Balesetveszélyesek a szombathelyi víztorony korlátjai és hivatalos iratok is hiányoznak

Még mindig nem tudni, hogy mikor nyithat ki Szombathely új köntösbe bújtatott emblematikus épülete.

Még a szeptemberi közgyűlésen A közgyűlés, ahol mindenki hajlandó volt engedni és együttműködni 2020. September 24. 08:38 tette fel a nagy kérdést a fideszes Sátory Károly: miért nincs nyitva a szombathelyi víztorony? Ez persze generálta is a vitát, hiszen még a fideszes városvezetés ideje alatt indult el a 1978 óta használaton kívül lévő épület felújítása, amit az eredeti tervek szerint nyáron nyitottak volna meg.

Ez azonban nem történt meg, pedig ahogy a képviselő is érvelt, az emberek már nagyon várják, hogy bemehessenek. Ennek hátterében egyrészt a koronavírus áll, másrészt pedig az, hogy mint az a közgyűlésen kiderült Nemény András polgármester válaszából, életveszélyesre sikeredett a felújítás. Elmondta, hogy több probléma is felmerült a beruházással kapcsolatban, csak a tűzoltóság közel 30 hibát jelzett.

Mészáros D. Zsolt

A balesetveszély miatt pedig csak akkor lehet megnyitni a víztornyot és felengedni látogatókat, ha már garantáltan biztonságos. A hibákat először ki kell javítania a kivitelezőnek, majd utána jöhet szóba az átadás és a megnyitás, utóbbi pedig már az üzemeltető, vagyis az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ reszortja lesz.

A felmerült hibák kapcsán felkerestük a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is abban reménykedve, hogy nyilvános a lista. Egyed László tű. alezredes azonban elárulta, hogy mivel még folyamatban van az ügy, nem adhatják ki a kivitelezéssel kapcsolatos hiányok jegyzékét.

Víztorony felújítása
Májusban bekukkantottunk a víztorony belsejébe is. | Még több képért kattints'
Mészáros D. Zsolt

Kérdéseinket természetesen elküldtük a városvezetésnek is, Károlyi Ákos jegyző pedig valamivel bővebb választ adott, de konkrétumokat sajnos ugyanebből az okból kifolyólag tőle sem tudtunk meg. Mint írja, a helyszíni bejárás megtörtént, erről pedig természetesen jegyzőkönyvet is készítettek a hatóságok, benne a hibalistával. Mivel azonban még folyamatban van az eljárás, nem nyilvános.

Azt viszont elárulta, hogy a főbb gondok között szerepel például az, hogy balesetveszélyesek a korlátok, valamint a beépített anyagok megfelelőségi nyilatkozatai és több más hivatalos irat is hiányzik. A problémák megoldására vonatkozó terveket elvileg a jövő hét közepéig dolgozzák ki.

Így szól a jegyző teljes válasza:

A felújított Víztorony épületre, valamint a bővített kölcsönző épületre vonatkozóan a használatbavételi engedély benyújtásra került. Az eljáró hatóság, valamint a szakhatóságok helyszíni bejáráson készült jegyzőkönyvei tartalmazzák a részletes hibalistát, melyek a folyamatban lévő engedélyezési eljárás anyagai, így azok nem nyilvánosak.

A víztorony és a bővített kölcsönzőépület.
Kiss Tamás

Általánosságban a beépített anyagok megfelelőségi nyilatkozatainak és egyéb iratoknak a hiánya, valamint a meglévő, megmaradó korlátok biztonságossá tételének megvalósítása merült fel hiányosságként.

A helyszíni bejárás jegyzőkönyveiben rögzített észrevételek pótlására, javítására vonatkozóan a műszaki megoldások – a kivitelező, a tervező, valamint a műszaki ellenőr bevonásával – 15 napon belül kidolgozásra kerülnek.

A Víztorony épülete a használatbavételi engedély véglegessé válását követően nyitható meg, a nyitás pontos időpontjáról az üzemeltető dönt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet