Óriási lehetőséget kapott a szombathelyi Tóth Dani

TED Talkot tarthatott a fiatal énekes, mi pedig most meg is mutatjuk videón.

Nagy lehetőséget kapott év végén a fiatal szombathelyi énekes, Tóth Dani: TEDx-előadást tarthatott Budapesten. Persze mi másról, mint a zenéről, hiszen nem elég, hogy tavaly végigénekelte a szombathelyi karantént, Tóth Dániel, aki végigénekelte a szombathelyi karantént 2020. May 12. 15:57 nem ritka az sem, hogy világsztárok producereivel készít dalokat. Világsztárok producerével készített dalt a szombathelyi Tóth Dániel 2021. March 07. 17:34

Dani mindössze 24 éves és a tradicionális jazz zene az élete, de persze más műfajok sem állnak távol tőle. Mesélt többek között arról is, hogy már egészen fiatalon meghatározó szerepet töltött be életében a zene. 13 éves volt, amikor övé lett a „Szombathely hangja” cím és ez elég nagy löketet adott neki ahhoz, hogy zenei pályán folytassa középiskolai tanulmányait.

Sorok Péter

Elmondta azt is, hogy 2017 óta Bécs városának zeneművészeti egyetemén tanul jazz-ének szakon. Énekesként számos sikeres koncertet adott hazai, illetve külföldi jazz-zenekarokkal, bigbandekkel és fúvószenekarokkal. Az élő fellépések mellett pedig a YouTube-csatornáján is rendszeresen oszt meg dalfeldolgozásokat és saját szerzeményeket.

Előadásában bemutatja, hogyan érthetjük meg jobban a zenét, és mitől lesz igazi élmény a zenehallgatás. Ahogy pedig az lenni szokott a TED Talkoknál, profi videó is készült róla, amit nem sokkal később fel is töltöttek a YouTube-ra, így már bárki megnézheti Dani előadását.

És mivel ez egy elég nagy dolog, a TED-előadás kapcsán megkérdeztük a fiatal szombathelyi énekest, hogy mégis hogyan jött ez a lehetőség és hogy milyen élmény volt előadást tartani a zenéről.

Elmondta, hogy 2020-ban írták ki a pályázati felhívást, ő pedig nem habozott, jelentkezett. A koronavírus viszont a TED-nél is kissé bezavart. Mivel tavaly nem lehetett rendezvényeket tartani, így csak 2021-ben értesítették a pályázókat. Danit pedig, legnagyobb meglepetésére beválasztották az előadók közé.

Aztán jött a több hónapig tartó felkészülés, ezalatt pedig megismerte a többi előadót is. Mindannyian más-más témákban tartottak előadást, de a TEDx-konferencia szervezői rengeteget segítettek mindenkinek abban, hogy a lehető legtöbbet kihozzák az előadásaikból.

„Az előadásomnak a Több mint háttérzaj címet adtam, mert az a célom, hogy minél többen hallgassák tudatosabban a zenét. A beszéd mellett több dalt is énekeltem. Nagy élmény és megtisztelő lehetőség volt” – zárta mondandóját.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra