Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a szombathelyi Vásárcsarnok

Lehet, hogy bontás után újraépítenék a hátsó csarnokot, gondolkodnak a parkoláson, a közlekedésen, és talán még a tetőre is kerülne valami zöld növényzet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi Vásárcsarnok rossz állapotban van - ezt mondják ki az előzetes műszaki felmérések. Mivel az alapterület nagy, ezért megemelték a fejlesztési keretösszeget, az 1 milliárd 225 millió forintos a forráskeretről várhatóan bruttó 2 milliárd 301 millió forintra emelték. Ebből azért már össze lehet hozni valami jót, ha tényleg minden fillér oda kerül, ahova kell.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Koncepciós javaslatot is csinált a Savaria Városfejlesztési Kft. a felújításról, a már megemelt összeggel számolva. A tervezet szerint ez egy értéknövelő felújítás, ami a vidék helyi élelmiszeripari termékeinek piacra juttatására és a belváros vonzerejének növelésére hivatott. Az ebben kijelölt "akcióterület" a Gazda Áruház tömbjével nem számol, de a tulajdonossal tárgyalnak az együttműködésről (ennek lehetőségei, eredményei a júniusi közgyűlésen lesznek ismertetve.

2,3 milliárdnyi indoklás

Jelenleg a piac környezete parkoló autóktól zsúfolt, a megközelítés nehézkes. Mivel a lakótelepen élők között is egyre több az autótulajdonos, így az épületek alatt elhelyezett garázsok kevésnek bizonyulnak, annál is inkább, hogy sokat üzletté alakítottak át. Így a környéken lakók is kénytelenek a piac parkolójában megállni, ezáltal piaci napokon a parkolók kevésnek bizonyulnak, különösen a szabadnapokon, szombaton délelőttönként érzékelhető ez.

És még a különféle parkolóöblök is kátyúsak
Olvasói fotó

Szintén problémát okoz, hogy az üzletek/árusok rakodóhelyei és a vásárlóközönség parkolóhelyei nem különülnek el. A teherautós, autós, kerékpáros és gyalogos közlekedés gyakorlatilag ugyanott történik, ami meglehetősen balesetveszélyes. Meg kell még említeni, hogy a piacra járók közül sokan kerékpárral közlekednek, viszont ezek (esetleg fedett) tárolása nem megoldott. A vizsgált területen növényzet alig található, a meglévők meglehetősen elhanyagoltak.

Problémás a terület megközelítése, problémás a terület elhagyása. A túloldali lakótelep lakói a piacterületnek csak a hátrányaiból részesülnek: A városközpont kiemelt forgalmú kivezető útjainak találkozása egyik oldalról, másik oldalról a kiszolgáló funkciókkal feléjük forduló piac a maga összes hátrányával (parkolók, és a feltöltés zaj-, hang-, szag-, és vizuális hatásai).

Egy kicsit zsúfoltak a környék parkolói
Mészáros Zsolt (www.legifelderites.hu)

Mindezek ellenére, bár forgalmát lecsökkentették a városszéli bevásárló központok, a piac működik, mérsékelten bár, de nyereséges. Ez azt jelenti, hogy erre a tevékenységre igény van itt.

Ez még csak terv, de soroljuk mi mindent tartalmazna a felújítás, akár le is bonthatják a hátsó csarnokot

Első csarnok:

 • külső megjelenés mai új arculattal történő átalakítása
 • fejépület funkcionális, építészeti tisztázása,
 • megújuló homlokzati koncepció kialakítása
 • WC-k, mosdók, vizes blokkok megújítása
 • Teljes körű akadálymentesítés, szükség esetén lift telepítése
 • tetőszigetelés, felülvilágítók felújítása, szellőztethetőség, árnyékolás megoldásával
 • hulladékgazdálkodás megújítása, komposztálás, zárt hulladékgyűjtés, szelektív gyűjtés
 • helyi termék részére előtetőkkel kültéri árusítóhelyek fejlesztése
 • Hátsó csarnok:

 • felújítás: padozat, belső üzletek átalakítása, gépészet, festés, nyílászárók cseréje,
 • felülvilágítók felújítása, árnyékolás, szellőztethetőség megoldásával.
 • külső kis üzlethelyiségek kibontásával oldalfelületek újjáépítése, új üzletek kialakítása (fűtési lehetőség biztosításával)
 • az 1. csarnokkal történő csatlakoztatása tetővel
 • helyi termék részére előtetőkkel kültéri árusítás fejlesztése
 • villamos energia ellátás újragondolása, egyedi fogyasztásmérők telepítésével.
 • esetleges bontással új csarnok építése igényeknek megfelelően
 • A hátsó csarnok és a Gazda Áruház
  Mészáros Zsolt

  Közvetlen környezet:

 • parkolási rendszer átgondolása
 • közlekedési rendszer átgondolása (megközelítés, terület elhagyása)
 • árumozgatási rendszer átgondolása
 • zöldfelületek megújítása
 • zöldfelületek tervezése homlokzatra, tetőzetekre
 • külső vásárrész szerepének tisztázása
 • Mivel még egyelőre csak bizottság elé került a dolog és a heti közgyűlésen fogják tárgyalni, ezért nem tudni, hogy milyen megoldást találtak ki arra, hogy a felújítás alatti (maximum 3 évben) hogyan üzemelne a Vásárcsarnok.

   
  Projekt előkészítési költségek (tervezés, üzleti terv, CBA, közbeszerzés) 127 millió forint
  Építési beruházás költségei 1 milliárd 986 millió 300 ezer forint
  Egyéb költségek (pr. men., nyilvánosság, műszaki ellenőrzés) 78 millió 320 ezer forint
  Tartalék 115 millió 50 ezer forint

  A pályázat várhatóan nem éri el a 100%-os támogatási intenzitást, mert a pályázati felhívás értelmében a támogatott tevékenységek egy része ún. állami támogatásnak minősülő jogcímen kaphat támogatást. Ezért költség-haszon elemzést (CBA) kell készíteni, melynek eredménye függvényében, annak Támogató általi elfogadását követően kerülhet megállapításra a végső (100%-nál alacsonyabb) támogatási intenzitás.

  Amennyiben az adott tevékenységet illetően a támogatási intenzitás nem éri el a 100%-ot – a pályázati felhívás alapján - önrész biztosítása szükséges. A támogatási kérelem benyújtásakor nem szükséges terveket, megvalósíthatósági tanulmányt mellékelni, ezeket a dokumentumokat elégséges a támogatási szerződés hatályba lépését követő 18 hónapon belül benyújtani. Fenntartási kötelezettség: projekt befejezésétől számított 5 év.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Gazdaság

  Hirdetés