Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mi ez? Mit keres a volt szombathelyi Ferences kertben egy Led-villogós óriáshinta?

Sokak szerint túlzás, hogy a sokmilliós uniós pénzből kialakított történelmi témaparkból búcsúi vásárteret csinálnak. De legalább hétvégén megint kolbászból fonják majd a kerítést, és pálinkával locsolják!

Nem akármi látvány ez az óriási, Led-villogós szerkentyű a római módra épített várfalak között, ami pár napja a Történelmi Témaparknak hívott belvárosi kertből kimagasodik. Olvasóink is értetlenkednek rajta, a Facebookon komoly diskurzus folyik arról, való-e ide egy ilyen búcsúi óriáshinta - és a köré szervezett legújabb gasztro-fesztivál, ha jól számoljuk ez lesz épp a harmadik hasonló banzáj.

Óriáshinta a Ferences-kertben
Óriáshinta a Ferences-kertben

Persze lelkesedhetnénk is, hogy a szombathelyi belváros a hétvégén megint pezsgő lesz, hogy mostanában egymást érik a mulatós, rock- és diszkólegendákkal felturbózott közjóléti eszem-iszomok, a sör és a hal után pedig újabb szenvedélyünknek, a pálinkaivásnak és a kolbászevésnek is hódolhatunk.

Hol ezzel a gond, miért mindig ez a nyavalygás?

Magyaros ízek, koncertélmények és gyermekprogramok, mi ezzel a baj? Pont ide való a Savaria városfalát idéző római kori erődfalak közé, ráadásul potom 1000 forint a belépés, és miénk lehet a Groovehouse, a Bikini, Kasza Tibi, Zoltán Erika, Kozmix, Dolly Roll ( ami egyébként már nem is létező zenekar, hiszen Kékes Zoltán halála után Dolly és a csapat teljesen más néven folytatta a zenélést Vége a Dolly Rollnak! 2017. May 03. 22:09 ), Keresztes Ildikó, Csimszi Rudolf és Mónika.

Talán tényleg csak szokatlan, hogy az alig 11 éves múltra visszatekintő Történelmi Témaparkkal most ez van: hogy elkezdték használni, lehet ez egy új koncepció. Biztos is, valahogy éltetni kell ezt a sokmilliós uniós támogatásból épült, antik természettudományos játszóparkkal megspékelt belvárosi területet, amit sokan csak mint karneváli helyszínt ismernek, pedig Szombathely egyik legértékesebb belvárosi ingatlana.

A volt Ferences kert felújítását egyébként 2006-ban kezdték el, Szombathely az első ütemre akkor közel 1,6 millió eurót, akkori értéken 400 millió forint körüli összeget nyert, de ebből újították fel annak idején a szemközti Aréna utca 8. számú házat is.

Óriáshinta a Ferences-kertben
Óriáshinta a Ferences-kertben

Az alapkőletételen Kóka János miniszter még ezt kívánta a volt Ferences kertnek Letették a történelmi témapark alapkövét 2006. February 24. 11:22 :

Ne azért járjanak ide a turisták, mert itt olcsón tudnak közepes minőségű turisztikai szolgáltatásokat kapni, hanem mert itt találják a legjobbat. Ez az alapkő ne csak ennek a parknak a megépítését szimbolizálja, hanem azoknak a fejlesztéseknek a megindulását is, amelyek Szombathely központi, kiemelt, országot és régiót gazdagító szerepeit megalapozzák és megerősítik a közeljövőben. Gratulálok Szombathelynek azért a teljesítményért, amit ennek a parknak a tekintetében nyújtott, és nemzetközi mértékkel is komoly sikereket kívánok.

Változnak az idők!

Kíváncsiak lennénk arra, mi ez az új gasztrofesztiválos koncepció a Témaparkkal. Ezért is próbáltuk elérni a témaparkot működtető Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnökét is. Mihelyt sikerül, azonnal megírjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra