Nyílt levéllel tették helyre Puskás Tivadart a leégett kaszinó ügyében

Torjay Valter szerint illene megmenteni a város történelmi szempontból fontos épületét.

Tíz napja nem válaszolt Puskás Tivadar a három hete kigyulladt Brenner villa Ennyi maradt a leégett szombathelyi kaszinóból 2016. April 22. 21:12 épületének sorsát firtató nyílt levélre. Ezért a levelet író Torjay Valter egy második üzenetben teszi helyre a szombathelyi polgármestert. Az újabb nyílt levelet - az eredetivel együtt - cikkünk végén olvashatják el.

A szombathelyi művészettörtész eredetileg azért írt Puskás Tivadarnak mert úgy véli, hogy az önkormányzat nem tesz lépéseket az egykor kaszinóként is működő épület megmentése érdekében. Torjay attól tart, hogy a villát egyszerűen ledózerolják miután április 22-én lángra kapott és leégett a teljes tetőszerkezete Kiégett a szombathelyi kaszinó, le kell bontani az épületet 2016. April 22. 11:41 .

Tánczos Mihály

A művészettörténész május másodikán a Facebook-oldalán osztotta meg első nyílt levelét, amiben felhívja Szombathely polgármesterének figyelmét arra, hogy az épület fontos része a város történelmének, ezért illene megmenteni a teljes pusztulástól.

Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy miért nem reagáltak Torjay levelére és született-e már döntés a Brenner-villa sorsáról.

Torjay Valter a Szombathely polgármesterének címzett levelét nem küldte el a polgármesteri email címre, ezért a közösségi oldalon megjelentetett nyílt levélben feltett kérdésekre Szombathely polgármesterének nem volt lehetősége válaszolnia.

Tánczos Mihály

A város vezetése a tűzesetet megelőzően is foglalkozott a Brenner-villa sorsával. A magántulajdonban lévő ingatlan tulajdonosát felszólították arra, hogy jó gazda módjára gondoskodjon az épület állagának megóvásáról. A tűzeset következtében az épület tetőszerkezete megsemmisült. A szakértői vélemény elkészülte után lehet csak a Brenner-villa sorsáról döntést hozni.Szombathely önkormányzata továbbra is szívügyének tekinti és figyelemmel kíséri az ingatlan sorsának alakulását

-írták.

A katasztrófavédelem egyébként még vizsgálja, hogyan gyulladt ki az épület.

Torjay Valter első levelét itt olvashatják:

Tisztelt Polgármester Úr!

Bár senki nem szeret kényes kérdéseket feszegetni, azért én, szokásomhoz híven, vállalom a kockázatot. Mivel azt is vállalni kell valakinek. Levelem tehát nem hivatalos jellegű - nem is lehet az, lévén semmiféle pozícióm a szépséges Szombathelyen - azonban az oka annál súlyosabb. Nekem legalábbis, mint művészettörténésznek és művésznek, aki felesküdött az értékek védelmére. Én pedig közvetlenül Önt szeretném kérdésemmel megkeresni.

Szóval, szeretném Önt meginterpellálni azon kérdésben, hogy hajlandó és akar-e a város vezetése valamilyen formában segédkezet nyújtani a település alapvető építészeti értéket képviselő Brenner villa megmentésében?

Nem provokációnak szánom ezt a levelet, ez csupán egyszerű kérdés egy egyszerű polgártól. Én látom azt, hogy a villa kilátásai (eldózerolás) a város lakóinak jelentős részét erősen aggasztja. A Brenner család alapvető szerepet játszott a város felvirágzásában. Tudtommal egy mártírt is adott, akinek boldoggá avatása folyamatban van. Mintha ebben a házban látta volna meg a napvilágot - persze lehet, hogy tévedek. Nem vagyok én levéltáros, se helytörténész.

Már az 1999-óta letelt másfél évtized is felveti a városvezetés permanens felelősségét a kérdésben, ami azonban most történt, az precedens. Precedens arra nézve, hogy itt nagyon könnyen meg lehet szabadulni attól, ami útban van. (Itt valójában egy másik mondat szerepelt, de többek kérésére megváltoztattam..) Persze, lehetett véletlen, vagy öngyulladás is az, aminek most a levét isszuk, de a város lakóitól nem ezt hallani.

Szóval egy, a városképben alapvető, majdnem emblematikus szerepet játszó, barokk alapú neoreneszánsz kastélyépület eltűnhet gond nélkül a város történetéből? A Brenner család részéről már a tragédia előtt történt megkeresés. Mi a szándékuk? Nem kell letakarni, aztán a többit elrendezi az időjárás? Ne haragudjon Polgármester Úr, én bizalommal várom az Ön válaszát. Torjay Valter festőművész-okl. művészettörténész

Leharcoltan, de még épen így nézett ki a Brenner-villa
Horváth Balázs

Puskás Tivadar 10 nap alatt sem válaszolt, ezért az alábbi levéllel tette helyre a polgármestert Torjay:

Na jó, elég volt. Tartozom annak a több, mint 110 embernek azzal, hogy a polgármesterhez írt nyílt levelem (máj. 2.) után levonom a konzekvenciát. Tehát:

Tisztelt Polgármester Úr!

Hát így van ez. Már jó ideje írtam Önnek nyílt levelet a Brenner villa kérdésében, amit Ön válaszra sem méltatott. Gondolkoztam, hogy talán nem is ér az egész egy ilyen reakciót, de itt van az a rengeteg ember, aki tudott a levélről és szintén a válaszra várt.

Nem csodálkozom hallgatásán. Én nem vagyok senki. De ugyan, mibe került volna, hogy megmondja, amit amúgy is tudok: nem óhajtanak a kérdéssel foglalkozni, a kormányhivatal hatásköre, ők már utasították is a tulajdonost a bontásra. stb. stb.

Miért hagyja a sorsára így Brenner János vértanú szülőházát? Pont Ön… De tudja mit? Már nem is érdekel. (Tíz év múlva sem fog.) Nos, nem kell Önnek, s másoknak aggódnia, többé én nem veszek a védelmembe itt semmit. Nincs is sok közöm Szombathelyhez, csak itt születtem. (Én igen.) Ugyanezt tettem volna pl. Veszprémben, vagy Nyíregyházán, amit itt, Szombathelyért évtizedekig - rúgásokért cserébe. De ennek most vége. Munkájához további sok sikert kívánok!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet