Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megújulnak a szombathelyi Főtér környéki utcák, épületek – 900 milliós támogatást kapott a város

Hat nagyváros, köztük Szombathely terveire bólintott rá a kormány szerdán. Folytatódik a Főtér felújítása, a Savaria mozi új külsőt kap, parkolókat is építenek a belvárosban.

Szerettük volna, ha a mai sajtótájékoztatón az ellenzék, illetve a jelenlegi közgyűlési többség frakcióvezetője is jelen van

– kezdett bele a szerdai sajtótájékoztatóba Ipkovich György. Gyorsan kijelentette, a másik politikai oldal el is fogadta volna a meghívást, csak éppen nem tartózkodnak a városban. Miután megrágtuk magunkban a hallottakat, és rájöttünk, hogy tényleg más lesz a politikai hangulat, a polgármester rá is tért a témára.

Ahol kolbászból van a kerítés…

Mégpedig arra, hogy a kormány hat nagyváros Integrált Városfejlesztési Stratégiáját (IVS) ítélte támogatásra méltónak. Nevezetesen: Kaposvár, Győr, Sopron, Nyíregyháza, Debrecen és Szombathely újíthatja belvárosát uniós források felhasználásával. Igaz, a két nyugati város valószínűleg kevesebbet, mint az ország keleti részén, Szombathely 900 milliót, Sopron 600 milliót kapott. Persze, mert nyugaton a kerítés is kolbászból van, időnként mézeskaláccsal színesítve.

A polgármester szokása szerint megemlítette, hogy az Iseum felújításával, a Főtér két évvel ezelőtti rehabilitációjával, és a most induló programokkal olyan lehetőség áll a város előtt, ami ritkán adódik. Nevezetesen, hogy megújulhat a teljes belváros. Főleg akkor lesz teljes a siker, ha a Savaria Nagyszállóra is jelentkezik tőkeerős befektető, az önkormányzat vállalta, hogy ha újra működik a szálló, felújítja a Mártírok terét is.

Savaria mozi árkádjainak látványterve

Merjünk nagyot álmodni

Szabó Gábor, fejlesztésekért felelős alpolgármester is a távlati elképzeléseiről beszélt először. Szóval, hogy át kell majd gondolni a Kőszegi és Király utcák forgalmi rendjét, ezeket ugyanis gyalogosövezetként kellene működtetni. A Kőszegi utca elejétől a premontrei gimnázium bejáratáig tartó szakaszon pedig fel kellene tárni a római kori mozaikot, ami nemzetközi hírű régészeti leletnek számít. Ez viszont közel 300 milliós beruházást jelent.

Az alpolgármestert Ipkovich György rángatta vissza a földre, pontosabban az Integrált Városfejlesztési Stratégiához 2,5 milliárdot pumpálnának a belvárosba és a Derkovits lakótelepbe 2008. February 05. 12:39 . Aminek keretében felújítják a Kossuth u. 7. alatti épületet, ahol új önkormányzati irodák és egy lakossági tájékoztató központ kap majd helyet. Ez 200 millióba kerül, aminek 85 százalékát fedezi a mos elnyert támogatás, mivel műemlékjellegű épületről van szó. A Savaria mozinak nem csak az épülete újul meg kívülről, hanem a mellette lévő árkádsor is, mégpedig úgy, hogy a jelenlegi ideiglenes üzletek helyett állandó üzlethelyiségeket alakítanak ki. Mivel itt üzleti célú tevékenység folyik, csak 30 százalékos a támogatás mértéke.

Parkoló is lesz, valahol

A Kőszegi utca 7. és 11. számú épületeket is felújítják, szintén üzleti célból, kérdéses viszont a parkolóépítés. A magyarázat kicsit bonyolultra sikeredett, lényege, hogy több variáció is elképzelhető. Ha a parkolólemez tulajdonjogát bíró vállalkozás megépíti a parkolókat, akkor megkaphatja a támogatást. Ha nem, akkor más célra is fel lehet használni, és a Kőszegi utca 15. tömbbelsőjében lehet 250 férőhelyes parkolót kialakítani. De azt is figyelembe kell venni, hogy ezek a területek régészeti szempontból rendkívül értékesek.

A sok vitát kavaró parkolóházra Ingatlanvita a Kőszegi utcában - Mennyit ér egy telek? 2008. May 14. 00:05 egyébként a közelmúltban a vállalkozó megkapta az építési engedélyt, de egyelőre nincs döntés. Az biztos, hogy parkolókat építeni kell a belvárosban, mivel a kereskedelmi, szolgáltató tevékenységhez előírja azokat a jogszabály. Hogy pontosan hol, hogyan, ki építi meg, még kérdéses.

Savaria mozi árkádjainak látványterve

A Borostyánkő utca, valamint a Király és a Kőszegi utcák a Mártírok teréig ugyanazt a díszburkolatot kapják meg, mint a Főtér, megújul a növényzet, új biciklitárolókat, utcabútorokat helyeznek ki.

Versenyeznek a városok

A tekjes projekt összesen 1,6 milliárd forintba kerül, ebből 900 millió a most elnyert támogatás. Mivel az egyes elemek eltérő támogatást kaphatnak, a további összegeket az önkormányzat, a beruházást lebonyolító SZOVA Zrt., illetve az érintett vállalkozók fedezik majd. Az arányokról nem esett szó a sajtótájékoztatón. Arról azonban igen, hogy hat hónapon belül meg kell kötni a támogatási szerződést, aminek feltétele, hogy engedélyezett kiviteli tervek készüljenek. Ha előbb lesznek tervek, előbb indulhat a munka, ami azért lenne fontos, mert komoly verseny folyik a városok között.

Megtudtuk viszont, hogy az IVS egy folyamat része, jelenleg készül az ún. szociális városrehabilitációs program 2,5 milliárdot pumpálnának a belvárosba és a Derkovits lakótelepbe 2008. February 05. 12:39 akcióterve, amely a Körmendi út szanálásra ítélt szakaszát és a Derkovits lakótelep egy részét érinti majd. Ezekre a fejlesztésekre később írják ki a pályázatokat.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Főtér mese

Volt egyszer egy város. Valaha soktornyos. Aztán háborúk jöttek, a tornyokat dundi bombák változtatták kő- és téglahalmok... Mígnem...

2,5 milliárdot pumpálnának a belvárosba és a Derkovits lakótelepbe

Ha nem javulnak a jövedelmi viszonyok, jön a lecsúszás és az alkoholizmus – hangzott el a Szabó Gábor vezényelte lakossági fórumon.

Ingatlanvita a Kőszegi utcában - Mennyit ér egy telek?

A szombathelyi Fidesz szerint Czeglédy Csaba alpolgármester üzlettársai le akarják nyúlni az önkormányzatot, mivel háromszoros áron kínálták fel a Kőszegi utcai patkolólemezt a városnak. A szakember úgy látja, a telek árát a piac határozza meg.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra