Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi egyetem látványosan túlélte a felsőoktatásba jelentkezők drámai zuhanását

Míg országos szinten 40 százalékkal kevesebben vannak, akik a tanári pályán látják a jövőjüket, a SEK-en csak három százalékos a visszaesés.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Óriásit zuhant a felsőoktatásban tanulni óhajtók száma 2020. April 14. 08:15 , az idei évben drámaian csökkent a felsőoktatásba jelentkező diákok száma.

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést, míg tavaly 112 ezer volt ez a szám.

MTI

Hogy ennek pontosan mi az oka, az majd későbbi elemzéseknek lehet tárgya, viszont az már most látszik, hogy melyek azok a területek, amelyekben kevesebb fantáziát látnak az idén végző középiskolások.

Ebből a szempontból rossz híreink vannak: ugyanis

pont azok a képzések szenvedték el a legnagyobb visszaesést, amelyek az ország jövője szempontjából stratégiainak számítanak.

A Felvi.hu adatai alapján a pedagógusszakok a legnagyobb vesztesek, ahol 40 százalékos (!) a csökkenés a jelentkezők számában, és negatív dobogósok még a műszaki képzések ( - 34 százalék) és az agrárszakok (- 24 százalék).

Az sem túl megnyugtató, hogy 20 százalékkal zuhant az informatikára és 15 százalékkal az egészségügyi képzésekre jelentkezők száma.

Már a név sem garancia a népszerűségre

Ami az intézményeket illeti, látványosan csökkent az érdeklődés a pécsi, a szegedi, a debreceni és a veszprémi egyetem iránt, és még a Corvinusnál is eltűnt 25 százalék.

A nyugat-magyarországi régió két egyetemén még nagyobb a visszaesés.

A soproni egyetemre 34 százalékkal kevesebben jelentkeztek, mint 2019-ban, és a győri Széchenyi István Egyetemen még rosszabbak az arány (- 38%).

A szombathelyi egyetem jól tartja magát

Az országos „vérfürdőhöz” képest a szombathelyi egyetem igencsak jól tartja magát.

„Az ELTE szombathelyi pedagógusképzése három százalékos visszaesést könyvelhet el a tanárszakokra az első helyen jelentkezők számát illetően” – közölte lapunkkal Németh István rektorhelyettes, ami valóban minimális veszteségnek, sőt majdhogynem nyereségnek tűnik a 40 százalékos országos átlaghoz képest.

Ezenkívül – tudtuk meg - a többi a sporttudományi képzések és a gazdaságtudományi képzések is jól teljesítettek, az idén induló pszichológia szakra pedig 54 fő adta be jelentkezését.

„Míg a tavalyi felvételi eljáráshoz képest országosan több mint 20 ezerrel azaz 18 százalékkal csökkent a jelentkezési létszám, addig az ELTE szombathelyi képzéseire történő jelentkezések mindössze 5 százalékkal estek vissza” – tette hozzá az intézményvezető.

Mindez azt jelenti, a szombathelyi ELTE-SEK-et az idén 746 diák jelölte meg az első helyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra