Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a szombathelyi Vásárcsarnok

Lehet, hogy bontás után újraépítenék a hátsó csarnokot, gondolkodnak a parkoláson, a közlekedésen, és talán még a tetőre is kerülne valami zöld növényzet.

A szombathelyi Vásárcsarnok rossz állapotban van - ezt mondják ki az előzetes műszaki felmérések. Mivel az alapterület nagy, ezért megemelték a fejlesztési keretösszeget, az 1 milliárd 225 millió forintos a forráskeretről várhatóan bruttó 2 milliárd 301 millió forintra emelték. Ebből azért már össze lehet hozni valami jót, ha tényleg minden fillér oda kerül, ahova kell.

Koncepciós javaslatot is csinált a Savaria Városfejlesztési Kft. a felújításról, a már megemelt összeggel számolva. A tervezet szerint ez egy értéknövelő felújítás, ami a vidék helyi élelmiszeripari termékeinek piacra juttatására és a belváros vonzerejének növelésére hivatott. Az ebben kijelölt "akcióterület" a Gazda Áruház tömbjével nem számol, de a tulajdonossal tárgyalnak az együttműködésről (ennek lehetőségei, eredményei a júniusi közgyűlésen lesznek ismertetve.

2,3 milliárdnyi indoklás

Jelenleg a piac környezete parkoló autóktól zsúfolt, a megközelítés nehézkes. Mivel a lakótelepen élők között is egyre több az autótulajdonos, így az épületek alatt elhelyezett garázsok kevésnek bizonyulnak, annál is inkább, hogy sokat üzletté alakítottak át. Így a környéken lakók is kénytelenek a piac parkolójában megállni, ezáltal piaci napokon a parkolók kevésnek bizonyulnak, különösen a szabadnapokon, szombaton délelőttönként érzékelhető ez.

És még a különféle parkolóöblök is kátyúsak
Olvasói fotó

Szintén problémát okoz, hogy az üzletek/árusok rakodóhelyei és a vásárlóközönség parkolóhelyei nem különülnek el. A teherautós, autós, kerékpáros és gyalogos közlekedés gyakorlatilag ugyanott történik, ami meglehetősen balesetveszélyes. Meg kell még említeni, hogy a piacra járók közül sokan kerékpárral közlekednek, viszont ezek (esetleg fedett) tárolása nem megoldott. A vizsgált területen növényzet alig található, a meglévők meglehetősen elhanyagoltak.

Problémás a terület megközelítése, problémás a terület elhagyása. A túloldali lakótelep lakói a piacterületnek csak a hátrányaiból részesülnek: A városközpont kiemelt forgalmú kivezető útjainak találkozása egyik oldalról, másik oldalról a kiszolgáló funkciókkal feléjük forduló piac a maga összes hátrányával (parkolók, és a feltöltés zaj-, hang-, szag-, és vizuális hatásai).

Egy kicsit zsúfoltak a környék parkolói
Mészáros Zsolt (www.legifelderites.hu)

Mindezek ellenére, bár forgalmát lecsökkentették a városszéli bevásárló központok, a piac működik, mérsékelten bár, de nyereséges. Ez azt jelenti, hogy erre a tevékenységre igény van itt.

Ez még csak terv, de soroljuk mi mindent tartalmazna a felújítás, akár le is bonthatják a hátsó csarnokot

Első csarnok:

 • külső megjelenés mai új arculattal történő átalakítása
 • fejépület funkcionális, építészeti tisztázása,
 • megújuló homlokzati koncepció kialakítása
 • WC-k, mosdók, vizes blokkok megújítása
 • Teljes körű akadálymentesítés, szükség esetén lift telepítése
 • tetőszigetelés, felülvilágítók felújítása, szellőztethetőség, árnyékolás megoldásával
 • hulladékgazdálkodás megújítása, komposztálás, zárt hulladékgyűjtés, szelektív gyűjtés
 • helyi termék részére előtetőkkel kültéri árusítóhelyek fejlesztése
 • Hátsó csarnok:

 • felújítás: padozat, belső üzletek átalakítása, gépészet, festés, nyílászárók cseréje,
 • felülvilágítók felújítása, árnyékolás, szellőztethetőség megoldásával.
 • külső kis üzlethelyiségek kibontásával oldalfelületek újjáépítése, új üzletek kialakítása (fűtési lehetőség biztosításával)
 • az 1. csarnokkal történő csatlakoztatása tetővel
 • helyi termék részére előtetőkkel kültéri árusítás fejlesztése
 • villamos energia ellátás újragondolása, egyedi fogyasztásmérők telepítésével.
 • esetleges bontással új csarnok építése igényeknek megfelelően
 • A hátsó csarnok és a Gazda Áruház
  Mészáros Zsolt

  Közvetlen környezet:

 • parkolási rendszer átgondolása
 • közlekedési rendszer átgondolása (megközelítés, terület elhagyása)
 • árumozgatási rendszer átgondolása
 • zöldfelületek megújítása
 • zöldfelületek tervezése homlokzatra, tetőzetekre
 • külső vásárrész szerepének tisztázása
 • Mivel még egyelőre csak bizottság elé került a dolog és a heti közgyűlésen fogják tárgyalni, ezért nem tudni, hogy milyen megoldást találtak ki arra, hogy a felújítás alatti (maximum 3 évben) hogyan üzemelne a Vásárcsarnok.

   
  Projekt előkészítési költségek (tervezés, üzleti terv, CBA, közbeszerzés) 127 millió forint
  Építési beruházás költségei 1 milliárd 986 millió 300 ezer forint
  Egyéb költségek (pr. men., nyilvánosság, műszaki ellenőrzés) 78 millió 320 ezer forint
  Tartalék115 millió 50 ezer forint

  A pályázat várhatóan nem éri el a 100%-os támogatási intenzitást, mert a pályázati felhívás értelmében a támogatott tevékenységek egy része ún. állami támogatásnak minősülő jogcímen kaphat támogatást. Ezért költség-haszon elemzést (CBA) kell készíteni, melynek eredménye függvényében, annak Támogató általi elfogadását követően kerülhet megállapításra a végső (100%-nál alacsonyabb) támogatási intenzitás.

  Amennyiben az adott tevékenységet illetően a támogatási intenzitás nem éri el a 100%-ot – a pályázati felhívás alapján - önrész biztosítása szükséges. A támogatási kérelem benyújtásakor nem szükséges terveket, megvalósíthatósági tanulmányt mellékelni, ezeket a dokumentumokat elégséges a támogatási szerződés hatályba lépését követő 18 hónapon belül benyújtani. Fenntartási kötelezettség: projekt befejezésétől számított 5 év.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság