Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A SZOVA szerint megsérülhetnek a kukások, ha teletömött konténert kell üríteniük

Többek között ezért sem viszik el a konténerek tetejére pakolt plusz zsákokat Szombathelyen. Valamivel azért okosabbak vagyunk.

Lassan már kezdi úgy érezni az átlagember, hogy sosem lesz vége Szombathelyen a szeméttel kapcsolatos problémáknak, ügyeknek. Temérdek alkalommal taglaltuk már mi is a szelektív hulladék-gyűjtés témáját , a szemetelőkkel vívott folyamatos harcot és a rendszeresen túlcsorduló utcai kukák kérdését is. Legutóbb pedig a kommunális hulladék került terítékre El kell vinniük a kukásoknak a konténerek tetejére pakolt szemetet? February 15. 13:50 egy nagy vihart kavart facebookos videó kapcsán.

Pillanatképek a videóból.
Olvasó

Ez volt látható, hogy két kukás lepakolja a teletömött konténerek tetejéről azokat a zsákokat, amik miatt már le sem lehetett azokat csukni, aztán a földre került zsákokat ott is hagyják az út mellett.

Kaptunk választ, meg nem is

A kérdést pedig már korábbi cikkünkben is feltettük: Mi ilyen esetben a szabály, amelyet a kukásoknak követniük kell? A SZOVA válaszra pedig már több mint egy hete türelmesen várunk. Aztán a megyei és városi oldalakat böngészve arra lettünk figyelmesek, a cég kitett a hivatalos honlapjára egy tájékoztatót – amit mellesleg mi hivatalos sajtómegkeresésben kértünk, és azóta sem kaptuk meg).

Sebaj, megtaláltuk, úgyhogy most megosztjuk olvasónkkal is, hogy világosabb legyen a kukaügy.

Szóval akkor el kell vinniük a kukásoknak a konténerek tetejére pakolt szemetet?

Nos, a SZOVA azt mondja, hogy „a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételének rendjét a 48/2013. (XII. 5.) számú önkormányzati rendelet szabályozza”. Ez pedig kimondja többek között azt is, hogy megtagadhatják a hulladék elszállítását, ha „a gyűjtőedényben több hulladékot helyeztek el, emiatt az túltöltött, vagy a gyűjtőedény nem zárható le”.

Tehát a konténerekbe kizárólag annyi szemetet lehet tenni, hogy még le lehessen csukni a tetejét . Ezt pedig részben azzal indokolják, hogy a túltöltött, nyitott fedelű konténerek ürítésekor akár meg is sérülhetnének a kukások és a szemét egy része is az úton landolna.

Viszont nem csak emiatt nem szállítják el a konténerek tetejére pakolt szemetet. Hanem ezért sem, mert „a szolgáltatási díj kizárólag annak a hulladéknak az elszállítását tartalmazza, mi a gyűjtőedénybe belefér, a tetejére és mellé halmozott hulladék begyűjtésére nem vonatkozik.” Ez persze nem jelenti azt, hogy az extra zsákok száműzve lesznek a hulladékudvarból, van lehetőség ezek elszállítására is, de az plusz pénzbe kerül.

Mészáros D. Zsolt

Több különböző űrtartalmú konténerre lehet szerződni Szombathelyen, ezt mindenki – akár magánember, akár lakóközösség – maga döntheti el annak függvényében, hogy mennyi szemete van. Illetve azt is ki lehet választani, hogy milyen gyakran ürítsék a konténereket. Ahol sok a hulladék, amellett, hogy nagyobb konténert igényelnek, kérhetik azt is, hogy hetente több alkalommal szállítsák el a szemetet – írja a cég.

A megkötött szerződések bármikor módosíthatók, akár több, akár kevesebb lesz a hulladék. Ha viszont csak néha fordul elő, hogy túlcsordul a szemét a konténerben, akkor „eseti jelleggel plusz konténer, illetve plusz ürítés is rendelhető” . Emellett pedig hangsúlyozzák, hogy az ügyfélszolgálaton megvásárolható SZOMHULL logós zsákba is helyezhetnek ki hulladékot a lakók, ezeket ugyanis mindenképp elviszik.

Valamivel tehát ismét okosabbak vagyunk.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra