Szombathelyi galériás vette meg a ledöntött budapesti szobrot, amit mindenki félreért

Nehéz elfogadni, hogy a világ bonyolultabb annál, hogy Orbán vagy Gyurcsány.

Ma reggel bejárta az országos, sőt a nemzetközi sajtót is, hogy szélsőjobbos aktivisták ledöntöttek egy köztéri szobrot Budapesten.

A Ferencvárosi Ferenc téren álló alkotást – ami egy pályázat útján került ideiglenesen a helyszínre - a magyar sajtó egyik fele a Black Lives Matter mozgalom melletti kiállásként, míg másik fele a keresztény-fehér kultúra elleni támadásként fogta fel, ami azonnali cselekvésért kiállt.

Bayer Zsolt kormányzati megmondóember blogján így reagált:

alig várjuk a szoboravatást. Már másnap le fogjuk dönteni a picsába!

Ez meg is történt ma reggel, de előtte még a Mi Hazánk mozgalom OSB lapokkal körbekerítette.

A szobordöntésről és annak körülményiről a Telex.hu közölt egy hosszabb tudósítást, amelynek a legvégén az olvasható, hogy a megrongált szobrot, egy szombathelyi magángaléria fogadta be.

Gyanút fogtunk, és felvettük a telefont. És a gyanúnk beigazolódott.

Minden szempontból tanulságos történet

„Igen, én vettem meg az alkotást” – mondta Pados Gábor műgyűjtő, galériatulajdonos „Nem pénzre vagy dicsőségre, csak megoldásra vágyom” – Beszélgetés Pados Gáborral, az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosával 2020. February 25. 18:29 . Megtudtuk, hogy alkotója, Szalay Péter, már hosszabb ideje az acb Galéria alkotói közé tartozik, és maga a történet is nagyon tanulságos: „Nemcsak az, hogy szétverték, hanem az, ahogyan a sajtó kezelte, ahogyan a politika azonnal kisajátította, oldaltól függetlenül. Meg sem próbálták értelmezni, mindenki a céljainak megfelelően kommunikálta és uszíthatta vele a híveket.”

Pados szerint egyáltalán nem olyan egyértelmű, hogy az alkotás a Black Lives Matter mozgalmat dicsőíti, és még a független sajtó sem vette a fáradtságot arra, hogy az eredeti címén (Prizma) nevezzék meg.

Prizma - Mindennek ő az oka
Szalay Péter

A szobor most bekerül az Irokéz-gyűjteménybe, és valójában teljesen mindegy, hogy egyben van, vagy össze van törve. Sőt azáltal, hogy leöntötték, megrongálták, köré építették a „szánalmas” OSB-falat, még érdekesebb lett – magyarázza a gyűjtő, aki szomorúnak és elkeserítőnek találja a történteket, de egyetért azzal, hogy mindennek komoly reklámértéke van mind a mű, mind a művész számára. Annál is inkább, mert már korábban is foglalkozott a szoborral az Euronews és a Guardian.

"Azt szeretném, ha az emberek elgondolkodnának"

„A szobor nem tesz hitet a BLM-mozgalom mellett. Vannak benne szimbólumok, amikbe bele lehet kapaszkodni, kiragadni és rájuk építve utálni valamit, de az enyém egy bonyolultabban felfejthető üzenet” – közölte lapunkkal a szobor alkotója.

„Valóban van benne irónia is, de ez más munkáimra is jellemző” – mondta kérdésünkre Szalay Péter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a szobron erősen össze vannak mosva a szimbólumok, és abban is egyetértett, hogy a Prizma kapcsán akár a BLM-mozgalom is megsértődhetne.

„Mindenféle kritikaként értelmezhető. Egy képzőművészeti alkotás attól izgalmas, hogy többféle olvasatot tud tartalmazni. És én azt szeretném, ha az emberek elgondolkodnának, és nem a média által előregyártott sémákat követnék” – magyarázta Szalay, aki szerint a magyar köztéri szobrokkal általánosságban is problémák vannak, és az ezzel való játék is megjelent a művében.

Szalay Péternek 2015-ben volt kiállítása Szombathelyen Aki benéz a Képtár aljába, az a volt biliárdklub helyén általános gólörömöt talál 2015. July 09. 11:41

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Nem pénzre vagy dicsőségre, csak megoldásra vágyom” – Beszélgetés Pados Gáborral, az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosával

A gyűjteményt 2008-ban nagykiállításon mutatta be a Magyar Nemzeti Galéria, de Szombathely nehezen tud vele mit kezdeni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra