A szünetek közgyűlése – Szocializálódnak a szombathelyi képviselők

Teljes erővel zajlik az összecsiszolódás a szombathelyi közgyűlésben. Élnek még a régi reflexek, de alakulóban az új módszertan, mérséklődne az öncélú politikai viták. A közgyűlés délutáni szakasza.

A délelőtti közgyűlés egyórás szünet előtt megígért Garázdaság miatt emeltek vádat Szakály Gábor képviselő ellen 2008. September 25. 12:31 fél 12-es folytatásból aztán nem lett semmi. Jó néhány képviselő hiányzott, főként a jobboldalról. Ami nem is meglepő, hiszen a bizottsági ülések zajlottak, és azokban ők vannak jelenleg túlprezentálva. A polgármester azért el akarta kezdeni az ülést, Marton Zsolt (Fidesz) viszont barátságtalan lépésnek nevezte, hogy nem várják meg a képviselőket. Ipkovich György (MSZP) erre kijelentette, akkor ebédszünet, folytatás délután kettőkor.

Előrelépés a Savaria Nagyszállónál?

Kettőkor aztán az okozott kisebb galibát, hogy sem a jegyző, sem az aljegyző nem ült a helyén, Ipkovich szerint: „Képviselő nélkül mehet az ülés, jegyző nélkül nem.” Amiben egyébként igaza van, de a gond gyorsan megoldódott.

Németh Kálmán
Alpolgármesterek gondolkodóban
sadness

A következő másfél órában úgy működött a közgyűlés, ahogyan kellene. Konkrét észrevételek, javaslatok, kérdések hangzottak el, többek között a Savaria Nagyszállóról. Megtudtuk, hogy másfél éve sikertelenül próbálja eladni a tulajdonos, viszont szóba került, hogy ha más funkciót adnak az épületnek, lehet erre esély. Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) elmondta, a tervekben egy étterem, egy cukrászda és lakások kialakítása szerepel, ehhez viszont mindenképpen szükség van az önkormányzat beleegyezésére.

Németh Kálmán alpolgármester (SZDSZ) viszont arról számolt be, hogy egy osztrák cég vállalkozna a szállodaként történő üzemeltetésre, de meg kell oldani a parkolási helyzetet. A cég a Mártírok tere alatt építene kétszintes mélygarázst. Czeglédy hozzátette, ehhez a téren levő parkolót ki kellene venni a közterületek közül, ezt azonban a Városfejlesztési Bizottság nem támogatta. Parkolók nélkül pedig nem lesz szálloda az épületből.

Veszélyes a pénzügyi helyzet

Szóba került néhány buszváró építése, a római fürdő ügye, a Yantai-i kapcsolat, a 86-os építése, végül egyhangúlag fogadták el a két ülés közti beszámolót, amire egyébként régen nem volt példa, az ellenzék korábban tartózkodni szokott.

Nagyobb vihart hozott az idei költségvetés módosítása, ami további 345 milliós hiányt jelentene. Az új többség azonban jelezte, nem fogadják el, mert így az év végére 1,6 milliárdra nőne a működési hiány, ami már – szerintük – kezelhetetlen mértékű lenne. Hiába érvelt Németh Kálmán azzal, hogy a kiadások növekedése a közgyűlés korábbi döntéseinek következménye,

nem

volt a határozott válasz, ami az új viszonyok között azt jelentette, hogy

nem

.

Szeptemberi közgyűlés
Soós József és Molnár Miklós
sadness

Közben azért történt egy kis közjáték. A módosítások főként a sporttámogatásokat érintették, vagyis, 65 millióval növelnék azokat, Nemény Adrás (MSZP) megjegyezte, hogy Soós József frakcióból való kilépését azzal indokolta, hogy sokallja a kultúrára és a sportra fordított összegeket. Soós viszont felügyelőbizottsági tagként megszavazta a módosításokat. A kilépett képviselő kisebb derültség közepette kijelentette, ő a költségvetési arányokat kifogásolta, nem kimondottan a sportra fordított pénzeket. ( Aki egyébként kíváncsi arra, hogy is mondta ezt Sooós annak idején, itt elolvashatja!)

80 milliós villa felújítás

Közel egyórás vita után jó félórás szünet következett, amiről visszaérkezve kiderült, a háttéralkuknak köszönhetően megszületett a kompromisszum. Vagyis a költségvetési módosítást majd októberben tárgyalják, a polgármestert viszont felhatalmazzák arra, hogy 60 millió forintból rendezze az addig felmerülő, halaszthatatlan kiadásokat.

Örülök, hogy ilyen bizalommal vannak irántam

– kommentálta Ipkovich.

Mint várható volt, a SZOVA Zrt. üzleti terve volt a következő problematikus pont. Mégpedig az a része, amely a Gagarin utca villaépületének felújítására csoportosít át közel 50 milliót az egyéb felújítási keretből, így az épület rekonstrukciója közel 80 millióba kerül majd. A vitát az is gerjesztette, hogy ebben az épületben kap bérlakást Jordán Tamás, a Weöres Színház igazgatója is.

Kisegíteni a SZOVA Zrt-t?

Kovács Előd, a SZOVA vezérigazgatója azzal érvelt, hogy előre nem látott statikai problémák merültek fel, a költségeket az is növeli, hogy az épület műemlékjellegű. Ráadásul elkészülte után a korábbi 20 ezer forint helyett 220 ezer bérleti díjbevétele lesz itt a cégnek. Gyimesi József (ESZE), mint a SZOVA felügyelőbizottságának elnöke hozzátette, a FEB elfogadta az üzleti tervet, viszont úgy vélte, a kieső 50 milliót a tulajdonosnak kell kipótolnia.

Marton Zsolt (Fidesz) szerint viszont, egy üzleti alapú cégnek ki kell gazdálkodnia a többletköltségek fedezetét. Kovács Előd elismerte, hogy a döntés nem volt ésszerű, viszont kötelező volt, éppen a közgyűlés által meghatározott szabályok miatt. A testület aztán – ezen a napon nem először és nem utoljára – úgy döntött, az ügyet részleteiben megvizsgálják, és októberre visszahozzák.

Távhő-díj emelés

Hasonló polémiát okozott a távhődíjak emelése. A szolgáltató 26,4 százalékos emelést kért, indokolva ezt a gázár emelkedésével és a cég likviditási gondjaival. Nem meglepő módon a képviselők mindegyik fájlalta az emelést, a jobboldal szerint ennél csak jóval kisebb mértékben lehet az árat módosítani.

Feltűnő volt a vitában, hogy a baloldali képviselők rendesen aktivizálták magukat, meglepően szakszerű hozzászólásokat hallottunk a világpiaci helyzetről, a stratégiai döntések fontosságáról, a cég működőképességének fenntartásáról, a politikai felelősségről.

Szeptemberi közgyűlés
Szakály Gábor, a szociális bizottság elnöke
sadness

A tutit Gyimesi József mondta ki, miszerint a távfűtéses lakásban élőket nem érdekli, miért drágul a fűtés, csak az, hogy mennyivel. Egyébként pedig segíteni kell őket, hiszen „beszorultak a panelokba”, és nincs lehetőségük más fűtési mórda áttérni. Gyimesi ezért azt javasolta, hogy maximum az infláció mértékével emeljék a díjat, a javaslat nem vetett hullámokat.

Szereptévesztés?

Az új szociális bizottság egyébként 12,2 százalékos átlagos emelést tartott elfogadhatónak, Szakály Gábor (Fidesz) bizottsági elnök szerint ez az a mérték, amit a családok még el tudnak viselni. Kapott is rendesen a baloldaltól, mondván, a szociális bizottságnak nem az a feladata, hogy a szolgáltatás árát vizsgálja, hanem az, hogy a szociálisan rászorulók számára dolgozzon ki kompenzációs rendszert.

Az MSZP-s képviselőknek ugyanis az volt a véleményük, hogy ha most nem emelik meg 26,4 százalékkal a díjat, két veszély is fenyeget. Egyszer az, hogy akkor decemberben további áremelés várható, másrészt pedig az, hogy a céget valószínűleg ki kell majd segíteni. Ám a nehéz helyzetben lévők megsegítésre adjanak egy 40 millió értékű szociális kompenzációs lehetőséget. Czeglédy Csaba pedig azt javasolta, ha az emelés kisebb, akkor is legyen egy 20 milliós szociális kompenzáció, amely az októbertől decemberig szóló időszakra szól.
A jobboldal pedig azt kérte, hogy a szolgáltató – adott esetben – vegyen fel plusz 200 milliós folyószámlahitelt, amihez az önkormányzat vállaljon készfizető kezességet, a baloldal ezt felelőtlen, elhibázott lépésnek tartotta.

Fradi –Haladás 1:2

A közel kétórás vita után ismét szünet jött, amikor számolgatással töltik majd az időt, közben azonban már a vége felé járt az FTC-Haladás meccs a tévében. A folyosón teljes egyetértésben nézték a tévét a képviselők és a városháza alkalmazottai, semmiféle nézetkülönbség nem volt. Czeglédy Csaba meg is jegyezte a tudósítónak, hogy teljes a konszenzus. A jegyző hiába csengetett a szünetidő lejártával, rendesen kinevették, két perc volt hátra a hosszabbításból, a 2:1-es győzelmet pedig megtapsolták.

Szeptemberi közgyűlés
Ipkovich örül a bizalomnak
sadness

A jó hangulat megmaradt az utolsó másfél órára, a közgyűlés elfogadta a szociális bizottság javaslatát, a távhődíjakat átlagosan 12,2 százalékkal emelik. Egyúttal – Czeglédy alpolgámester javaslatára – a jövő évi költségvetésből 20 milliót különítenek el a rászorulók támogatására, a részleteket később dolgozzák ki. És, a közgyűlés vállalja a kezességet a 200 milliós hitelre.

Ingyen parkolás szombaton

Konszenzussal fogadták el a Szombathelyi Szombat programot, aminek leglátványosabb eleme, hogy október 1-től szombatonként nem kell fizetni a parkolásért. Elhalasztották a belváros felújításának programjáról Megújulnak a szombathelyi Főtér környéki utcák, épületek – 900 milliós támogatást kapott a város 2008. September 17. 19:42 szóló döntést, mivel szakértői és beruházási egyeztetésekre van még szükség, arról viszont határozatot hoztak, hogy a Kőszegi utca parkolólemezt Ingatlanvita a Kőszegi utcában - Mennyit ér egy telek? 2008. May 14. 00:05 nem ebből a pályázati pénzből építik meg. A tulajdonos ITP Royal ugyanis megszerezte az építési engedélyt Megépítik a parkolóházat a Kőszegi utcában 2008. September 18. 10:40 , és saját beruházásban végzi el a munkát, legalábbis akkor, ha ehhez a közgyűlés októberben hozzájárul.

Néhány kisebb ügy maradt még hátra, a nyilvános ülésnek este fél 10-kor lett vége. Utánaszámoltunk, a szünetek és a tényleges munka időtartama közel egálban volt egymással. Úgy tűnik, a képviselők most szocializálódnak a megváltozott körülményekhez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Fideszes akarat a szombathelyi közgyűlésben – Megalakultak a bizottságok

Szünetekkel tarkítva telt a szombathelyi közgyűlés ülésének első másfél órája. Kiderült, valóban működik az új többség, a polgármester javaslatait rendre leszavazták.

Garázdaság miatt emeltek vádat Szakály Gábor képviselő ellen

Még tavasszal, plakátragasztás közben összetűzésbe keveredtek a Fidesz és az MSZP fiataljai Szombathelyen. Az országos sajtón végigszáguldott a hír: a város egyik közismert politikusának öccse megverte Szakályt. A nyomozás lezárult, Szakály ellen is garázdaság és könnyű testi sértés a vád.

Ingatlanvita a Kőszegi utcában - Mennyit ér egy telek?

A szombathelyi Fidesz szerint Czeglédy Csaba alpolgármester üzlettársai le akarják nyúlni az önkormányzatot, mivel háromszoros áron kínálták fel a Kőszegi utcai patkolólemezt a városnak. A szakember úgy látja, a telek árát a piac határozza meg.

Megújulnak a szombathelyi Főtér környéki utcák, épületek – 900 milliós támogatást kapott a város

Hat nagyváros, köztük Szombathely terveire bólintott rá a kormány szerdán. Folytatódik a Főtér felújítása, a Savaria mozi új külsőt kap, parkolókat is építenek a belvárosban.

Megépítik a parkolóházat a Kőszegi utcában

267 új parkolóhely lesz Szombathely belvárosában - Az építő ITP-Royal sajtóközleménye

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet