Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyen hónapokig kell várni arra, hogy a hatóság megnézze a külföldről behozott autót

Pedig a legtöbb esetben csak egy néhány perces szemléről van szó. Megkérdeztük a kormányhivatalt, mi a jelenség oka.

„Míg korábban két hét alatt megvolt minden, most két-három hónap is eltelik, amíg sikerül egy külföldről behozott személyautót megnézetni a hatóságokkal. Érthetetlen ez a hosszúra nyúlt várakozás, hiszen látszólag időközben nem változott semmi” – mondta lapunknak egy témában jártas olvasónk.

Azt mondja, nagyjából idén áprilisig ment flottul minden, aztán hirtelen megnyúlott a várakozás, ami senkinek nem jó.

A behozott autók állnak valahol, otthon a ház előtt, az utcán vagy egy kereskedő telephelyén, bennük meg áll a pénz, miközben az állam, legalábbis ebben a költségvetési évben, szintén jelentős bevételektől, több milliárd forinttól esik el. Hiszen addig nem folyik be a költségvetésbe az áfa, a regisztrációs adó, a rendszámmal kapcsolatos bevételek és egyéb illetékek.

Lelassult a rendszer, hónapokig kell várni a honosításra.
Pixabay.hu

A jelenség már csak azért is érthetetlen, mert – kissé leegyszerűsítve – Európai Gazdasági Térségből (EGT) érkező, hat évnél fiatalabb, 160 ezer kilométernél kevesebbet futott, érvényes műszakival rendelkező autók esetében gyakorlatilag csak egy néhány perces szemle történik a kormányhivatal telephelyén; Szombathelyen a Sági úton.

„Vajon mi lehet az oka, hogy hirtelen négy-ötszörösére nőtt a várakozási idő?” – tette fel a kérdést olvasónk, aki szerint „valami gebasz van a rendszerben”. Bevalljuk, még tippelni sem tudtunk, de mivel feltehetően sokan belefutnak ugyanebbe a problémába, megkerestük válaszért a Vas Megyei Kormányhivatalt.

„A külföldről használtan behozott járművek száma évről évre emelkedő tendenciát mutat. Vas megyében az elmúlt öt évben 33 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezési eljárások száma. A tavalyi év első félévéhez képest az idei első hat hónapban az emelkedés 7,3 százalékos” – közölte lapunkkal a hivatal, hozzátéve, hogy Szombathely kedvező „fekvésének, valamint a gyorsforgalmi úthálózati csatlakozásainak köszönhetően jellemzően a környező megyékből is preferált vizsgálóállomásnak számít” és ez is megmutatkozik a számokban.

„Természetesen, a Vas Megyei Kormányhivatal a továbbiakban is mindent megtesz, hogy biztosítsa a folyamatos működés feltételeit és a megfelelő színvonalú kiszolgálást” – áll a válasz végén.

Valamennyire árnyalja a képet, hogy információink szerint nem csak Szombathelyen, de a környező megyeszékhelyen is hasonló jelenség tapasztalható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra