Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyi galériás vette meg a ledöntött budapesti szobrot, amit mindenki félreért

Nehéz elfogadni, hogy a világ bonyolultabb annál, hogy Orbán vagy Gyurcsány.

Ma reggel bejárta az országos, sőt a nemzetközi sajtót is, hogy szélsőjobbos aktivisták ledöntöttek egy köztéri szobrot Budapesten.

A Ferencvárosi Ferenc téren álló alkotást – ami egy pályázat útján került ideiglenesen a helyszínre - a magyar sajtó egyik fele a Black Lives Matter mozgalom melletti kiállásként, míg másik fele a keresztény-fehér kultúra elleni támadásként fogta fel, ami azonnali cselekvésért kiállt.

Bayer Zsolt kormányzati megmondóember blogján így reagált:

alig várjuk a szoboravatást. Már másnap le fogjuk dönteni a picsába!

Ez meg is történt ma reggel, de előtte még a Mi Hazánk mozgalom OSB lapokkal körbekerítette .

A szobordöntésről és annak körülményiről a Telex.hu közölt egy hosszabb tudósítást, amelynek a legvégén az olvasható, hogy a megrongált szobrot, egy szombathelyi magángaléria fogadta be.

Gyanút fogtunk, és felvettük a telefont. És a gyanúnk beigazolódott.

Minden szempontból tanulságos történet

„Igen, én vettem meg az alkotást” – mondta Pados Gábor műgyűjtő, galériatulajdonos „Nem pénzre vagy dicsőségre, csak megoldásra vágyom” – Beszélgetés Pados Gáborral, az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosával 2020. February 25. 18:29 . Megtudtuk, hogy alkotója, Szalay Péter, már hosszabb ideje az acb Galéria alkotói közé tartozik, és maga a történet is nagyon tanulságos: „Nemcsak az, hogy szétverték, hanem az, ahogyan a sajtó kezelte, ahogyan a politika azonnal kisajátította, oldaltól függetlenül. Meg sem próbálták értelmezni, mindenki a céljainak megfelelően kommunikálta és uszíthatta vele a híveket.”

Pados szerint egyáltalán nem olyan egyértelmű, hogy az alkotás a Black Lives Matter mozgalmat dicsőíti, és még a független sajtó sem vette a fáradtságot arra, hogy az eredeti címén (Prizma) nevezzék meg.

Prizma - Mindennek ő az oka
Szalay Péter

A szobor most bekerül az Irokéz-gyűjteménybe, és valójában teljesen mindegy, hogy egyben van, vagy össze van törve. Sőt azáltal, hogy leöntötték, megrongálták, köré építették a „szánalmas” OSB-falat, még érdekesebb lett – magyarázza a gyűjtő, aki szomorúnak és elkeserítőnek találja a történteket, de egyetért azzal, hogy mindennek komoly reklámértéke van mind a mű, mind a művész számára. Annál is inkább, mert már korábban is foglalkozott a szoborral az Euronews és a Guardian .

"Azt szeretném, ha az emberek elgondolkodnának"

„A szobor nem tesz hitet a BLM-mozgalom mellett. Vannak benne szimbólumok, amikbe bele lehet kapaszkodni, kiragadni és rájuk építve utálni valamit, de az enyém egy bonyolultabban felfejthető üzenet” – közölte lapunkkal a szobor alkotója.

„Valóban van benne irónia is, de ez más munkáimra is jellemző” – mondta kérdésünkre Szalay Péter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a szobron erősen össze vannak mosva a szimbólumok, és abban is egyetértett, hogy a Prizma kapcsán akár a BLM-mozgalom is megsértődhetne.

„Mindenféle kritikaként értelmezhető. Egy képzőművészeti alkotás attól izgalmas, hogy többféle olvasatot tud tartalmazni. És én azt szeretném, ha az emberek elgondolkodnának, és nem a média által előregyártott sémákat követnék” – magyarázta Szalay, aki szerint a magyar köztéri szobrokkal általánosságban is problémák vannak, és az ezzel való játék is megjelent a művében.

Szalay Péternek 2015-ben volt kiállítása Szombathelyen Aki benéz a Képtár aljába, az a volt biliárdklub helyén általános gólörömöt talál 2015. July 09. 11:41

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

„Nem pénzre vagy dicsőségre, csak megoldásra vágyom” – Beszélgetés Pados Gáborral, az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosával

A gyűjteményt 2008-ban nagykiállításon mutatta be a Magyar Nemzeti Galéria, de Szombathely nehezen tud vele mit kezdeni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra