Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi iskola igazgatója nem érzi indokoltnak, hogy iskolaőrök legyenek az intézményben

Szombathelyen két iskolát jelöltek ki arra, hogy ősztől iskolaőröket foglalkoztassanak. A Váci igazgatója nem igazán örül az intézkedésnek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyen két iskolát érint az iskolaőri intézkedés. A Hefele Menyhért Szakmunkásképző helyzetéről a Vas Megyei Szakképzési Centrumnál és a Szombathelyi Tankerületi Központnál is érdeklődtünk, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

"Nem érzem indokoltnak, hogy iskolaőr kerüljön ide. Szombathely van annyira nyugodt város, hogy bárhová megyünk, nem kell tartanunk attól, hogy atrocitás érjen minket. Nem tudom, miért pont a mi intézményünket választották" - mondja Németh Gábor.

Az igazgató nem tudja, ki döntött az iskolaőrökről

Mint mondja a szokásos gyerek-inzultusok fordulnak csak elő az intézményben a tanulók között, súlyos verekedések sosem voltak. A felnőttekkel legfeljebb vesztednek, összevesznek a diákok.

Az igazgató nem tudja, ki döntött a kérdésben. Hivatalosan se a tanárok se a szülők nem kaptak értesítést a változásról, hiszen a tanévet már július elején lezárták.

„Mindenkit váratlanul ért a hír, engem is még csak újságírók kerestek meg a témában” - mondta.

Az igazgatót a fenntartó kereste meg korábban egy kérdőívvel, mely az iskolaőri feladatkörre mérte fel az igényeket. Nem tájékoztatták, hogy rajta kívül kapott-e más ilyen kérdőívet az intézmény iskolábanben, és arról sincs információja, hogy a visszaküldött válaszokat elemezték-e már.

Elmondta, hogy az intézményben régóta működik a rendőrség bűnmegelőzési programja, a DADA (drog-alkohol-dohányzás-AIDS szavakból alkotott mozaikszó). Ennek keretein belül a rendőrség havi rendszerességgel ellátogat az iskolába. A foglalkozásokat tartó rendőrtiszt jelenléte nem igazán feszélyezi a tanulókat, mert tudják, milyen céllal tartózkodik az épületben.

Az iskolaőr a rendőrségi program mellett lesz jelen az iskolában, plusz egyenruhásként jelenik meg

"Úgy gondolom, az iskolaőri programnak nagyon sok kapcsolódása lehet a DADA rendőrhöz, segítené az ő munkáját is. Ez lehet a program célja. Nem úgy képzelem el az iskolaőr személyét, mint egy biztonsági őrt. Ha az iskolaőrt azzal a céllal vesszük fel, hogy ő mindenben segít, akkor el fogjuk tudni dönteni, miben kérünk tőle segítséget. Ilyen lehet például egy osztálykiránduláson való közreműködés is" – magyarázza az igazgató.

„Erre a feladatra sokkal inkább el tudnék képzelni egy empatikus hölgyet, mint egy kicsit nyersebb férfit. Jó lenne, ha a tisztet betöltő ember nem egyenruhában teljesítené a „szolgálatot”. Ha el tudom érni, azt sem szeretném, ha bármiféle kényszerítő eszköz lenne az iskolaőr öltözékén. Tartsa a fiókjában, ne tűnjön megfélemlítésnek, hogy ő a folyosón jelen van.”

Terv szerint a kollégák a tanév előtti utolsó, előkészítő héten értesülnek hivatalosan is az intézkedésről, a szülőket pedig az első szülői értekezleten tájékoztatják majd.

Iskolaőri pozícióra már lehet jelentkezni, ám felvetődött a kérdés, nincs-e nagyon kevés idő arra, hogy egy teljesen laikus jelentkező minden fontos tudást elsajátítson ahhoz, hogy megfelelően bánjon a gyerekekkel.

„Ezeknek az embereknek az együttműködési készségük mellett az empátia a legszükségesebb vértjük. A kommunikációval lehet a legtöbbet elérni és segíteni. Megbízhatónak érzem a szűrést” - tette hozzá Németh Gábor a rendőrséggel folytatott beszélgetésére hivatkozva.

A police.hu tájékoztatása szerint :

"Az iskolaőrök munkába állásukat követően elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt, amely az alábbi képzési modulokból áll:

 • pedagógiai és gyermekpszichológiai modul,
 • bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modul,
 • rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul."
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Kapcsolódó cikkeink

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés