Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mégsem jön Szombathelyre a világkiállítás undorító magyar pavilonja?

Úgy volt, hogy az egykori huszáraktanyában állítják fel. De most a jelek szerint nem biztos, hogy úgy lesz.

Másfél évvel ezelőtt az volt a hír , hogy a 2015-ös milánói világkiállítás lezárultát követően a vasi megyeszékhelyen húzzák fel újra azt a botrányosan ízléstelen, sámándobos izét, ami Magyarország hivatalos pavilonjaként vonult be az olaszországi városba és az Orbán-kormány rémtettei közé.

És amit végül már a tulajdon tervezői is megtagadtak , és cikkek sora szólt arról - többek között itt nálunk is -, mennyire kínos, hogy ezzel reprezentáljuk magunkat egy ilyen nagyívű eseményen.

Egészségközpontként futott volna második életében

Alig három hete írtuk meg a(z ugyebár erősen kormányközeli) hirado.hu értesülései nyomán , hogy már az is tudható, mi lesz az építményből Szombathelyen: egészségközpont. Most azonban az alon.hu kiszúrt egy friss közlést, miszerint nem biztos, hogy ez így lesz, sőt, az sem, hogy ide a nyugati végekre érkezik az államilag ünnepelt giccsfajzat.

architectural-photographer.eu

Szőcs Géza, kormánybiztos ugyanis ezt mondta róla tegnap:

A bontás 2016 tavaszán zajlik le, az épület várhatóan 2017-ben nyitja meg kapuit a magyar közönség előtt. Helyszínéről és funkciójáról a közeljövőben dönt a kormány.

Mindez azután, hogy Szombathelyen már az alapkőletétel is megtörtént tavaly tavasszal, kedvenc katonaitávcső-szakértőnk, az akkor még honvédelmi miniszter Hende Csaba boldogan hajolgatott a kőműveskanállal. Úgy tűnik, a kormány most mégiscsak elgondolkodott, és talán nem is ide érkezik a cucc. Mi meg talán nem fogunk érte könnyeket hullatni

2,5 millió látogatóval zárt a magyar pavilon

Hat hónap alatt 2,5 millión látogattak el az október 31-én zárult milánói világkiállítás magyar pavilonjába, de a magyar fél csaknem 40 alkalommal külső helyszíneken is szervezett eseményeket. A pavilon Magyarországra szállítását azonban elszámolási vita nehezíti.

A legmagasabb látogatottságot augusztus 26-án mérték, akkor 32 ezer 347 fő vett részt a programokon, az utolsó 3 hónapban pedig több mint 1,4 millió érdeklődőt vonzott a magyar pavilon. Az expó hat hónapja alatt ez összesen több mint 2,5 millió érdeklődőt, a világkiállítás látogatóinak több mint 10 százalékát jelenti, amivel a magyar megjelenés a leglátogatottabb pavilonok közé került - közölte az MTI írásban feltett kérdéseire válaszolva a magyar pavilon kormánybiztosa.

Az olasz sajtó a napokban írt arról, hogy a magyar pavilon olasz kivitelezője, a Redaelli Costruzioni S.p.A. lefoglalná az épület, mert állítása szerint a magyar fél nem fizette ki az egymillió eurós (több mint 300 millió forintos) munkadíjat.

Horváth Erika, a magyar részvételt szervező Carpathia Kft. ügyvezetője az MTI megkeresésére felidézte, hogy a cég és a Redaelli 2014. december 1-jén kötött kivitelezési szerződést. A magyar fél a közbeszerzési eljárás keretében megkötött alapszerződésben rögzített 915 ezer euró+áfa összeg kétharmadát, azaz 753 ezer eurót megfizette a Redaellinek, amiről a bankszámla-bizonylatok rendelkezésre állnak - hangsúlyozta.

Az ügyvezető beszámolója szerint a felek között jelenleg jogvita áll fenn a szerződésszerű teljesítéssel kapcsolatban. A Carpathia Kft. többkörös egyeztetést folytatott le a Redaelli képviselőivel hibás teljesítés, késedelmes teljesítés és el nem ismert, mert megalapozatlannak tartott pótmunka-elszámolás (454 ezer euró+áfa összeg) miatt, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Az utolsó tárgyalást követően a társaság közjegyző általi igazságügyi szakértői kirendelést kért az ügy tisztázása érdekében.

(MTI)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Már a tervezőknek sem tetszik a világkiállítás sámándobos magyar pavilonja

Hende Csaba szerint ez a pavilon lesz Szombathely új jelképe.

Tudják mi lesz Szombathelyen a sámándobos magyar pavilonból? Nem fogják elhinni!

A Világkiállítás tegnap este bezárja kapuit, úgyhogy hamarosan hozzák, és megnyílhat Szombathely Életkertje.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra