Szombathelyen is egyre nagyobb probléma az agresszív koldulás és a dizájnerdrogok

Többek közt ezekről, és az illegális hulladéklerakásról beszélt Nemény András a mai sajtótájékoztatón.

Péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatót Szombathely közbiztonsági intézkedéseiről Nemény András polgármester és Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke.

Kelemen Krisztián, a bizottság elnöke és Nemény András, Szombathely polgármestere
Horváth G. Martin

Új és akut problémák jelentek meg Szombathely közterein, amit a város lakossági is érzékel. Ezeknek a megoldására kell kidolgoznunk egy tervet – kezdte Nemény András a tájékoztatót.

A polgármester szerint az agresszív koldulás, a közterületi szeszesital fogyasztás, a szemetelés, a dizájnerdrogok terjedése és a hajléktalanok elhelyezése is megoldásra váró probléma.

Kéregetők a belvárosban

Az elmúlt időszakban a legszembetűnőbb probléma a város Fő terén, és annak környékén megjelenő kéregetők, akik időnként agresszív módon, fenyegetően viselkednek a járókelőkkel.

Kelemen Krisztián elmondta, hogy eddig több, mint 90 esetben intézkedett a rendőrség 34 kéregetővel szemben. A koldulás szabálysértésnek minősül, de az elkövetők egy része – jellemzően ugyanaz az 5-6 ember a belvárosban – gondnokság alá tartozik, így az ő elzárásukra nincsenek jogi eszközök.

A bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy ezek az emberek nem hajléktalanok, és kéri a sajtót, illetve Szombathely lakosságát is, hogy ne keverjék össze őket a hajléktalanokkal.

A Fő tér környéki kéregetőkről mi is többször írtunk, több olvasói levelet is leközöltünk.

A sajtótájékoztatón ugyan nem hozták kapcsolatba a kéregetők csoportját azzal a férfival, aki múlt héten több járókelőt is kővel kergetett, egy nőt pedig megvert a Fő téren, mindenesetre egyikhez sincsenek hozzá szokva a szombathelyiek.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fokozott rendőri jelenlét átmeneti megoldásként szolgálhat.

Lapunk kérdésére a polgármester elmondta, hogy a kéregetők hirtelen megjelenését valószínűleg a járvány miatti nehéz gazdasági helyzet okozta.

Szeszelés köztéren

Nemény Andrásnak a köztéri szeszesital fogyasztásának csökkentésére is vannak tervei.

A kép csak illusztráció
Pixabay.com

Nem csak az ittas állapotba került emberek agresszív viselkedése okoz problémát, de az a jellemzően sörös dobozokból, üvegekből és nejlonzacskókból álló szemétkupac is, amit maguk után hagynak.

A polgármester javaslatot tett a bizottsági ülésen arra, hogy nevesítsék azokat a közterületeket – Fő tér, Savaria tér, Berzsenyi tér, Szent Márton tér, Mindszenti tér, Szily János utca, Szent Márton utca, Hunyadi utcai gyalogos aluljáró és a parkok – ahol tilos az alkohol fogyasztása.

Dizájnerdrogok

Ha valakinek még ismeretlen lenne ez a szó, akkor nagyon röviden összefoglaljuk, miről is van szó.

A hagyományos drogokkal ellentétben a dizájnerdrogok kémiai szerkezete nagyon változatos. Általában otthoni környezetben, legálisan beszerezhető alapanyagokból is előállíthatók, ezáltal sokkal olcsóbbak, sokkal veszélyesebbek, a toxikológusok és a hatóságok pedig alig győzik lekövetni a piac változásait.

Míg a hagyományos kannabisz grammja most 2500-3500 forint között mozog, addig a szintetikus kannabiszként is emlegetett dizájner megfelelőjének grammja 1000 forintba kerül, de sokkal kiszámíthatatlanabb és veszélyesebb hatást gyakorol fogyasztójára.

Herbál, biofű, vagy szpájsz - több tucat utcai neve van
nullker.hu

Nemény András elmondta ezekkel a szerekkel kapcsolatban, hogy míg korábban ezek jellemzően a szegényebb társadalmi rétegekben terjedtek, mára egyre gyakoribb jelenség a tehetősebb fiatalok körében is.

Lapunk kérdésére válaszolva a polgármester elmondta, hogy nagyon nehéz hatósági eljárást indítani a dizájnerdrogok terjesztői és fogyasztói ellen, mivel a kábítószerben lévő hatóanyagok folyamatos változása miatt a cél listán (tiltó listán) sem mindig szerepelnek.

Nemény András itt is a fokozott rendőri jelenlétben látja a megoldás első lépését. Ha a hatóság nem is talál a fogyasztóknál és terjesztőknél illegális szert, a drogfogyasztás következményeként fellépő garázdaság ellen fel tud lépni.

Egy rendőrjárőr pár a nyár során végig, 24 órában jelen lesz az utcákon.

Hajléktalanok

Ha valaki olyan hajléktalannal találkozik a város közterein, aki nem rendeltetésszerűen használja azt – tehát a padon alszik, vagy alkoholt fogyaszt –, hívhatja a FÉHE Nonprofit Zrt. ingyenes számát, és a szervezet egyik munkatársa tíz percen belül a helyszínre ér – mondta Nemény András.

A szám: 06-80/205-165

A polgármester elmondta, hogy a nyár során a városvezetés ki szeretne dolgozni egy olyan tervet, ami a hajléktalanok méltó módon való elhelyezését és a város lakóinak nyugalmát és biztonságát is garantálná.

Ennek a tervnek a része az a program is, melynek keretében a hajléktalanszállót, a hajléktalan idősek otthonát és az idősotthont is felújítaná a város.

Illegális hulladéklerakás

Kelemen Krisztián elmondta, hogy a mostani városvezetés zéró toleranciát hirdetett az illegális hulladéklerakás, vagyis a szemetelés ellen.

Egy most körvonalazódó koncepció első lépéseként térfigyelő kamerákat helyeztek ki a Parkerdőbe, hogy így akadályozzák meg a rendszeressé vált illegális hulladéklerakást.

Összegyűjtött szemét a Parkerdőben
A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért

A felszerelésük óta már több tettenérés is történt, az elkövetők ellen pedig eljárást indítottak.

Kelemen Krisztián az elmúlt időszak közbiztonsági fejleményeit összegezve elmondta, hogy egy összetett közbiztonsági koncepció kezdett el körvonalazódni, amit az eredményez, hogy a rendőrségnek, a közterület felügyeletnek, a városgondnokságnak és az önkormányzatnak sikerült össze fogni.

A most elhangzott problémák mind kényelmetlenek lehetnek, sokszor inkább nem is foglalkozunk velük. A probléma azonban ettől még nem szűnik meg, ezért örülök neki, hogy kimondjuk ezeket a dolgokat és így elkezdhetünk tenni ellenük – zárta az összegzést Kelemen Krisztián.

A címlapkép csak illusztráció.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A hajléktalanotthon és az idősotthon fejlesztésére indulhat új projekt Szombathelyen

A városvezetés egy kalap alatt szeretné orvosolni a felmerülő problémákat.

Videó: A szombathelyi Fő tér környékén terrorizálta a járókelőket egy ismeretlen férfi

Ujjával lövöldözött, arcon köpött egy idős nőt, másokat kővel kergetett meg.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet