Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi iskola igazgatója nem érzi indokoltnak, hogy iskolaőrök legyenek az intézményben

Szombathelyen két iskolát jelöltek ki arra, hogy ősztől iskolaőröket foglalkoztassanak. A Váci igazgatója nem igazán örül az intézkedésnek.

Szombathelyen két iskolát érint az iskolaőri intézkedés. A Hefele Menyhért Szakmunkásképző helyzetéről a Vas Megyei Szakképzési Centrumnál és a Szombathelyi Tankerületi Központnál is érdeklődtünk, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

"Nem érzem indokoltnak, hogy iskolaőr kerüljön ide. Szombathely van annyira nyugodt város, hogy bárhová megyünk, nem kell tartanunk attól, hogy atrocitás érjen minket. Nem tudom, miért pont a mi intézményünket választották" - mondja Németh Gábor.

Az igazgató nem tudja, ki döntött az iskolaőrökről

Mint mondja a szokásos gyerek-inzultusok fordulnak csak elő az intézményben a tanulók között, súlyos verekedések sosem voltak. A felnőttekkel legfeljebb vesztednek, összevesznek a diákok.

Az igazgató nem tudja, ki döntött a kérdésben. Hivatalosan se a tanárok se a szülők nem kaptak értesítést a változásról, hiszen a tanévet már július elején lezárták.

„Mindenkit váratlanul ért a hír, engem is még csak újságírók kerestek meg a témában” - mondta.

Az igazgatót a fenntartó kereste meg korábban egy kérdőívvel, mely az iskolaőri feladatkörre mérte fel az igényeket. Nem tájékoztatták, hogy rajta kívül kapott-e más ilyen kérdőívet az intézmény iskolábanben, és arról sincs információja, hogy a visszaküldött válaszokat elemezték-e már.

Elmondta, hogy az intézményben régóta működik a rendőrség bűnmegelőzési programja, a DADA (drog-alkohol-dohányzás-AIDS szavakból alkotott mozaikszó). Ennek keretein belül a rendőrség havi rendszerességgel ellátogat az iskolába. A foglalkozásokat tartó rendőrtiszt jelenléte nem igazán feszélyezi a tanulókat, mert tudják, milyen céllal tartózkodik az épületben.

Az iskolaőr a rendőrségi program mellett lesz jelen az iskolában, plusz egyenruhásként jelenik meg

"Úgy gondolom, az iskolaőri programnak nagyon sok kapcsolódása lehet a DADA rendőrhöz, segítené az ő munkáját is. Ez lehet a program célja. Nem úgy képzelem el az iskolaőr személyét, mint egy biztonsági őrt. Ha az iskolaőrt azzal a céllal vesszük fel, hogy ő mindenben segít, akkor el fogjuk tudni dönteni, miben kérünk tőle segítséget. Ilyen lehet például egy osztálykiránduláson való közreműködés is" – magyarázza az igazgató.

„Erre a feladatra sokkal inkább el tudnék képzelni egy empatikus hölgyet, mint egy kicsit nyersebb férfit. Jó lenne, ha a tisztet betöltő ember nem egyenruhában teljesítené a „szolgálatot”. Ha el tudom érni, azt sem szeretném, ha bármiféle kényszerítő eszköz lenne az iskolaőr öltözékén. Tartsa a fiókjában, ne tűnjön megfélemlítésnek, hogy ő a folyosón jelen van.”

Terv szerint a kollégák a tanév előtti utolsó, előkészítő héten értesülnek hivatalosan is az intézkedésről, a szülőket pedig az első szülői értekezleten tájékoztatják majd.

Iskolaőri pozícióra már lehet jelentkezni, ám felvetődött a kérdés, nincs-e nagyon kevés idő arra, hogy egy teljesen laikus jelentkező minden fontos tudást elsajátítson ahhoz, hogy megfelelően bánjon a gyerekekkel.

„Ezeknek az embereknek az együttműködési készségük mellett az empátia a legszükségesebb vértjük. A kommunikációval lehet a legtöbbet elérni és segíteni. Megbízhatónak érzem a szűrést” - tette hozzá Németh Gábor a rendőrséggel folytatott beszélgetésére hivatkozva.

A police.hu tájékoztatása szerint :

"Az iskolaőrök munkába állásukat követően elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt, amely az alábbi képzési modulokból áll:

 • pedagógiai és gyermekpszichológiai modul,
 • bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modul,
 • rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul."
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra