

  A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusai:

  Bárdosi Katalin
  Makáriné Horváth Erzsébet
  Biczó Gyula
  Nagyné Szabó Tímea
  Dömötör-Nagy Noémi
  Nyeső László
  Horváth Csilla
  Pallag Eszter
  Illés-Dávid Orsolya
  Pollner Kitti
  Ivánkovicsné Reznyák Bernadett
  Szabó Róbert
  Jagadics Mónika
  Szalai Szabolcs
  Keszei Szabolcs
  Szilágyi Zoltán
  Kovács Diána

  Répcelak, 2022.11.30.

  A szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban december 1-jével tizenegyen polgári engedetlenségbe kezdtek, harmincan pedig szolidarítanak. Csütörtökön pedig a nagyszünetben volt egy flashmob is az aulában, melyen tanárok, tanítók, pedagógiai asszisztensek és diákok is részt vettek.

  Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium oktatóinak nyilatkozata:

  Mi, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium alulírott dolgozói a 2022.11.30-án történt újabb tanárelbocsátások után ismét aktuálisnak tartjuk közzétenni az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium által megfogalmazott nyilatkozatot.

  „A leghatározottabban elítéljük, hogy az oktatásügy egyre nyilvánvalóbb ellehetetlenítésével szembeszálló kollégákat az állam egyre keményebben bünteti, fenyegeti. Jogosnak és követendőnek tartjuk a tiltakozás és szolidaritás bármely erőszakmentes formáját, és kiállunk mindenki mellett, aki kifejezi az oktatásügy jelenlegi helyzetével és a kormányzat oktatáspolitikájával szembeni véleményét.

  Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a diákok jogaira való hamis hivatkozással csorbuljanak mind a diákok hosszútávú jogai és érdekei, mind a tanárok jogai. Egyetlen magyarországi tanár jogszerűtlen elmozdítását sem hagyjuk szó nélkül.

  Szakmai megállapodásokon alapuló azonnali változásokat, valódi sztrájkjogot, tisztességes bért, élhető jövőt, tanári és iskolai autonómiát követelünk. Követeljük, hogy az erő politikáját a megállapodásra törekvő, tárgyalóképes szakpolitika váltsa fel.”

  Szombathely 2022. december 1.

  Alulírott kollégák 2022. december 1-jén polgári engedetlenséggel fejezik ki egyetértésüket a nyilatkozattal.

  Alulírott kollégák egyetértenek a nyilatkozatban foglaltakkal, és szolidaritást vállalnak a polgári engedetlenséget vállaló kollégáikkal.

  Az engedetlenkedők névsora:

  Kocsis Zsolt
  Pilnay Sándorné
  Szabó Bence Farkas
  Kollerics Barnabás
  Kunecz Árpád
  Roznárné Dr. Kun Csilla
  Eredics Milán
  Baranyai Balázs
  Móricz Attila
  Halmos Ildikó
  Őri Gergely

  A szolidarítók névsora:

  Góczánné Molnár Éva
  Bakó Zsuzsanna
  Kuneczné Klajzovics Judit
  Takács Veronika
  Kocsis Teréz
  Fekete Márta
  Hegedűs Beáta
  Darab Laura
  Horváthné Tobischka Katalin
  Rózsa Viktória
  Huszárné Móricz Katalin
  Baranyai József
  Némethné Kiss Márta
  Stumpfel Zsoltné
  Stróbl Alíz
  Sélley Gábor
  Szauer Ágoston
  Csóka Tibor
  Hollerné Gazdag Ilona
  Szabó Benigna
  Szakály Szilvia
  Bagáry Attila
  Bogáthné Erdődi Judit
  Árvai-Fuczin Krisztina
  Dobre Norbert
  Tuider Milán
  Guttmann Éva
  Bödő Beatrix
  Gáspárné Marton Tünde
  Büki Ildikó

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet