Pártérdekeket képvisel a polgármester?

„Ipkovich György döntse el, országgyűlési képviselő vagy polgármester akar-e lenni.” Ennyiből állt a szombathelyi közgyűlés délelőtti szakasza.

A közgyűlést a Haladás szurkolói kör, pontosabban Halmosi Zoltán, egykori focista nyitotta meg, mégpedig azzal, hogy átadta a polgármesternek a Rohonci úti pálya megvásárlását kérő több, mint háromezer aláírást. Ipkovich György polgármester (MSZP) annyit tett hozzá, hogy az önkormányzat erejéhez képest igyekszik megteremteni a feltételeket a hosszútávú működéshez.

Fidesz:

Nem tárgyaljuk az MSZP kezdeményezését

Aztán kiderült, már a napirend elfogadása sem megy viták nélkül. Marton Zsolt (Fidesz) kérte, hogy első napirendi pontként vegyék fel a polgármesteri hivatal átszervezését és az SZMSZ átfogó módosítását. Majd kiderült, hogy a jobboldal nem támogatja az önkormányzati építőipari cég ügyének megtárgyalását, a képviselő Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) és Nemény András, a költségvetési bizottság elnöke kezdeményezését „Új megoldás” a szombathelyi MSZP-től 2008. December 17. 17:52 ötletelésnek minősítette, azzal, hogy erről elsőként az alapításra kijelölt SZOVA Zrt. igazgatótanácsát kellene tájékoztatni. (A két szocialista politikus egyszerre akart ötletével hasznot biztosítani a városnak, és munkát a szombathelyieknek.)

Decemberi közgyűlés
Halmosi Zoltán: Vegyék meg a Haladás stadiont!
sadness

Az előterjesztők hiába ismételték meg előző napi sajtótájékoztatójukon már említett indokaikat, a jobboldali többség leszavazta az ügy napirendre vételét. A vita csak akkor csillapodott, amikor a polgármester ismételten figyelmeztette a képviselőket az SZMSZ betartására, miszerint a napirendről vita nélkül szavaz a közgyűlés.

Aztán jött a szokásos politikai megnyilatkozások időszaka. Marton Zsolt Ipkovich Györgyöt szólította fel, döntse el, hogy polgármester vagy országgyűlési képviselő akar-e lenni. Képviselőként ugyanis megszavazta az állam költségvetést, amely Marton szerint lehetetlen helyzetbe hozza az önkormányzatokat, köztük Szombathelyt, ahol még a kötelező feladatok ellátása is veszélybe kerülhet. Megkérdezte, milyen, a város érdekeit szolgáló módosító indítványokat nyújtott be, és hogyan tudja összeegyeztetni a város képviseletét és a pártfegyelmet.

Kijelentette, az ország jelenlegi állapota nem a gazdasági válság következménye, hanem az MSZP kormányzásé. Az elfogadott költségvetés pedig törvénytelenségekkel zsúfolt, szánalmas minőségű.

Szokásos kérdésre szokásos válasz

A Fidesz frakcióvezetője valószínűleg nem gondolta végig, hogy hozzászólásával alkalmat teremt Ipkovichnak, hogy ismét végigsorolja a városban és környékén jövőre elkezdődő nagyberuházásokat. A polgármester ezt tette, megemlítve, hogy országgyűlés képviselőként elfogadta frakciója álláspontját, miszerint ez a költségvetés alkalmas arra, hogy kezelje a válság következményeit. A beruházások pedig arra teremtenek lehetőséget, hogy mozgásban tartsák a vállalkozásokat, megőrizzék a munkahelyeket, és gazdagítsák a város kasszáját.

Decemberi közgyűlés
Molnár Miklós és Marton Zsolt tartotta össztűz alatt a polgármestert
sadness

Ipkovich arra is kihasználta az alkalmat, hogy emlékeztesse az ellenzéket, ők nem vették napirendre az önkormányzati építőipari cég ügyét, amely helyi szinten javítana a helyzeten.

Prugberger Emil (Pro Savaria) el is fogadta a polgármester indokaink egy részét, de megemlítette, hogy – szerinte – a kormány az előző két évben óriási rombolást okozott az egészségügyben. Kitért a Markusovszky kórház állapotára, ahonnan vándorolnak el az orvosok, egyre rosszabb lesz az ellátás, és kérte a polgármestert, kezdeményezzen újabb megbeszéléseket a megyével a vitás kérdések tisztázására, és a kórház székhelyének visszahelyezése érdekében.

Álságos dolog a válságra hivatkozni

Molnár Miklós (Pro Savaria) a Marton Zsolt által elkezdett gondolatmenetet folytatta, hangsúlyozva, hogy Ipkovich György egészen 2004-ig a város érdekeiért dolgozott, azóta viszont a pártfegyelem vezérli. (Ipkovich György 2004-ben kapta meg országgyűlési mandátumát.)

A képviselő szerint kétséges a sokat emlegetett beruházások lebonyolítása, mivel a város teljesen eladósodott, és a pályázati támogatásokhoz szükséges önrészt sem tudja majd finanszírozni. Úgy vélte, Ipkovich jó tanítványa Gyurcsány Ferencnek, mivel éppen úgy mellé tud beszélni, mint a miniszterelnök. A válságra hivatkozni pedig álságos dolog, mert a jelenlegi helyzet egy hosszabb folyamat következménye. Ő is felszólította Ipkovichot, döntse el, polgármester vagy országgyűlési képviselő akar-e lenni.

A polgármester szerint viszont ez a döntés a választópolgárok joga. Most viszont mindkét pozíciójában élvezi a bizalmat, bírja is a munkát. Kijelentette, vannak olyan dolgok, amelyek megoldása meghaladja egy önkormányzat erejét.

250 milliós szociális keret?

Ágh Péter (Fidesz) folytatta a politikai megnyilatkozások sorát, Az országot ahhoz az emberhez hasonlította, akit először lebetegítettek, majd ilyen állapotban kell megbirkóznia egy fertőzéssel. Felszólított, hogy a polgármester lobbizzon a GYSEV-nél, a vasúttársaság ugyanis 10 százalékos létszámleépítésre készül, és el kell érni, hogy a szombathelyi munkavállalókat ne érintse az elbocsátás. Ipkovich ezt meg is ígérte.

Decemberi közgyűlés
Szakály Gábor: 250 milliós szociális keretet!
sadness

Szakály Gábor (Fidesz) jelentette be a jobboldal kezdeményezését, miszerint a közgyűlés hozzon létre 250 milliós szociális keretet a válság lakossági hatásainak csökkentésére.

Czeglédy Csaba alpolgármester szerint viszont nem kell elkülöníteni ezt az összeget, segélyekre így is 192 millió szerepel a költségvetési koncepcióban, ha szükség van rá, ezt a keretet kell növelni. Az alpolgármester úgy vélte, 18 éve tartó folyamat, hogy az állam folyamatosan csökkenti az önkormányzatok támogatását, miközben egyre több feladatot ír elő nekik. Ezzel az államháztartási hiányt akarják csökkenteni. Szombathely például többmilliárddal kap kevesebbet az oktatásra, mint amennyibe az kerül, ha a teljes támogatást megkapná a város, megoldódnának a problémák.

Zseniális emberre van szükség

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) azt kifogásolta, hogy nincs a képviselők előtt egy kidolgozott válságkezelő program, a költségvetést pedig egy zseniális embernek kellene összeállítania.

Horváth Zsolt (Fidesz) a városi kassza hiányát említette, amely az év végére a működésin oldalon eléri az 1,8 milliárd, a fejlesztéseknél pedig a 10 milliárd forintot. Kijelentette, örül annak, hogy a városvezetés megvilágosodott abban, hogy a városban folyó munkákkal helyi vállalkozásokat kellene megbízni, hangsúlyozta ezt már évek óta mondja a Fidesz.

Habár több hozzászólási igényt jelzett a kivetítő, a polgármester itt berekesztette a közgyűlés délelőtti szakaszát, mivel egy tárgyalásra kellett mennie. Folytatás délután kettőkor, először a polgármesteri hivatal Fidesz által kezdeményezett átszervezése, majd a jövő évi költségvetési koncepció megtárgyalása következik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Új megoldás” a szombathelyi MSZP-től

Hozzon létre a SZOVA saját építőipari céget – ezt javasolja a szombathelyi MSZP a városnak. A cég munkahelyeket teremtene, és indulna a közbeszerzési pályázatokon is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet