Szombathelyen járt a köznevelési államtitkár - Kampánytémává léptek elő a szombathelyi óvodai bérek

Ha már így alakult, Maruzsa Zoltántól azt is megkérdeztük, hányast adna a magyar közoktatásnak. A városvezetés pedig sajtóközleményben reagált.

Kedden redkívüli sajtótájékoztatóra invitált bennünket Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Mivel a Vas megyei kormányhivatal sajtótermében rajta kívül megjelent még Hende Csaba országgyűlési képviselő és Illés Károly, a Fidesz szombathelyi elnöke, így sejthető volt, hogy az eseménynek politikai felhangjai is lesznek.

És lőn.

Maruzsa Zoltán – aki a Nyitra-iskolát látogatta meg, de erre nem kaptunk meghívót – a szombathelyi óvodapedagógusok béremelésére László Győző: Hazudik, aki azt állítja, hogy visszatartottuk az óvodapedagógusok béremelését March 26. 16:06 is kitért.

Talán olvasóink még emlékeznek arra a márciusi adok-kapokra, amely a körül bontakozott ki, hogy a kormány elegendő pénzt utalt-e át a város számlájára a 32,2 százalékos óvodai béremeléshez.

Mindezt azért hozta elő korábban Illés Károly, mert számításai szerint a szombathelyi óvodapedagógusok bruttó átlagbére (582 ezer forint) jelentősen elmarad az országos átlagtól (630 ezer forint).

László Győző alpolgármester egy sajtótájékoztatón László Győző: Hazudik, aki azt állítja, hogy visszatartottuk az óvodapedagógusok béremelését March 26. 16:06 később arról beszélt, hogy a kormánytól kapott valamennyi forrást (588 millió forint) az óvodai szektor (és a bölcsődékben dolgozó pedagógusok) béremelésére fordították, de az összeg nem volt elég, a 32,2 százalékos béremeléshez Szombathelynek 754 millió forint kellene. Ami 162 millió forinttal meghaladja a kormány által biztosított pénzt.

Most viszont Maruzsa Zoltán jelentős mennyiségű dokumentummal és számításokkal érkezett, hogy bizonyítsa, nem volt igaza a városvezetőnek.

Maruzsa Zoltán

Az államtitkárság összeadott és kivont mindent, egyesével (de név nélkül) kigyűjtötték az óvodapedagógusok novemberi és februári fizetését, és az jött ki, hogy a bértömegek különbsége 321 millió forint. Azaz nem igaz, hogy 160 millió forinttal kevesebb pénz érkezett a város számlájára. A helyzet inkább az, hogy a város sokkal kevesebb pénzt fordított a béremelésre, mint amennyi a kormánytól érkezett erre a célra.

A különbözet egy része (az államtitkár számításai szerint 59 millió forint) a bölcsődék számára ment, ami rendben is van, és még lehetnek egyéb kisebb bérjellegű kiadások, de még így is „184 millió forint körül lehet, amit a város nem osztott ki az óvodapedagógusoknak” – mondta Maruzsa Zoltán, aki hozzátette, hogy ezzel az önkormányzat nem sértett jogszabályt, és akár máskor és más módon is teljesítheti a kifizetéseket.

Az államtitkár szerint a legnagyobb gond azzal van, hogy a városvezetés azzal vádolta a kormányt, hogy nem utaltak elég pénzt a béremelésre.

Sajnálatos és szomorú

A fenti két melléknévvel jellemezte Hende Csaba az államtitkár által elmondottakat, és mindjárt megragadta az alkalmat a városvezetés éles kritikájára.

A politikus szerint sajnálatos, hogy a városvezetés nem ismeri az egyszerű számtani összefüggéseket, nem tudja, mennyi pénz érkezett a számlára, és ahelyett, hogy érdemben reagáltak volna a tényszerű megállapításokra, lehazugozták az államtitkárt. Ezért Hende kért elnézést.

Hendes Csaba

Az országgyűlési képviselő szerint mindebből egyrészt az következik, hogy szakmailag inkompetens városvezetése van Szombathelynek, amely nem tudja, hogy mikor, mire és mennyi pénz érkezett. Másrészt az is jellemző, hogy ilyen esetben reflexből politikai támadást intéznek a kormány ellen.

Június 9-én olyan városvezetést kell választani, amely „meg tudja az almától a körtét különböztetni”, képes kiigazodni a bankszámlákon és amely jó kapcsolatot ápol a kormányzattal, így utána tud járni az ilyen ügyeknek – vonta le a következtetést a Hende Csaba.

Maruzsa Zoltán 4-es osztályzatot ad a magyar közoktatásnak

Mivel év vége van, közeleg a bizonyítványosztás ideje, így megkérdeztük, hogy az államtitkár hányast adna a magyar közoktatásnak.

„Jót” – érkezett a válasz. Maruzsa Zoltán egyrészt azzal indokolta az egy jegy „elcsúszást”, hogy nem szabad soha teljesen elégedettek lenni, másrészt több olyan jó ügy is van, amit nem sikerült mára befejezni.

Ilyen például a digitalizáció, ami hatalmas vívmány lesz, ha befejeződik. A mindennapi testneveléshez kötődően 2013 óta már 800 helyre építettek tornatermet, de még száz hiányzik. És még van min javítani a PISA-eredményeken is, ahol az a terv, hogy mindhárom mérésben az OECD-átlag felett végezzenek a magyar diákok.

"Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk"

Az elhangzottakkal kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a szombathelyi városházának, ahonnan László Győző oktatásért felelős alpolgármester az alábbi közleménnyel reagált.

A mai napon Szombathelyen járt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, aki politikai megrendelésre politikai nyilatkozatot tett, ami szíve joga, de az nem, hogy megtévessze a pedagógusokat és városunk közvéleményét.

Az államtitkár úr számításaival hónapokon át nem jelentkezett, érdekes módon azt pont a választási kampány hajrájára időzítette. Nem a városvezetéssel van vitája, hanem a városunk közintézményeiben évtizedek óta dolgozó szakemberekkel, akik - ellentétben vele - nem politikai, hanem szakmai alapon végzik munkájukat. Mi a magunk részéről továbbra is a saját intézményeink szakembereinek hiszünk.

Továbbra is fenntartjuk, és ezt igazolja Szombathely 2024-es költségvetése is, hogy minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk, aki mást állít, attól jogi úton fogunk elégtételt venni.

Reményemet fejezem ki, hogy a közelgő választások után a szombathelyi pedagógusok béremelése vonatkozásában végre érdemi, politikai érdektől mentes, szakmai vitát tudunk folytatni, ahogy az eredetileg is a városvezetés szándéka volt.

Hende Csaba országgyűlési képviselő úrtól pedig azt kérem, hogy a város vezetői nevében senkitől se kérjen bocsánatot, ellenben kérjen bocsánatot dr. Nemény András polgármestertől, akit korábban hallgatóságával együtt kórusban hazaárulózott le, valamint kérjen bocsánatot a város lakóitól számtalan be nem tartott ígérete és az általa elszalasztott fejlesztési lehetőségek miatt.

dr. László Győző

Szombathely MJV oktatásért felelős alpolgármestere

Frissítés:

A Szombathelyi Fidesz kedden délután sajtóközleményt adott ki, amivel reagálnak László Győző válaszára. Ebben többek között azt írják, hogy a város baloldali vezetősége "megint félreértett valamit". A közlemény itt A Szombathelyi Fidesz sajtóközleménye May 28. 17:52 olvasható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet