Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez áll a szombathelyi Óperint 18. felújítása mögött

Igen, a háttérben valóban van egy megállapodás. Meg is mutatjuk, miről szól.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Komoly indulatokat gerjesztett Balassa kérjen bocsánatot a cigányoktól! 2013. June 24. 19:03 az elmúlt hetekben az Óperint utca 18. felújítása 412 millió a szombathelyi Óperint utca környékére 2013. June 16. 15:11 . Pontosabban nem is felújítás miatt horgadtak fel az indulatok, hanem egy jobbikos közlemény után. Nem ismételjük meg az egész történetet, a lényege, hogy a városi közgyűlésben, sajtótájékoztatókon, közleményekben folyamatosan hangoztatják, hogy a városvezetés – ide értve az egész közgyűlést, Balassa Péter kivételével – arra érdemtelem embereknek, cigányoknak ad ajándékba pénzt, hogy felújíthassák bérlakásaikat, amiket amúgy ők tettek tönkre. Ez az üzenet lényege.

Nem lehet másra költeni

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

És persze az is, hogy ezt a pénzt lehetne másra is fordítani, mondjuk, olyan városrészekre, ahol rendes magyar emberek élnek, akik nem rombolják le a környezetüket. Nos, ezzel – sok minden egyéb, általánosítás, csúsztatás mellett – az a gond, hogy nem igaz.

Ezt a pénzt ugyanis nem lehet másra költeni. Az IVS programokat az Európai Unió támogatja, és majdnem teljes mértékben finanszírozza is. Így volt ez az IVS1-gyel, és most így van az IVS2-vel. Persze, az uniós pályázatok nagyon pontosan és részletesen le vannak szabályozva, az eredeti tervektől való legkisebb eltérést is azonnal jelenteni és engedélyeztetni kell.

Az udvart is rendbe teszik
Bonyhádi Zoltán

Az Unió emellett előírja azt is, hogy milyen fejlesztésekre lehet pályázni, sőt, ez az előírás nagyon részletes. 2008-ban a történelmi belvárosok felújítása volt a cél, Szombathely ezért pályázott a Főtér környéki utcák felújítására. A tavaly kiírt, új pályázatok pedig szociális városrehabilitációról szólnak.

Egy kis szociológia

Ami nem csak épületek, utak, járdák, stb. felújítását jelenti, hanem komplett programot. Célja, hogy a nagyvárosok lerobbant részeit újítsák fel, úgy, hogy az ott élők számára is nyújtsanak kilábalási és felzárkóztatási programokat.

Ha kicsit elkalandozunk a szociológia területére, akkor megemlíthetjük a slumosodás fogalmát. Ennek lényege, hogy egy adott városrész épületeinek állapota romlik, az ott élők szegényednek, és ez egy ördögi kör. A rossz állapotú házakba csak olyanok költöznek, akik a jobbat nem tudják megfizetni, nekik viszont nincs arra pénzük, hogy felújítsák az épületeket, azok tovább romlanak, a pénzesebbek menekülnek, és ez így megy tovább és tovább.

Az EU a pályázati támogatással épp ezt a folyamatot akarja megelőzni, és ezt hívják szociális városrehabilitációnak. Az IVS2 program ezen részéhez egyébként semmi önerő, külső forrás nem kell, teljes egészében az Unió finanszírozza.

A rossz helyzet miatt lett alkalmas

De – ahogyan már írtuk – ehhez rengeteg feltételnek kell megfelelni. Ezeket is részleteztük már, de a könnyebb érthetőség kedvéért álljon itt néhány jellemző. A területen a városi átlagot meghaladja a munkanélküliség, az átlagnál magasabb a kizárólag állami támogatásból vagy helyi segélyekből élők aránya. Az aktív korú népesség harmadának csak általános iskolai végzettsége van, a munkában állók 49 százaléka alacsony presztízsű munkahelyen dolgozik.

Új lesz a csónakkikötő is
Garai Antal Atom

A 14 év alatt gyermekek aránya 14 százalékkal haladja meg a városi átlagot, és itt a legmagasabb a 60 éven felüliek aránya is. Ennek következtében a munkaképes korú lakosság arány tíz százalékkal elmarad a városi átlagtól. A területen a legmagasabb a komfortnélküli és félkomfortos, valamint az egyszobás lakások aránya is.

Mindezek a jellemzők tették alkalmassá a városrészt arra, hogy ide dolgozzák ki az IVS2 program városrehabilitációs részét. A programban – mint fentebb már említettük – szerepelnek humán felzárkóztató programok is. Köztük képzések munkanélkülieknek, idegen nyelv oktatása, közösségfejlesztési akciók, a felzárkóztatási programban résztvevő civil szervezetek támogatása, közfoglalkoztatás megszervezése a Savaria Rehab Team segítségével.

Vállalkozói tőke is kell

Vagyis itt komplex tervről van szó, aminek csak egy része az Óperint u. 18. felújítása. És ott sem a lakások rendbetételéről van szó. Az épület az önkormányzat tulajdona, így állagáért az önkormányzat felel. A felújítás energetikai célú, azaz új szigeteléseket, nyílászárókat kap, és persze kívülről új vakolatot. Tehát az önkormányzat a saját tulajdonának állagát igyekszik javítani, megóvni.

Az IVS2-höz tartozik azonban egy másik nagy terv, ez a Csónakázótó környékének felújítása Az állami csajozásra is gondolnak 2013. May 28. 14:06 és az Illés Akadémia öltözőjének bővítése, felújítása. Ezek a programok már nem a szociális városrehabilitációhoz tartoznak, az IVS2-höz viszont igen.

Az Unió ugyanis úgy írja ki a pályázatokat, hogy azokban szerepeljen vállalkozói tőke is. Ez utóbbi két tervnél be kell vonni magántőkét is, ezeket már nem finanszírozza teljes egészében az EU, egyes programelemeket tekintve 30-40-50 százalék külső tőkét kell az uniós pénzek mellé tenni. Aminek az a célja, hogy a program segítse a vállalkozásokat is, egyrészt a kiépítendő elemek működtetése kapcsán, de már a felújítási munkákkal is.

Csak együtt működik az egész

A lényeg, hogy a két rész csak együtt működik. Csak akkor kapnak támogatást a vállalkozások, ha a programban van szociális rész is. És csak akkor finanszírozzák a szociális városrehabilitációt, ha a másik részbe sikerül vállalkozói tőkét bevonni.

Ha tehát kivennék a programból az Óperint utca környékének rendbetételét, vagy a felzárkóztató programokat, vagy akár az Óperint 18. felújítását, az egész mutatvány borulna. Mintegy másfél milliárdnyi uniós támogatást vesztene el a város, ráadásul a közeljövőben semmi esély nem lenne, hogy megépüljön a körforgalom a kereszteződésben, hogy kicseréljék a közvilágítást, vagy, hogy legyen új csónakkikötő és fedett rendezvénytér a Csónakázótónál, új öltöző az Illés Akadémián.

Aki tehát az Óperint 18-tól elvenné a pénzt, az vagy tájékozatlan, vagy politikai célra használja az egészet. Ilyen egyszerű.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Balassa kérjen bocsánatot a cigányoktól!

Ismét összehívták a sajtót és a helyi képviselőket az Óperint utca 18-hoz, Balassa Péter nem jött el, pedig őt várták.

412 millió a szombathelyi Óperint utca környékére

Cigányozással fűszerezett vitát hozott az egyik épület felújítása, most megmutatjuk a komplett tervet.

Nem vagyunk retkek, lakásromboló gazemberek

A szombathelyi, Óperint utcai lakók, akiket a Jobbik mélyen megsértett emberi mivoltukban, megmutatják, hogyan élnek valójában.

Az állami csajozásra is gondolnak

Ha nincs hely az óvodákban, átírják a számokat. Vitorlásokat vesznek a Csótóra, és tánctermet építenek. Közgyűlési előzetesünk Szombathelyről.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés