Egyre alacsonyabb áron kínálják Szombathely kultikus épületeit

Közel egy évig nem vette meg senki - lejjebb viszik az árat.

Tavaly áprilisban írtunk róla Volt KISZ-székházat, ifjúsági klubot, pizzériát, kultúrházakat akar eladni a szombathelyi önkormányzat 2017. April 26. 19:15 , hogy a vagyongazdálkodás jegyében több belvárosi ingatlant is el akar adni az önkormányzat. Egy részük nagy múltú épület, ám a város mégsem akar foglalkozni velük - viszont az elmúlt közel egy év alatt eladni sem sikerült ezeket.

Lendvai Ferenc tanácsnok, a Fidesz-frakció vezetője egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szabályok szerint ingatlanszakértővel (sokszor többel is) felbecsültetik az eladásra szánt ingatlan értékét, és a legmagasabb áron hirdetik meg. Ha nincs vevő, akkor egy alkalommal tíz százalékkal csökkenthetik az árat - ez történt meg tavaly.

A múlt heti közgyűlésen aztán újabb árcsökkentésről döntöttek, és az előterjesztésből kiderült, hogy ehhez új értékbecslést is végeztettek, ezek a becslések pedig a korábbinál alacsonyabb értékeket határoztak meg. Így most megint meghirdetik a három épületet - olcsóbban.

A három közül a legértékesebb a Kossuth Lajos utca 2. alatti pizzéria és motel. Tíz évvel ezelőtt Vígh Gábor volt városi képviselő bérelte ki, majd felújíttatta. Éttermet, pizzériát, a felső szinten pedig motelt alakítottak ki. A bérleti szerződés lejárt. Először 180, aztán 153 millióért kínálták (ezek nettó árak). A következő pályázatot 140 millió+ÁFA áron írják ki.

A városházával szemben lévő pizzéria
GA

A Kisfaludy Sándor utca 1. alatti irodaháznak nettó 98,1 millió volt az ára. Régen az Iparos Egyesület, majd a KISZ székháza volt, aztán koncerthelyszínné és ifjúsági központtá vált, itt működött például a legendás Orosz Kávézó is. Az 1990-es évek elején az pártok kapták meg, azóta pedig különféle bérlők váltották egymást. A legújabb értékbecslésnek köszönhetően most 84.645.669 forint plusz ÁFA lesz az ára.

A Kisfaludy u. 2. valamikor kultikus hely volt
GA

A harmadik a Szily János utca 42., amit eredetileg is irodaháznak építettek, az épület állaga leromlott - ám javítható. 71,6 millióért kínálták eredetileg, most 59.763.780 forint plusz ÁFA összegért lehet megvenni.

A Szily János u. 42.
GA

Már korábban elhangzott a közgyűlésen, hogy ezt a három ingatlant addig hirdetik, amíg meg nem veszik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet