A közgyűlés, ahol mindenki hajlandó volt engedni és együttműködni

Olvassa újra tudósításunkat a szombathelyi közgyűlésről.

20:37 Vége a nyilvános ülésnek

Amint megtudjuk, ki lett a Médioaközpont igazgatója, azt azonnal közüljük.


20:35 Vezetői megbízások

Köztük a Médiaközpont igazgatójának kinevezése. Két pályázó vállalta Volt országgyűlési képviselő és volt stúdióvezető is pályázott a szombathelyi Médiaközpont élére 2020. September 17. 16:57 a nyilvánosságot, de a szavazás a zárt ülésen lesz.


20:25 közterületek elnevezése

Lesz egy Külső Söptei út a Schaeffler-beruházás mellett. Ágh Rnő javasolta, hogy a Szent Gellért utcát és a Ferenczy István utcát összekötő, előkészítés alatt álló utat nevezzék el Szent Quirinusról.

Czeglédy közben azt mondja, a szentről van már egy sétány elnevezve, ezt a szakaszt a köznyelv Ipkovich utcának nevezi, mert amikor kialakult, ő volt a polgármester. És felveti, nem túl komolyan, hogy nevezzék el az utcát Ipkovich Györgyről. Ez elég vidám pillanatokat okoz a teremben.

Aztán megszavazzák a Külső Söptei út nevét és Ágh Péter javaslatát is.


20:20 Intézményi alapdokumentumok módosítása

Vita nélkül elfogadják a javaslatokat.


20:00 Még mindig a civil szervezetek

Tóth Kálmán kijelenti, azok a szervezetek, ahol nincsenek fizetett alkalmazottak, ott a tagok a saját munkájukat tették bele. Nem tudnak alkalmazottat felvenni, azért csinálják, mert szeretik a közösséget.

Közgyűlés
Szigorúan
Kiss Tamás

Kijelenti, ezzel a politikai indíttatású vitával éppen ártanak a herényieknek, mert a többi szervezet utálni fogja őket. Ne keltsék azt a látszatot, hogy a baloldal a herényi virágút ellen vannak. A herényiek 13 milliót kapnak, a második legtöbb támogatás hatmillió forint.

Putz Attila azt mondja, évi kilenc milliót számol el a herényi egyesület bérekre, közpénzből. A többi szervezetnél nincs főállású alkalmazott, a herényieknek évi 30 milliós bevétele van a kerékpáros központból.

Horváth Gábor javasolja, jövőre egyezzenek meg 15 millióban a herényieknek.

A polgármester kijelenti, a herényi egyesület megkapja azt a pénzt, ami a herényi virágúthoz kell. De igazságos rendszert akarnak, ami nem jelenti azt, hogy a költségvetésből nem kaphatnak további támogatást. Nemény garantálja, hogy azt a plusz kétmilliót megkapják a költségvetésből, amit most Horváth Gábor kért.

Végül az eredeti javaslatot fogadják el.


19:10 Civil szervezetek

Erről is írtunk Kipótolják a szombathelyi civil szervezetek lecsökkentett támogatását 2020. September 24. 07:20 , Takátsné Tenki Mária azt kérdezi, miért van aránytalanság, miért kap sokkal kevesebb támogatást az egyik, sokkal többet a másik szervezet.

Horváth Soma alpolgármester azt mondja, már tavaly egyeztettek a civilekkel, a járvány alatt megkérdezték tőlük, mennyi pénz kell a túléléshez, mivel rendezvényeket nem lehetett tartani.

A mostani javaslat azt tartalmazza, mennyi pénz kell a túlélésükhöz az év végéig, ezeket az adatokat tartalmazza az anyag. Összesen 37 milliót kapnak a szervezetek, az előző ciklusban 30 millió körül volt ez az összeg.

Koczka azt mondja, az a lényeg, hogy ezeknek az egyesületeknek öt évre szóló, feladatvállalási szerződéseik annak.

Melega azt mondja, nekik a következő öt éves programmal van problémájuk, ami a herényi kulturális egyesületet sarcolja meg.

Nemény András azt mondja, semmi nem fog csorbulni a herényi egyesületnél. Szerinte most teszik igazságossá a rendszert, akinek saját bevételei is vannak, azt nem is látja az önkormányzat.

Horváth Gábor, Herény képviselője kifejti, Ipkovich György nélkül a herényi virágút és az egyesület nem lenn az, ami. Elmondja, hogy az egyeztetésen nem említettek számokat, később tudták meg, hogy kevesebb pénzt kapnak. Kijelenti, tavaly 13 millió volt a herényi virágút, nem hétmillió, amennyit a város adott hozzá.

Kikéri magának, hogy megsarcolják a herényieket és a kámoniakat. Kijelenti, szét akarják verni azt a közösséget.

A polgármester kijelenti, maradjanak a tényeknél, igazságos helyzetet akarnak a többi civilt is figyelembe véve. Így is a herényiek kapják a legtöbb pénzt, az elmaradt herényi virágutat nem lehet finanszírozni. Nem szándékuk, hogy bárkit ellehetetlenítsenek, és ne játszanak tisztességtelen játékot - kéri.

Koczka azt mondja, a kulturális intézményektől nem vonnak el pénzt, pedig programok maradtak el. Javasolja, az év végéig készüljön egy anyag, ami tisztázza mit kell teljesíteniük a szervezeteknek és mennyiért, az idei évben pedig hagyja meg a támogatást.

Kelemen Krisztián a Joskar-Ola Alapítványról beszél, ahol nincs fizetett alkalmazott, nincs ingyen használható, felújított önkormányzati ingatlana, és így is gazdag programot szervez.


18:45 Új bölcsőde

Az új bölcsődének megmutattuk már a terveit Mutatjuk az uniós támogatással épülő új szombathelyi bölcsőde terveit 2020. September 23. 19:18 , a képviselők most egy vetítéses előadáson is megnézik.

Czeglédy bízik benne, hogy a látványos tervek meg is valósulnak, ez a fejlesztés jól mutatja az együttműködést a képviselők között. Az előző ciklusban pályáztak, most megvalósítják.

Közgyűlés
Egyeztetnek
Kiss Tamás

Aztán persze, elfogadják.


18:50 Még mindig a ciklusprogram

Közben Koczka Tibor azt kifogásolja, hogy a programban nem szerepelnek a korábban kidolgozott tervek, például az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra készült anyag, ami a várost és környezetét egyben kezeli.

Nemény azt mondja, mg bele lehet építeni, hiszen folyamatosan változik a program.

Aztán elfogadják a ciklusprogramot, a Fidesz tartózkodott.


18:10 A ciklusprogram újratárgyalása

A hosszú távú ciklusprogramról Ez épülne a szombathelyi Csónakázótó mellé: szálloda négy évszakos külső medencével, lovascentrum, műjégpálya nyáron is 2020. May 20. 07:50 van szó, amit a törvényi előírások miatt áprilisban a polgármester elfogadott. Most a képviselői javaslatokat is beépítették, ezt kell elfogadni.

Illés azt mondja, nem lát olyan forrásokat, amelyek az okosváros-programban a városba jönnének. Nem támogatják a programot, mert szerintük ez kevés.

Melega közben megjegyzi, ha okosvárost akarunk, akkor az anyagban ne írjunk butaságokat.

Kopcsándi kifejti, hogy ezek alapvetések, a forrásokat később kell megkeresni, és abban az ütemben megvalósítani a terveket, ahogyan forrás lesz.

Részletekbe menően tárgyalják a terv pontjait, olyan részletesen, hogy mire alkalmas a rézkábel.

Horváth Attila közben félreérthetőnek nevezi Horváth Gábor felszólalását, mert a képviselő egy vállalkozás szolgáltatásáról beszél.


18:05 Lakóparkok problémája

Régóta ismert Kaotikus állapotok uralkodnak Szombathely magánútjain 2019. September 27. 18:07 , hogy a lakóparkokban a vállalkozás minél több lakást akar felépíteni, de a szükséges infrastruktúrát nem építi ki, és a lakük azzal az önkormányzatot keresik. Ezt akarja most az önkormányzat egy rendeletmódosítással szabályozni.

El is fogadják, egyhagúlag.


17:15 Vásárcsarnok felújítása

Írtunk róla Csekély 170 millióval kell megtolni a szombathelyi vásárcsarnok felújítását 2020. September 18. 19:57 , a lényeg, hogy az elhibázott tervezés miatt újabb 170 milliót kell beletenni a beruházásba.

Illés Károly emlékeztet, hogy egyszer már 300 milliót beletettek, a mostani előterjesztésből nem tudható meg, mi az, ami pótmunkának, és mi az, ami többletmunkának minősül. Most úgy d9ntenek, hogy nem tudják, mennyi a jogos követelés belőle.

A polgármester azt mondja, keretösszeget állapítanak meg, nem a teljes költséget. Aztán a többség megszavazza.


17:20 MÁV-óvoda

Írtunk arról 77 millióért megveszik a volt szombathelyi MÁV-óvodát, ha az önkormányzat nem lép közbe 2020. September 21. 07:22 , hogy a volt MÁV-óvoda épületét megvenné egy cég, de az önkormányzatnak elővásárlási joga van.

Illés Károly azt mondja, ezért a pénzért megérné megvenné, javasolja, hogy az önkormányzat éljen az elővásárlási joggal.

A volt MÁV-óvoda
Kiss Tamás

Melega Miklós is azt mondja, nagyon előnyös az ár, értékes belvárosi ingatlanról van szó. Ha most nincs is pénz a felújításra, akkor később lesz, megéri ezt a 77 millió forintot.

Czeglédy közben a tankerületi központ Kossuth utcai, volt székházáról Eladják a szombathelyi tankerületi központ volt székházát 2020. June 22. 16:26 kér tájékoztatást.

Ágh Ernő és Czeglédy Csaba is javasolja az épület megvásárlását. Czeglédy szerint ez soha vissza nem térő lehetőség.

Nemény András szerint lehet realitása, de ennél jobban elő kellene készíteni, tudni kellene, mennyit kellene rákölteni. És a vásárláshoz forrás is kellene.

Horváth Attila alpolgármester azt mondja, korábban pár millión vitatkoztak, most 77 millióról van szó. Javasolja, hogy adják át az ügyet a gazdasági bizottságnak, és ha a bizottság úgy látja, akkor éljenek az elővásárlási joggal, így be lehet szerezni a szükséges információkat.

Czeglédy azt mondja, a cégadatok alapján ingatlanokkal foglalkozó cégről van szó, akik valószínűleg fantáziát látnak az épületben. Ez önmagában érdeklődést kellene, hogy kiváltson. Kérdezi, hogy mi akadályozta meg a SZOVA vagy a városháza munkatársai megnézzék ezt az ingatlant.

A polgármester emlékeztet rá, hogy két éven át hirdették eladásra az ingatlant. 100 milliós kiadásról beszélnek, meg kell vizsgálni, de az önkormányzat nem ingatlankereskedő. Ha hasznos funkciót találnak neki, akkor érdemes megvizsgálni, erre 60 napjuk van.

Megszavazzák, hogy átadják az ügyet a gazdasági bizottságnak.

Elfogadták azt is, hogy a honvédség tartalékos katonák kiképzésére használja Tartalékos katonákat képeznek ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában 2020. September 23. 11:22 a volt huszárlaktanya alakuló terét.


16:20 Még mindig az önkormányzati cégek

Kopcsándi József (Éljen Szombathely) nagyon kiosztja a Fidesz.frakciót azzal, hogy az elmúlt 9-10 évben semmit nem fejlesztettek a cégeknél, a rezsicsökkentés mögé bújva tették tönkre a szolgáltatókat, hagyták azokat leromlani. Most ők hajtanak végre kisebb fejlesztéseket, és egyúttal köszönjék meg azt a munkát, amit az ott dolgozók a járványhelyzetben elvégeztek és végeznek.

Illés Károly megérti a felháborodást, mert Kopcsándi területe nem tud bért fejleszteni, egyúttal megköszöni a cégek dolgozóinak munkáját. Azt mondja, városüzemeltetési területen nem látnak javulást, korábban is a fizikai dolgozóknak javasolnak béremelést.

Kérdezi, miért mondott le a sportkomplexum vezetője.

Horváth Attila azt mondja, az igazgató egy olyan képzésen akar részt venni, ami teljes munkaidőt igényel.

Kecskés kéri, hogy pár szóban mutassák be Kovács Cecíliát, akit a sportkomplexum élére akarnak kinevezni.

Közgyűlés
Czeglédy és Kopcsándi
Kiss Tamás

Kovács Cecília pénzügyi csoportvezető, gazdasági vezető volt, közgazdász diplomája van - mondja a polgármester, hozzáteszi, most olyan helyzet van, amikor gazdasági szakemberre van szükség.

Horváth Gábor javasolja, hogy Molnár Miklós adja be a pályázatot a víztorony kávézójának üzemeltetésére.

Koczka Tibor a Médiaközpontról azt mondja, 2013-ban sokkal kisebb költségvetésből, kevesebb emberrel végeztek olyan feladatokat, mint most. Javasolja, a következő közgyűlésen tárgyaljanak arról, hogy átadják a sportkomplexumot működtető céget az államnak.

Nemény ezt most nem támogatja, de lehet olyan lehetőség, hogy az államhoz fordulnak, ha finanszírozhatatlan lesz a sportkomplexum működtetése.

Czeglédy Csaba elmondja, hogy több mint tíz céget érintett a MEKH hasonló vizsgálata, mint amit a Vasivíznél hajtottak végre. De nem tud egyetlen másik városról sem, ahol a vezérigazgató leváltásával végződött volna az ügy. Kijelenti, kellene akkora bátorságnak lenni, hogy visszahelyezik Molnárt, mert az jogilag is új helyzetet jelentene. Súlyosan igazságtalannak tartja, hogy felbiztatták és lemondott a mandátumáról.

Nemény megjegyzi, novemberben lesz bírósági tárgyalás az ügyben.

Sorban hallgatják meg a cégvezetőket.

Aztán 30 szavazás jön.


15:35 Az önkormányzati cégek beszámolói

Illés Károly kifogásolja, hogy a cégeknél nem látni a pandémia miatti lépéseket. Szerinte visszafogottabbnak kellett volna lenni a SZOVA bérfejlesztésénél, főleg a vezérigazgatónál. Vannak olyan területek, ahol meglehetne spórolni azt a forrást, amiből a fizikai dolgozók bérét növelni lehetne.

A Médiaközpontnál most is látnak felesleges szerződéseket, megbízásokat. Megdöbbenve látja a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. igazgatójának távozását Távozik a Haladás-stadiont is üzemeltető cég igazgatója 2020. September 23. 10:55 , nem történtek költségcsökkentő intézkedések. Megint elmondja, hogy 2010-ben Ipkovich György kérte a stadion fejlesztését Orbán Viktortól. A tervezés során minden szakosztályvezetőt megkérdeztek, ezek alapján készültek a tervek. Nem támogatják a cég üzleti tervét - mondja.

Közgyűlés
Fidesz, feketében
Kiss Tamás

Nemény kijelenti, a korábbi ügyvezető sokkal több pénzt kapott, Illés is volt a cég vezetője, egyébként nincs jó helyzetben a kft., a pandémia különösen sújtotta az ilyen cégeket. Remélik, hogy az új ügyvezető rendezni tudja ezt.

Lendvai Ferenc bejelenti, hogy a költségvetést ellenőrző bizottság a SZOVA, színház, Médiaközpont, Szompark, SZOVA Szállodaüzemeltető Kft., a Haladás Sportkomplexum Fehlesztő Kft. beszámolóját nem fogadta el.

Horváth Gábor a Médiaközpont feb-tagjaként látja a fényt az alagút végén. Elmondja, hogy bizottsági meghallgatáson az igazgatói székre pályázók nem tudtak válaszolni arra, hogy mit csinál a szakmai főtanácsadó Havi félmillióért ad szakmai tanácsokat a szombathelyi Médiaközpontnak Ungár Péter lapjának főszerkesztője 2020. February 14. 07:42 . Kijelenti, itt lehetne pénzt megspórolni. Az új vezetőtől és a polgármestertől azt kéri, tegyék rendbe ezt a dolgot.

Takátsné Tenki Mária kijelenti, a városvezetés nem tudja teljesíteni kampányígéreteit, mert nem lesz rájuk pénz. Közben egy új szállodát akarnak felépíteni, az önrészt elkülönítették, de a cég bajban van.

Czeglédy Csaba felhívja a figyelmet arra, most szembesültek azzal, hogy komoly feszültségek vannak a SZOVA alkalmazottak között, vannak, akik nem tudnak megélni a fizetésükből. Ezt hiába jelezte a vezérigazgatónak, így távozik a cégtől. Kijelenti, nem juthatnak el odáig, hogy sorra állnak fel a tapasztalt szakemberek. Ezzel kezdeni kellene valamit.

Koczka Tibor felhozza a Vasivíz-ügyet Molnár Miklósnak vannak kiforrott elképzelései a jövőről, de a Vasivíz-ügy sincs lezárva 2020. September 01. 10:42 , aminek végén leváltották Molnár Miklós vezérigazgatót. Kijelenti, hogy elhamarkodott döntést hozott a közgyűlés, javasolja, hogy ennek fényében ismét Molnár Miklóst nevezzék ki a Vasivíz vezérigazgatójává.

Nemény szerint benne volt, hogy a Vasivíz Zrt-t államosítják, kizárják az önkormányzatot az irányításból. Kijelenti, ezt az ügyet bírósági úton lehet rendezni. Molnár Miklós kiváló vezérigazgató volt, ha a bíróság úgy dönt, visszahelyezik a cég élére - mondja.


15:30 Rendeleteket módosítanak

Czeglédy Csaba kezd, köszöni a hivatal gyors munkáját, augusztus végén kapták a bejelentést, hogy vannak olyan önkormányzati lakást bérlők, akiknek egyébként van lakásuk. Egyeztetések után most módosítják a lakásrendeletet, a hivatal gyorsan elkészítette a módosítást. Mindenkinek akarnak segíteni, aki rászorul, de aki visszaél a lehetőséggel, azt kizárják abból.


15:10 És még mindig a költségvetés

Horváth Gábor a sportnál, a Falco támogatásánál lát még megtakarítási lehetőséget, az idén 25 millióval növelték a támogatást.

Tóth Kálmán kifejti, önkormányzati tulajdonú csapat, és részt vesz a bajnokságban. A csapat tavasszal csökkentette a költségeket, átlag 70 százalékra csökkentették a járandóságokat, további lépésekre nem nagyon van lehetőség.

Közgyűlés
Távolról
Kiss Tamás

Kecskés javasolja, hogy a kórház és az önkormányzat közti egyeztető fórumot hívják össze, és ott egyeztessenek, hogy az önkormányzati támogatást mire használják fel.

A polgármester azt ígéri, a következő ülésre beterjesztik a fórum újra összehívását.

Horváth Attila alpolgármester elmondja, a cégek nagy többsége hajlandó volt rá, hogy most befizeti az iparűzési adó előlegét, így majd májusban jelentkezik igazán a csökkenés.

Szavaznak a módosításokról.


14:40 Még mindig a költségvetés

A költségvetést ellenőrző szakmai bizottság elnöke, Lendvai Ferenc kijelenti, hogy a bizottság nem támogatja a módosítást.

Sátory Károly (Fidesz) szerint a kultúrával kapcsolatban kérdezi, átgondolták-e hogy a forrásokat kevésbé veszélyes módon használják fel. Nemény válaszol, kivitték a szabadtéri az eseményeket, és elárulja, néha ő is erőltetettnek érezte.

Koczka Tibor szerint volt olyan utalás, ahol valaki nagyot hibázott, erről beszélni kell majd. Az egyetemmel korábban megállapodtak, hogy részletesen átbeszélik, mire és mennyi pénz kell, ez a megbeszélés nem történt meg.

Nemény András szerint ezt nem lehet a mostani városvezetésen számonkérni.

Czeglédy Csaba megköszöni, hogy 455 és plusz 50 millió van a szociális lakástámogatásokra, már most a kétszeresét elköltötték a tavalyi összegnek. De ha a munkavállalás szintjén nem tér vissza az élet a normál kerékvágásba, akkor baj lesz. Azzal, hogy minimálisan megnőtt a munkaerőhiány, nem a szombathelyieknek jelent jó hírt, hanem az ukrán vendégmunkásoknak.

Kéri, hogy próbáljanak forrást keresni a további szociális támogatásokra, jelenleg sincs szégyenkeznivalójuk, de a mélyben nagyon komoly feszültség van. Pillanatok átszakadhat a szociális háló, ha nem figyelnek oda.

Közben Takátsné Tenki Mária egy 57 ezres tétel helyett 57 millióról beszél, ráadásul ezt annak idején ők is megszavazták.


14:02 A költségvetés módosítása

Írtunk már róla Ezekről a helyekről veszi el a pénzt a szombathelyi önkormányzat, ha baj lesz 2020. September 22. 19:29 , most Nemény András azzal vezeti be, hogy a járvány miatt jóval kevesebb bevétele lesz a városnak. Az önkormányzat egyszeri 100 ezer forinttal támogatta azokat, akik elveszítették a munkahelyüket, sokan éltek a lehetőséggel. A nagy cégek bevétele is visszaesett, nehéz idők jönnek, az idén és jövőre is.

Emlékeztet rá, hogy úgy döntöttek, a zajló beruházásokat befejezik, de újakat nem indítanak. Most a prioritásokról kell dönteni, ami nem más, mint a munkahelyek teremtése. Az elvonások mellett tehernek számítanak azok az összegek is, amiket az elhibázott beruházások Csekély 170 millióval kell megtolni a szombathelyi vásárcsarnok felújítását 2020. September 18. 19:57 miatt kell pluszban kifizetni. Kéri, hogy ne a szokásos adok-kapok, hanem a közös megoldás keresése vezesse a képviselőket.

Közgyűlés
A nézőtér
Kiss Tamás

Illés Károly azt mondja, egyetértenek, hogy szükség van megszorításokra. Azzal is, hogy zárolják a beruházásokat. Kiemeli, hogy az operatív programokból megmaradó pénzek az előző városvezetést dicsérik, mert sok fejlesztést olcsóbban végeztek el.

Szerinte a költségvetésen kívül is több százmillió forint támogatást ad az állam. De kijelenti, hogy a gépészmérnök-képzés miatt 200 milliót ígértek az egyetemnek, ezt most elvonják, ami negatív hatással lesz a gazdaságra. A kórháznak ígért támogatásokat is törlik, a járvány alatt ez sem pozitív döntés. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a kórház teljesen felkészült a járvány kezelésére.

Egyetértenek a megszorításokkal, de vannak olyan területek, ahol lehetne megtagadni, ilyen például a kultúra.

A polgármester szerint viszont ebben a helyzetben 200 milliót adni a felsőoktatásra, felelőtlen döntés, minden városban megtették ezt, az ELTE vezetése is tudomásul vette. A kórházzal is tárgyaltak, ami probléma jelentkezik, az a központi utasítások miatt van. Nem költik el az elvont pénzeket, csak tartalékba teszik.

Kecskés László szerint józan magatartás, hogy takarékoskodnak. De a kórház is nehéz helyzetben van, olyan költségek jelentkeznek, amelyek nincsenek bent a költségvetésében. Ki kellett üríteni az egyik osztályt, amiből tartalék Covid-osztály lesz, 43 milliót kell rákölteni.

Nemény azt mondja, hozzájuk nem érkezett kérés erről, így nem tudnak mit tenni. De korábban sok mindent beszereztek, amit kértek.


12:30 Elhunyt a volt főépítész

Szomorú hírt jelent be a polgármester, a mai napon elhunyt a város volt főépítésze, Kutnyánszky László. Egy perces néma felállás.

Majd ebédszünet 14 óráig.


12:15 Szavazás a két ülés közti beszámoló javaslatairól

Koczka kérésére megszavazzák, hogy hívják meg a következő ülésre Hende Csabát. Megvizsgálják a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásának lehetőségeit is.


12:00 Hende Csaba nem szólal fel a város ügyeiben

Koczka Tibor kijelenti, neki is gyanús volt az EMMI csomagja, amiben egyszerre volt a színházi és az MMIK-val kapcsolatos megállapodás. Aztán kijelenti, hogy nem az anyósa miatt volt félelmetes már régebben is a zanati főút. Javasolja, hívják meg a következő ülésre Hende Csabát, mert a ciklusban egyszer sem szólalt fel Szombathely érdekében.

Nemény emlékeztet, hogy korábban Hende kérte fel jelöltnek Koczka Tibort, Hende Csabát pedig csak kérni tudják, hogy vegyen részt a közgyűlésen.


11:40 Trükközik a városvezetés?

Czeglédy Csaba (független) szerint a városvezetés azért csökkenti a napirendek számát, hogy kevesebb legyen a hozzászólás. Azt mondja, a költségvetés módosításban például több olyan határozat javaslat van, ami nem tartozik a költségvetéshez.

Kéri, ne korlátozzák az ellenzéki és a független képviselők ellenőrzési és a választópolgárok információhoz jutási jogait.

A színház igazgatóválasztását hozza elő, örül, hogy a keddre puccsszerűen összehívott színházi megbeszélést péntekre halasztották. Olyan hírek járnak a nem színész dolgozóktól, hogy akármelyik pályázó nyer, embereket bocsát el. Bízik benne, hogy pénteken a színházi dolgozók meg tudják ismerni a pályázók terveit.

A polgármester azt mondja, minden képviselőnek lehetősége van elmondani a véleményét.

Közgyűlés
A városvezetés
Kiss Tamás

Nemény kijelenti, a színház igazgatói pályázata belügy, nem szólhatnak bele közgyűlési szinten, a kirúgással fenyegetőzésről ő nem hallott.

Czeglédy azt mondja, akkor is egy önkormányzati intézményről van szó, azt gondolja meg kell próbálni elejét venni az ilyen híreknek, és annak is, ha valaki bármilyen okkal tisztogatást akar végezni.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely) bejelenti, hogy több illegális hulladékot lerakót értek tetten a közelmúltban, el is indult ellenük az eljárás.

Horváth Gábor a városrészi áramszünetekről Folyamatos áramkimaradások miatt áll a bál a szombathelyi Parkerdő Lakókertben 2020. September 10. 07:23 beszél, megpróbált utánanézni az okoknak, szerinte olyan nagy az áramingadozás nyáron, hogy nem bírja a rendszer.


11:15 Mi lesz a zanati főúttal?

A zanati főúton átmenő fogalommal Ne legyen fizetős az M86-os zanati elkerülője - javasolja az Éljen Szombathely képviselőjelöltje 2019. April 25. 11:48 kapcsolatban megjött az államtitkár válasza – mondja Putz Attila (Éljen Szombathely), a térség képviselője. Válaszolnak rá, mert nincsenek megelégedve azzal, amit az államtitkár írt. Nemény azt mondja, kiállnak a zanatiak kérése mellett, de ez nem városi ügy.

A zanatiak korábban azt kérték, Ne legyen fizetős az M86-os zanati elkerülője - javasolja az Éljen Szombathely képviselőjelöltje 2019. April 25. 11:48 hogy az M86-os ne legyen fizetős Szombathely és a Váti csomópont között, mert sokan inkább Zanaton hajtanak át, mint hogy a fizetős utat használják.

Kecskés László visszatér az orvosügyeletre, azt mondja, az ügy ott kezdődött, hogy a város nem adta meg a kért forrásokat. De most már arra kell törekedni, hogy jól működjön.

Nemény ismét elmondja, az OMSZ mondta fel a szerződést, így gyorsan kellett intézkedni, pedig korábban jobban elő akarták készíteni a váltást. És megkérdezi, hogy az arborétum mellett járt-e a járdalopó szörny, az a járda az előző ciklusban sem volt ott. Kecskés azt mondta, nincs járda azon a területen.

Horváth Attila kijelenti, szemenszedett hazugság, hogy a város kezdeményezte az ügyletről szóló megállapodást. Megjegyzi, most a pandémia okozta forráscsökkenés mellett kell kiépíteni egy új ügyeleti rendszert.

Kecskés visszautasítja, hogy hazugsággal vádolják, és felidézi, hogy a város nem adta meg a kért összeget az OMSZ-nek. Nemény emlékeztet, Kecskés volt az, aki azt mondta, nem működik jól az ügyelet, és jobb lenne, ha a kórház működtetné.


10:35 „Kell egy kis levegő”

Ágh Ernő (Fidesz) kezdi ezzel a felszólalását, csak az veheti le a maszkot, aki éppen beszél. Aztán Szuhai Viktor tanácsnok tárgyalásairól érdeklődik, majd több kisebb dolgot említ.

Koczka Tibor (Pro Savaria) a hivatali nyelv bonyolultságát szemlélteti egy példán, azt kérdezi, hogy mi lesz az MMIK-val. Azt is megemlíti, hogy több város kapott pénzt elektromos buszokra, Szombathelyen közben a máshonnan erre átcsoportosított pénzt sem sikerült megtartani, vissza kellett fizetni az államnak.

Közgyűlés
Koczka Tibor sok kérdést tett fel.
Kiss Tamás

Koczka azt is kérdezi, miért nem volt autómentes nap Szombathelyen, a tavaszi járvány alatt a kevés autó miatt kitisztult a város levegője.

Nemény az MMIK-ról azt mondja, a felújításra ígért állami pénz megvan, az állam szándéka továbbra is megvan az átvételre és a felújításra, kapcsolatban vannak az illetékes államtitkárral. Hangsúlyozza, csak kormánypárti vezetésű városok kaptak pénzt elektromos buszokra, de dolgoznak azon, hogy itt is legyenek ilyenek.

Kijelenti, nem akarnak elköteleződni egy szolgáltató mellett, az a céljuk, hogy ne ragadjanak bele a jelenlegi állapotba.

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) szerint most esett lett a fideszeseknek, hogy ellenzékben vannak, és már őszintén tudnak panaszkodni, ezt az előző kilenc évben nem tehették meg.

Kijelenti, nehéz értelmezni, hogy Kecskés szerint rosszabb lesz az ügyeleti ellátás, mert annak előkészítésébe bevonták a szakembereket is.

Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) örülne, ha minden beruházásnál csak annyi gond lenne, mint a víztoronynál van. Azt mondja, a teniszpályák rendbetétele is folyamatban van.


10:20 „Repül az idő, mi is repülünk”

Ezt Horváth Gábor (Fidesz) találta mondani, azzal, hogy lassan eltelik a ciklus 20 százaléka. Kérdezi, hogyan működik az Éljen Szombathely applikáció, Még csak teszt üzemmódonban fut az Éljen Szombathely mobilalkalmazása 2019. November 06. 19:42 és megmarad-e a korábbi bejelentési rendszer. Elmondja, hogy bejelentette, egy játszótéren megsérült két pad, a parkfenntartó később azt mondta, nem kapták meg a bejelentést. És több hasonló bejelentést említ, amire nem történt reagálás, illetve csak három hónapos csúszással.

Nemény azt mondja, az applikáció fejlesztéséhez pénz kell, de most a pandémia miatt ezt leállították. Az, hogy milyen állapotban vették át a cégeket az előző városvezetéstől, más kérdés. Bejelenti, hogy az Éljen Szombathely app nevét Szombathely appra változtatják.

Horváth Soma alpolgármester (Éljen Szombathely) elmeséli, hogy 2016-ban egy szeptemberi bejelentésére januárban cserélték ki egy pad támláját. Az appra viszonylag kevés bejelentés érkezett havonta 20-22 között. Volt egy technikai probléma is, de ez még mindig jobb, mint a korábbi kátyúvonal, amit sokszor senki sem vett fel.

A bejelentések két munkatárshoz futnak be, ők intézkednek. Azt is mondja, hogy nem tesznek különbséget a választókerületek között.

Horváth Gábor megjegyzi, több mint 30 bejelentést tett az appon keresztül, háromnál volt probléma, a többi rendben van. Javasolja, egyeztessenek a városüzemeltetési szakemberekkel, hogy időben működjenek a dolgok. Nemény megköszöni a korrektségét.


10:15 Miért nincs nyitva a víztorony?

Túl kemény szavakat használtak Illés Károllyal szemben – mondja Lendvai Ferenc (Fidesz). Azt kívánja, hogy ha majd átadják a városvezetést, ők is ennyi befejezett és folyamatban lévő beruházással adják át.

Aztán azt kifogásolja, hogy nem nyitották meg a KRESZ-parkot. A víztorony felújítását még a fideszes városvezetés indította, de eddig nem sikerült átadni, pedig szeretnének bemenni az emberek. Szerinte ez nem függ össze a kávézó megnyitásával.

Közgyűlés
Illés Károly feketében.
Kiss Tamás

Azt mondja, ő már korábban látta, hogy ilyen feltételekkel nem lesz pályázó Nem kapkodnak a szombathelyi víztorony kávézójáért 2020. September 15. 07:30 a kávézóra. Szerinte ez egy szolgáltatás és nem egy üzleti projekt. Kijelenti, nem azt kell nézni, hogy ettől meggazdagodik-e Szombathely.

A polgármester válaszol, a víztorony a járvány miatt csúszott, de maga a beruházás is elrontott, csak a tűzoltóság 30 hibát jelzett. Balesetveszélyes lett a torony, akkor lehet beengedni az embereket, ha biztonságos lesz. A kávézó pályázatát konszenzussal fogadta el a közgyűlés, ezen az ülésen foglalkoznak majd vele.


10:00 Lesz közlekedési koncepció?

Ezt Takátsné Tenki Mária (Fidesz) kérdezi, azzal, hogy nagyon várja azt a város, és ők is együtt akarnak működni ebben. Előhozza, hogy a lakossági bejelentésekre csak olyan választ kapnak, hogy elküldték azt az illetékeseknek.

Ő is küldött képet patkányról a Fő téren, a válasz az volt, hogy a SZOVA intézkedik a hulladéktárolók és környezetük tisztításáról. Kéri, hogy ez legyen gyorsabb.

Azt is kérdezi, hogy a Mártírok terén és környékén zajló vezetékcserék Nagy munkák folynak a szombathelyi Mártírok terén 2020. May 21. 15:11 valóban csúsznak-e, nincsenek ott közterület-felügyelők, állandó a balesetveszély. Javasolja, hogy indítsanak a belvárosban kulturált kerékpár-tároló programot. Növelni kellene a számukat és a kulturáltságukat – mondja.

Nemény András azt mondja, a kukák mosásában igazuk van, ezen változtatnak majd. A Mártírok terén a vezetékcsere nem a város, hanem a Nemzeti Közművek projektje, úgy tudja, hogy hamarosan elkészülnek vele. A kerékpár-tárolókat is támogatja, meg kell nézni, milyen források vannak erre.


9:30 Gyengébb színvonalú lesz az új orvosi ügyelet?

Ez a politikai viták helye. Lendvai Ferenc (Fidesz) kezd, a nyári rendkívüli közgyűlést említi, ahol azt ígérték, hogy az orvosi ügyeletről tájékoztatást kapnak. Azt tudják, hogy az építkezés folyik, Lendvai az ott dolgozók bérezését említi, és a feladataik változását.

László Győző alpolgármester (Éljen Szombathely) elmondja, hogy megállapodtak a személyi kérdésekben, magasabb lesz a bérük, mint eddig, a megállapodást minden érintett aláírta. Valóban csak egy kivonuló autó lesz, a szakemberek szerint ennyire van szükség.

Illés Károly (Fidesz) szerint megállapítható, hogy nem lesz olcsóbb a szolgáltatás, pedig ezzel az indokkal kezdték az átalakítást. Kijelenti, látszik, hogy a szolgáltatásszínvonal is sérül, és ez annak az oka, hogy a mentőszolgálat nem kapta meg a szükséges forrásokat.

Közgyűlés
Maszkban a képviselők.
Kiss Tamás

Nemény pontosít, a mentőszolgálat megkapta a forrásokat, ezt a közgyűlés szavazta meg. Azt meg nem lehet így előre kijelenteni, hogy sérül a színvonal.

Kéri, hogy Illés őszintén nézzen szembe magával, olyan beruházásokat indítottak, amikkel most is küzdenek. Megemlíti, hogy 66 milliós büntetést kell fizetniük azért, mert szabálytalan volt egy közbeszerzés az előző ciklusban. Most a Vásárcsarnokkal küzdenek, ahol rosszul volt kiírva a tervpályázat, és most több pénzt kell beletolni.

Illés azt mondja, a problémák a kivitelezés közben jöttek elő. Aztán a fideszesek sorra kérik az ügyrendi felszólalási lehetőségeket, a Sportliget virágzó mezejét Van oka annak, miért nem nyírják a szombathelyi Sportligetben a füvet 2020. August 25. 07:21 is kritizálják.

László Győző alpolgármester (Éljen Szombathely) érti, hogy politikai feladatuk, hogy fogást keressenek a városvezetésen, de ők most éppen az előző vezetés hibáit javítják ki. Kéri, hogy Kecskés László (Fidesz) inkább segítse szakmai tapasztalatával az orvosi ügyeletet.

9:25 A napirendről

Koczka Tibor javasolja, hogy vegyék le a napirendről a ciklusprogramot, és később, a gazdasági visszaesés pontos ismeretében hozzák vissza. Az anyagban nem szerepelnek a járvány hatásai.

A civil szervezetek szerződésmódosítását is levételre javasolja.

Nemény András nem ért egyet, azt mondja, a ciklusprogram egész ciklusra szól, és egy hónap múlva sem ismerik a pontos számokat. A programhoz egyébként minden képviselő tehet javaslatot. A közgyűlés nem is veszi le ezeket az ügyeket.


9:07 A járvány második hullámáról

Gyorsan kezdik, Nemény András polgármester azzal indít, hogy maszkban tartják az ülést, a felszólaló veszi csak le.

A járványról tart tájékoztatást, az első hullámot 17 igazolt fertőzöttel zárta Szombathely, ami annak köszönhető, hogy a szombathelyiek megértették a felelősségüket. Nyáron kevesebb vírusossal találkoztak, így fellazult a figyelem.

Közgyűlés
Ungár Péter is elismerést kapott.
Kiss Tamás

Mint mondja, ő augusztus közepén beszélt először a második hullámról, amikor felhívta a figyelmet a veszélyre. Szeptember első hetében már látszott, hogy jön a második hullám. A tapasztalatok alapján a fiatalok hét közben betartják a szabályokat, de a hétvégén már nem.

A mai napon 351 fertőzöttről tudnak Szombathelyen, annak az is az oka, hogy 499 fővel lehetett bulit tartani. A városvezetésnek most nincsenek eszközei, nem vezethetnek be óvintézkedéseket.

A kormány bevezette a 23 órás zárásokat, ami még jobban megdobta a fertőzéseket, mert az időpont előtt szerveztek bulikat. Most az a feladat, hogy megvédjék elsősorban az alapellátásban dolgozókat. Felmérték a lehetőségeket, minden eszköz, így maszk, védőruha, fertőtlenítő rendelkezésre áll.

Kéri, hogy a veszélyeztetett idősek csak olyanokkal találkozzanak, akikkel ezt biztonságosan tehetik. Október 1-től az önkormányzat segít a bevásárlásban, gyógyszervásárlásban, minden egyébben.

Szombathely felkészült – mondja a polgármester, de a következő hetekben további emelkedés várható. Kéri a szombathelyiek segítségét, együttműködését, valószínű, hogy két-három hónap múlva lesz vakcina.

Nemény megköszöni azoknak a munkáját, akik sokat segítettek a járvány elleni küzdelemben. Őket ki is hívja a pulpitushoz és ajándékcsomagot ad át nekik. Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő is köztük van.


9:05 Még csak gyülekeznek

Még csak gyülekeznek a képviselők, de ezt már megszokhattuk tőlük. Maszkban ülnek a helyükre.

Közgyűlés
Ez még az eleje.
Kiss Tamás

Ahogyan tegnapi előzetesünkben Bölcsődét alapítanak, igazgatót neveznek ki a szombathelyi képviselők csütörtökön 2020. September 23. 15:29 is írtuk, a szombathelyi közgyűlés mai ülésének elején tárgyalják meg azokat a döntéseket, amiket Nemény András polgármester hozott a járvány miatti veszélyhelyzet alatt.

Ezzel kezdődik a szombathelyi közgyűlés szeptemberi ülése, a főbb napirendi pontokat előzetesünkben Bölcsődét alapítanak, igazgatót neveznek ki a szombathelyi képviselők csütörtökön 2020. September 23. 15:29 és korábbi cikkeinkben már részleteztük.

Az ülés hamarosan kezdődik, itt percről perce, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről September 29. 09:11 közvetítjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet