Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Némi kampánykodás, némi fenyegetőzés, némi munka

Elköszönt a jelenlegi szombathelyi közgyűlés, de lehet, hogy egy ülésre még visszajönnek. Olvassa végig online tudósításunkat.

18:00 És itt a vége

Puskás utolsó felszólalásra invitál. Horváth Zoltán megint a ciklusprogramot hiányolja, és azt mondja, rendkívüli közgyűlést kell összehívni. Gyűjti is az aláírásokat ezért, öten már aláírták.

A polgármester azt mondja, ha meglesz a kellő számú aláírás, összehívja a rendkívüli ülést.

Czeglédy kifejti, több olyan téma van, amit meg kellett volna tárgyalni, lenne egy ötperces értékelésük, erre is jó lenne a rendkívüli ülés, akár reggel ötre is összehívhatja.

Szeptemberi közgyűlés - délután
Puskás elköszönt
Bonyhádi Zoltán

Puskás megköszön mindent, a szombathelyieknek a támogatást, a képviselőknek a munkát, és kívánja, mindenkinek teljesüljenek az álmai, vágyai. Kéri a következő városvezetést, hogy Szombathelyért dolgozzon.

Azt jósolja, október 23-án lesz a következő közgyűlés. És ezzel vége.


17:50 Czeglédy ki akarja rúgni Koczkát

Javasolja, hogy az összeférhetetlenség miatt a közgyűlés azonnali hatállyal szüntesse meg Koczka Tibor igazgató megbízását a Médiacentrumnál.

Szavaznak róla, a Fidesz nemmel szavaz. Koczka marad, hiába képviselőjelölt.

A fiúk már csomagolnak, Sági a laptopja vezetékét tekeri fel, Balassa a papírjait borítékolja, Lendvai az ujjaival malmozik, Tenki Mária még egy utolsót iszik az ásványvizéből, Szakács Dávid pedig az asztalán dobol...lassan mi is búcsúzunk!


17:25 126 milliót röptetnek?

Egy sürgősségi indítvány, Czeglédy kijelenti, épp most akarnak kiröptetni 126 milliót, és senki nem tud semmit az ügyről. Mi sem tudjuk, mindenesetre megszavazták.

Most jön a reklámrendelet módosítása. Czeglédy elmondja, tájékoztatást kaptak a Médiacentrumtól, hogyan akarja bemutatni a jelölteket. Másfél évtizedes hagyomány, hogy a tévé közvetíti a választási vitákat, most külön-külön akar interjúkat csinálni a polgármesterjelöltekkel.

Véghajrában - pezsgőnyitás előtt

Ketten-hárman már ingujjra vetkőztek, Szakály Lendvaival röhögcsél, Molnár kólázik, Marton mobilozik. Közben Czeglédy a városi tv vezetése ellen intéz egy heves felszólalást - és a demokrácia létét kérdőjelezi meg abban a tényben, hogy elmaradni látszik a szombathelyi polgármesteri-vita. "Jaj istenem" - hallom jobbról valakit imigyen sóhajtani, ő már csomagolna...

Kijelenti, hogy Puskásnak ki kellene ülnie a vitákra. Ráadásul a képviselőjelölteket két-két perces monológokkal akarják bemutatni. Azt mondja, aki asszisztál ehhez, az önsorsrontó. A városi tévé így azt akarja, hogy a szombathelyiek minél kevesebbet láthassák a jelölteket.

Szerinte a Fidesz a közpénzből működő Médiacentrumot használják fek saját politikai célokra. Kéri, hogy a polgármester egyeztesse le Koczka Tiborral, hogy a tévé érdemi vitákat közvetítsen. Lesz ilyen, habár Puskás nem lesz ott. Azt mondja, botrány lesz abból, ha a tévé nem közvetíti a vitát.

Szeptemberi közgyűlés - délután
Van, aki nyugodt
Bonyhádi Zoltán

Szerinte a Fidesz jelöltjeinek sem kell félniük a vitáktól, ha kell, kérjék ki ehhez Hende Csaba engedélyét.

Balassa beszél, de közben szétesik a társaság. Aztán megköszöni mindenki ténykedését.

Balassa választási képlete (az előbb hangzott el):
Esélyegyenlőség = Csak a Fidesz!

Horváth Attila kifejti, hogy ezzel a rendelettel a Fidesz azt akarja elérni, hogy mindenhol előnyük legyen a kampányban, az sem érdekelte őket, hogy szembemennek a Kúria és az Alkotmánybíróság döntésével.

Czeglédy szerint a mostani szabályozás nem tiltja a megállítótáblákat, ez új helyzetet teremtett. Kéri, hogy a Fidesz ne asszisztáljon ahhoz, amit a Médiacentrum csinál, aludjanak rá egyet. A jelöltek sután és bután mutatnak majd, amikor egyedül, a kamerával szemben beszélnek. Puskást pedig arra, hogy vegyen részt a polgármesterjelöltek vitájában.

Lazáry csendes - nagyon csendes

Marton és Szakály elemében van, egészen buli a hangulat, csak Lazáry marad csendes, a délutáni szériában meg se szólalt a leköszönő alpolgármester-képviselő. Amúgy az egész társaság a szétesés szélén, már Balassa is mobilozik, itt a vég...

Aztán elfogadják az új rendeletet.


17:10 Módosítják a reklámrendeletet

Mielőtt engedélyeznék a kampánytáblákat a kampány közepén, Molnár kifejti, ez törvénybe ütközik. Mert előnyben vannak, akik előre legyártatták ezeket, aki eddig nem tette, mert tiltva volt, hátrányba kerül.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Jobboldal
Bonyhádi Zoltán

Marton Zsolt hozzá akar szólni, figyelmeztetik ez nem az a napirendi pont, még csak a hivatal munkáját beszélik át. Marton azt mondja, akkor másszon ki belőle egyedül a jegyző, az ő felelőssége, hogy szabályosnak ítélte meg az előterjesztést.

Gaál Róbert szerint jogot nem sért, ha most engedélyezik a táblákat. Molnár szerint a jegyző mellébeszél, konkrét kérdéseket tesz fel, és egyszerű válaszokat kér. Nem kap, a jegyző törvényszámokat sorol.

Szakács Dávid Molnár most Pro Savariás jelöltként politikai állásfoglalásokat tesz. Megvédi a jegyzőt azzal, hogy nem kell jogi köntösbe bújtatni a politikai állásfoglalásokat.


17:00 A hivatalt gyepálják

Sorra szólalnak fel a fideszes képviselők, és a hivatal munkáját kritizálják. Hm. Lehet, hogy ha úgy alakul, készülnek valamire? Azt sorolják, hogy mennyit késnek a határozatok végrehajtásával.

Úgy vagyunk már, mint az iskolai ünnepségek legvégén, a szózat előtt pár perccel, még beszél az igazgató, de érezni lehet a levegőben, hogy a diákok magukban számolnak vissza: na még öt, még négy, még három, még kettő napirendi pont.... Megszólal Rettegi és Sági (nem győzik dicsérni az elmúlt éveket), a többiek arcáról pedig már csak azt olvasom le: na, mikor bontjuk a búcsúpezsgőt!


16:50 Mennek előre ezerrel

Gyorsan átléptek néhány napirendi pontit, látszik a vége. És itt van a két ülés közti beszámoló. Nincs nagy vita. Sőt, vita sincs.

Sági képviselő úr épp a google térképen keresgél valamit nagyon, ahogy nézem, fejben épp a Dunán hajókázik, fel és le... Most pedig dicsérjük meg Balassát! Mert azon kivételes politikus, aki az elmúlt egy órában nem vette kezébe a mobilját, nem laptopozik, és nincs előtte sem sportfogadás, sem a napi hírek. Helyette, nagy komolyan a közgyűlési papírokat lapozgatja.


16:45 Költöznek a vámosok

A vám- és pénzügyőrség költözése jön, ezt is megemlítettük az előzetesben Félárbocon a ciklus utolsó szombathelyi közgyűlése 2014. September 09. 08:08 , senki sem szól hozzá, megszavazzák.


16:25 Közművek az Erdei úti Iskola úti lakóparknál

Egy lakó szólal fel, kéri, hogy a közvilágítás terheit és a közművesítés költségeit a tulajdonosoknak vállalja át a város. A társaság könyvvizsgálója 60 millió forintról beszél, ennyibe kerül a közművesítés, amit az önkormányzat jóvá is hagyott. 85 család nem tudja megelőlegezni, hogy befejezzék a közmű kiépítését, ezért fordulnak az önkormányzathoz.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Üres helyek
Bonyhádi Zoltán

A polgármester megígéri, hogy a hivatal megvizsgálja és visszahozzák a közgyűlésre, de most szavaznak arról, hogy a közvilágítás költségeit átvállalják.

Marton nagyon kockásban (vagy négyzetrácsosban(?)van

Megjött Marton Zsolt (Szakács be, Szakály ki), olyan kék-fehér kockás ingben van, amiről (innen messziről, már bocs) nekem a börtönruha villan be. A sok sötét öltönyös között mindenesetre Marton ezzel a countryside style-lal nagyon eredeti!

Molnár Miklós kifejti, a városnak van felelőssége, hogy ezeken a területeken normalizálódjon a helyzet. A közvilágítás ki van építve, ha ma vállalják a világítás költségeit, akkor néhány napon belül működhet.

Kiderül, az is gond, hogy a területen vannak önkormányzati ingatlanok, és ki kellene fizetni a rájuk eső közművesítési díjat, hogy elindulhasson a munka. Javasolja, az idén öt telekre, jövőre a további nyolcra fizesse ki a költségeket a város.

Czeglédy a pontos adatokat kéri, mekkora összeget várnak a közgyűléstől. És az idén milyen munkákat tudnának elvégeztetni. Puskás szerint 50-60 millióról van szó, ennek a felét kellene most kifizetni. Megemlíti, már hat éve kínlódnak az üggyel, és valami oka volt, hogy meddig nem fizették ki. És valaki, aki elvitte a közpénzt, vigye vissza.

Elfogadják Molnár javaslatát. Léphetünk tovább.


16:12 És megvan

Kezdenek, egy földhasználati szerződés, nincs is hozzászólás. El is fogadják, egyhangúlag.

És itt a vendéglátós teraszok ügye. Erről is írtunk előzetesünkben, 30 százalékkal csökkentik a területfoglalási díjat. Czeglédy az eredeti javaslatukat hozza elő ismét, ők nullára csökkentenék a díjat, de csak egy meghatározott méretig. Az Ady teret is említi, le kellene bontani a volt börtönt, és a területet megnyitni a Fő tér felé.

Balassa szerint megint elárulja magát a városvezetés. 15 éve van ilyen díj, nem hiszi, hogy az utolsó közgyűlésen kell erről dönteni. Most úgysem lesznek teraszok, jön az ősz, ráérnek erre.

Zavar az űrben - vagy a mikrofonban

Az erő most a jobboldallal van (de nem a szélsőjobbon), mert amióta, tíz perce újra a lovak közé csaptak, sem Czeglédy sem Balassa mikrofonja nem szól normálisan. Itt a teremben csak Puskás polgármestert hallani, a többiek össze-vissza visszhangoznak.

Apropó, mindenki nagyon példásan beült az du-esti etapra, egyedül Marton Zsolt és Kővári Attila hiányzik. Még Ágh Péter is itt figyel, közömbös (unott) arccal mobilozik éppen.... Csók mindenkinek, aki velem együtt próbál ezen az esős, semmirevaló napon a közéletben (és annak mocsarában) elmerülni:)

Hopp, most, hogy Sági a laptopja monitorjába belebújt, látom csak, hogy Szakács Dávid sincs épp jelen!

Puskás kijelenti, volt egy közgyűlési határozat, hogy szeptemberben tárgyalni kell. Ezt teljesítik most. Szavaznak, de láthatóan nem tudják, miről. Zavar az Erőben.

Horváth Attila módosít, mivel a nulla jogszabálysértő, legyen egy forint. Elutasítják, megszavazzák az eredetit, tehát az egész város területén 30 százalékkal csökkennek a teraszok díjai.


16:10 Csak elkezdik

Úgy látszik, azért győz a fegyelem, Puskás polgármester már a helyén áll, és meg is szólal.

Mindjárt.

Kevés a képviselő, nincs határozatképesség. Még egy kéne - számol a polgármester.


16:00 Késnek és késnek

Most kellene kezdeni, de alig van valaki a nagyteremben. Nagyon ráérősek lettek a képviselők, pedig még 14 napirendi pontot kell végigtárgyalniuk. Azt nem tudjuk, mennyi maradt bennük a délelőtt harci szellemből, egyébként teljesen kettévált a társaság.

Az egyik felében vannak, akik most is indulnak, ők küzdenek ezerrel, a másikba, akiknek itt a vége, ők meg csak figyelik őket. Utóbbiak közül az egyik, Szakály Gábor ezzel a fotóval búcsúzott a városházától a Facebookon.

Nyugat.hu

13:03 Vége a délelőttnek

Aztán vége a vitának és a délelőttnek, délután négy órakor folytatják. Mi is.


12:30 Mi van a Haladás stadionnal?

Balassa kérdezi, mert egy anyagban azt olvasta, nincs megkötött támogatási szerződés. Puskás azt mondja, folyamatban van a dolog. Kijelenti, hogy a központi költségvetésben két részletben ott a pénz.

Czeglédy folytatja, érkezett-e erre valami pénz, és készülnek.e a tervek. Kéri, mondja meg, mi a realitása a stadionnak. A polgármester megint azt mondja, zajlik a előkészítés, az indulástól 16 hónap alatt készül el.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Marton örül, Lazáry nem igazán
Bonyhádi Zoltán

Gyorsan jön a visszavágás, Lendvai Ferenc (Fidesz) a tegnapi nyilatkozatháborúra tér, kérdezi, Czeglédy folytat-e ügynöki tevékenységet, és ha igen, ezt összeegyeztethetőnek tartja-e.

Czeglédy azt mondja, rossz linket kerestek. Ügyvédi irodája folytat ügyvédi tevékenységet, két embere dolgozik ezzel, ő személyesen nem. És nem tartja összeférhetetlen, nem ő, az irodája foglalkozik ezzel. Kijelenti, ez nem ütközik jogszabályba.

Ha alpolgármester lesz a választás után, akkor valóban felmerül már az összeférhetetlenség, és akkor meg kell oldani a dilemmát.

Sági tovább üti a vasat, kérdezi, mióta foglalkozik ezzel az irodája, mert volt ő már alpolgármester. Kijelenti, annak, hogy az MSZP nyerjen, nulla és egy százalék között van az esélye. De Ipkovich Czeglédyt tartja a haladás megmentőjének. Kérdezi, ezt hogyan tartja összeegyeztethetőnek.

Czeglédy szerint furcsa az erkölcsiség kifejezést hallani Ságitól, aki évek óta akar iskolaigazgató, de nem tudta megválasztatni magát, ezért más úton jutott a megbízáshoz. Kijelenti, amikor alpolgármester volt, még nem volt ügyvédi irodája. Visszautasítja Sági kijelentését, miszerint ő a játékosokkal kufárkodik.

Aztán hosszan sorolja azokat a hibákat, amiket szerinte a mostani, Fidesz által kinevezett vezetőség elkövetett a Haladásnál.

Sági szerint magyarázkodik, és ezt nem fogja annyiban hagyni. Kérdezi, fenntartja-e a vele kapcsolatos állításait. Puskás figyelmeztet, ha folytatódik a személyeskedés, megnyugtatja Czeglédyt, elkezdődött a stadion beruházása.

Horváth Csaba (Fidesz) is támad, egy korábbi ügyre céloz, miszerint alpolgármestersége alatt ügyvédbojtárként dolgozott.

Czeglédy azt mondja, úgy tudja, mielőtt megjött volna Sági kinevezése, már beült az igazgatói irodába. Ha ezt Sági cáfolja, hajlandó bocsánatot kérni. És nem volt ügyvédbojtár, de azt mondja, ezt a vitát majd lefolytatják.

Szakács Dávid jogászként nem tudja megmondani, hogy felmerül-e az összeférhetetlenség, a bizottság kampányidőszakban nem akar vizsgálatot indítani. A jegyzőt kéri meg arra, hogy nézzen utána.

Czeglédy biztos abban, hogy a jegyző meg tudja vizsgálni, és szeretné is, hogy megvizsgálják, nehogy évek múlva ezzel jöjjenek elő. Ha azt mondják, összeférhetetlen, akkor ő el tudja dönteni, melyiket választja.


11:35 Vagyongazdálkodás

Két ügyön átléptek, most a vagyongazdálkodás helyzete van a központban. Németh Kálmán azt ecseteli, hogy az adtok alapján mintegy 600 millióval lesz kevesebb bevétel, mint amit erre az évre terveztek. Szerinte ennek egyik oka, hogy olyan ingatlanokat adtak el, amikből folyamatosan bevétele volt a városnak.

Molnár kifejti, ez a költségvetést nem érinti, csak a fejlesztéseket. Ha kevesebb lesz a bevétel, akkor erre kell majd megoldást találni.

Németh Kálmán azt mondja, a polgármester olyan célokra csoportosított át pénzeket, amelyek nem önkormányzati feladatok, van köztük, ami törvényt is sért, mert nem volt mellette közgyűlési döntés.

Közgyűlés előtti és folyosói pillanatok
Közben a folyosón
Bonyhádi Zoltán

Balassa ismét aktív. Azt mondja, a napirend szociálisan érzéketlen, mert segélyekre, támogatásokra szánt forrásokat húznak le a költségvetésben. Főként a karneválra adott 10 milliós pluszt kifogásolja, ezt az összedőlt diadalív javítására költötték. Balassa szerint ez kampány és látvány.

Sági József Balassa Pétert oktatja mikrofonon kívül, hogy mi is a különbség idézet és idézet között... A FIDESZ-es képviselő nagyon keni az ötödikes irodalom könyvet, nem véletlenül nevezhették ki pályáztatás nélkül iskola igazgatónak...

Közben Szakály többször néhány milliót kér mindenféle célokra. És így támogatják a költségvetés módosítását.

Horváth Attila 220 ezer forintot kér egy Károly Róbert utcai társasház bejáratának javítására. Azzal, hogy miközben több millióról döntenek, ezt ne felejtsék el.

Czeglédy szerint súlyos probléma, hogy 200 felújításra várós bérlakás van, de a családok nem tudják felújíttatni, sőt, még a kauciót sem tudják kifizetni. Ami még 150-200 ezer sincs. Mint mondja, sokan jönnek ezzel a fogadóórájára, köszöni a hivatalnak, hogy megpróbálnak segíteni. Kéri a szociális bizottság elnökét, mondja meg, hogyan kezeljék ezeket a problémákat.

Kijelenti, erre különítettek el 40 milliót, erre a polgármester ezt a pénzt saját hatáskörében átcsoportosította máshová. Még a Haladásnak ígért 20 millió sem érkezett meg.

Balassa egy kereszt felállításához kér félmillió forintot. Czeglédy megjegyzi, hogy az idén már nem sikerült tartani azt a költségvetési fegyelmet, amire az előző években olyan büszke volt. Kijelenti, Puskástól az utódja 600 millió mínusz fejlesztési pénzzel veszi át a várost.

Sági szerint Czeglédy egyik szavának agyoncsapja a másikat. Azzal egyetért, hogy támogatni kell a rászorulókat, de ennek ki kell dolgozni a rendszerét. A Balassa által javasolt keresztállítást is támogatná, de azt mondja, a protestáns egyházak nem igazán támogatják ezt, és meg kell kérdezni az evangélikusok véleményét, mert az ő templomuk melletti területről van szó.

Horváth Attila ezt be is terjeszti módosító indítványként. Czeglédy kéri, jelezzék hivatalosan, megérkezett-e a 20 millió a Haladáshoz. Puskás kijelenti, van egy átfutási idő, és gyorsan lezárja a vitát.

Mennyit fut egy kilométeren 20 milla?

Czeglédy Csaba megkérdi a polgármestert, hogy miért nem ért át az a 20 millió forint a Szombathelyi Haladás labdarúgócsapatához, amit pár hete ígért meg, hogy meglehessen erősíteni a csapatot? Czeglédy hozzáteszi, az átigazolási szezon lejárt. Puskás azt mondja folyamatban van, de mindennek van egy átfutási ideje.

Molnár Miklós tisztába teszi a dolgokat, a mostani módosításokkal már 700 milliós lesz a hiány. A működéssel nem lesz gond, de az év végére 1,1 milliárdos lesz a fejlesztési hiány, amit rendezni kell majd. A Haladás 15 milliót kapott az edzőtáborozásra, átigazolásokat pedig egyenként kell tárgyalni. Ha ez megvan, át lehet utalni a pénzt.

Egy mondat kommentár nélkül: Polgármester úr! Most miről szavaztunk?

Tényleg káosz van, összezavarodtak a sok módosító indítványon. Hiába, ez már a vég szele.

Közben Marton Zsolt és Szakály Gábor nyilvánosan beszélgetnek a Facebookon: Marton: Áldott vagy Gabika? Szakály: Az. Marton: Megáldott a Puskás Tivadar. Hűha.


11:15 Csökkentik az építményadót

Ahogyan meg is ígérték, és előzetesünkben ki is fejtettünk. Sőt, ezt Molnár Miklós alpolgármester interjúnkban Molnár Miklós: "Soha nem volt kasszakulcs a kezemben" 2014. August 06. 07:48 is részletezte. A lényeg, hogy tíz százalékkal lesz kevesebb az építményadó, de később folyamatosan csökkentik majd.

Folyamatosan ürül ki a terem. A hallgatóság soraiban alig maradtunk. Molnár Miklós beszél, a képviselők a telefonjukat nyomkodják... Egy jobb vénájú kolléga tuti verset írna erről a helyzetről.

Kiderült, hogy mindenki támogatja a csökkentést, és ezt mondták most negyedórán át.

Eldőlt - ezzel a címmel tette ki a fotót a Facebookra Marton Zsolt
Nyugat.hu

Németh Kálmán azt mondja megszüntették a garázs adót, Puskás közbeszól: nulla lett. Németh Kálmán nem akar hinni a fülének, visszakérdezz. Puskás kifejti, nem megszüntették, hanem nulla lett. Németh Kálmán azt mondja, hogy ő ezt hagyja, mert ehhez a polgármester jobban ért. Balassa Péter egy igazi nemzeti fintort vág közben…

11:00 Vissza az elejére

Közben meggyógyult a vetítő, visszatérnek a belváros átalakításához. Több pad, zebra, járda, növény lesz a belváros nyugati részén, az autókat nagyrészt kiszorítják.


10:50 Településfejlesztés, döntések

Egy napirenden át is léptek, jönnek a településfejlesztési döntések. Czeglédy tájékoztatást kér, kiderül, a főépítész szabadságon van, és ez az ő dolga. Lazáry azt mondja, az előterjesztésben ott vannak a szakmai érvek.

Czeglédy javasolja, vizsgálják meg, hogy a Falco-gyár hatásterületét át lehet-e minősíteni kisvárosi övezetté, mert akkor nem lehetne ott új ipari létesítményt (égetőművet) építeni. Ennek érdekében 192 aláírást is.

Megemlíti, hogy a gyárnak nincs környezetvédelmi engedélye, 2015 júniusáig kell azt megszerezniük. Azért kellene megtenni, hogy a Falco később ne hivatkozhasson arra, hogy nem tudott az átsorolásról. Elfogadják.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Ez még az eleje, Czeglédy átveszi az emlékérmet
Bonyhádi Zoltán

10:40 A Szent Márton terv

Most egy bemutató következik, a Szent Márton évhez kötődő fejlesztésekről és tervekről. Hűha, egészen 2030-ig terveznek. Kiderül, hogy a népességmegtartás és vonzás a fő cél. Mert 1990 óta egyre kevesebben vagyunk Szombathelyen.

És igen, valóban sétálóutcát akarnak csinálni a Széchenyi utcából, gyakorlatilag a Fő tértől a Berzsenyi és a Mindszenty térig. Egyirányú lenne a Hollán Ernő és a Szily János utca, a Fő tér irányából kifelé. A Szily János utca egysávos lenne, és az úttesten lenne parkoló.

Aztán a polgármester félbeszakítja a bemutatót, mert nem működik a vetítő. Addig is továbbmennek a következő ügyre.


9:55 Uniós pénzek

A 2014-2020 közti időszakban várható uniós támogatásokról van szó. 13,6 milliárd forintra számíthat a város, erről előzetesünkben Félárbocon a ciklus utolsó szombathelyi közgyűlése 2014. September 09. 08:08 részletesen írtunk.

Puskás Tivadar most éppen ezt ecseteli. A fő cél az északi iparterület megvalósítása.

Láthatóan nagyon unja mindenki, ha ez a hangulat marad, nem lesz hosszú a közgyűlés.

Ahogy elkezdődött az első napirendi pont tárgyalása. A képviselők többsége kiment a teremből. A polgármesteren kívül nyolcan maradtak. A folyóson nagy a zaj. Mondjuk a házibulikon is a legjobb dolgok a konyhában történnek...

Balassa Péter (Jobbik) kezd, szerinte a napirendi javaslatokkal kampányolni akartak a képviselők. Húha, a Transparency International elemzését idézi, miszerint Magyarországon magas a korrupció. Kérdezi, miért nem mutatják be, az elmúlt években hová, mire költöttek milliárdokat.

Közgyűlés előtti és folyosói pillanatok
Galériánk a közgyűlés előtti és folyosói pillanatokról
Bonyhádi Zoltán

És, kit kérdeztek meg, mire költsék az uniós támogatásokat. Ebből is kampányt csinálnak, szerinte. Hiszem, ha látom - mondja. És azt is, hogy soha nem volt ekkora az államadósság, és erre most sikerpropagandával jönnek, közben nem fejlődött a város, egy helyben topogunk.

Puskás szerint a terveket el kell készíteni, különben nem jön a pénz. Arról szól a napirendi pont, hogy a célokat kell meghatározni, hogy mit szeretnének megcsinálni 2020-ig. Szerinte Balassa kampányol.

Sági József mögött ott egy termosz!!! Egy árva termosz, senki nincs a közelében. Akik látták az Éretlenek című franciai filmet, azok tudják, hogy a termosz nem játék... Szorgos népünk győzni fog?

Lazáry Viktor (Fidesz) szakmai hozzászólást ígér, ő nem kampányol, mert nem indul. Kifejti, hogy a meghatározott támogatási arányokat nem ők találták ki, számos előírás és minisztériumi javaslat van. Ez már korábban is így volt.

Szakály Gábor közben nagyon aktív a Facebookon.

Horváth Attila szerint olyan az anyag, mintha Ipkovich György programjából másolták volna, ezért támogatja az előterjesztést. Czeglédy arra lenne kíváncsi, ki állította össze az anyagot, ha megtudják, akkor elküldik neki az ő városfejlesztési programjukat. 30 milliárdos fejlesztési program, forrásmegjelöléssel, konkrét célokkal. Kéri, hogy a hivatal nézze át, akár szakértői egyeztetések is jöhetnek.

És kéri, ha a következő ciklusban más vezetése lesz a városnak, akkor is adják meg hozzá a segítséget, mert ez a város érdeke. 2006 után is így működött ez. Az irányokat elfogadják, így támogatják az előterjesztést.

Puskás köszöni az együttműködést, Lazáry is.

Két üveg ásványvíz. Fanta, Fanta Vadmálna és egy jeges tea. Ebből iszogathat minden képviselő.

Németh Kálmán megvédené ezt a programot, nem ért egyet Balassával, komoly melléklet van hozzá. Emlékeztet, hogy a források átcsoportosíthatók.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Nem csak Szakály lóg a neten
Bonyhádi Zoltán

Czeglédy szerint abban van a felelősségük, hogy a legfontosabb fejlesztéseket konszenzussal határozzák meg, és ezért megtegyék a szükséges lépéseket.

Balassa szerint Marton hobbirádiósként osztja most az észt, de az elmúlt két évben nem volt jelem gazdasági bizottsági ülésen.


9:45 Tizennégy napirendi javaslatról szavaznak

Szép sorban leszavazzák az ellenzéki javaslatokat. Mindet. Nem tárgyalnak a ciklusprogramról, az oladi útról, a bicikliútról, nem mondatják le Koczka Tibort, a Falco-gyár környezetének átminősítéséről, az égetőművekről sem.

A Szentgörgyi iskoláról sem, pedig nemrég egy sajtótájékoztatón Lendvai Ferenc (Fidesz) még azt mondta, erről szeptemberre lesz egy napirendi pont.

Szakály Gábor javaslatát megszavazzák, így újraszabályozzák a reklámrendeletet a kampány közepén.

Puskás Tivadar sokat járhat koncertre mostanában. Piano felszólítással inti rendre a bandát, hogy stílszerűek legyünk. Mérei Tamás lelke most biztosan örül.


9:20 Sok mindenről szeretnének még beszélni

Két sürgősségi indítványt jelent be, így 22-re nőtt a tárgyalandó ügyek száma.

Horváth Zoltán (LMP) azt kéri, beszéljenek a város szervezetekben betöltött munkájáról, erről korábban volt egy határozat is. Azt is kéri, hogy tárgyaljanak a ciklusprogram megvalósításáról, a Szentgyörgyi iskola hasznosításáról, a tervezett égetőművekről.

Elképzelni nem tudjuk, hogy mivel töltötték el az idejüket a közgyülésre kivezényelt dolgozók, amikor még nem volt okos mobil és nem lehetett facebookozni az “otthoniakkal”….

Szakály Gábor (Fidesz) kampányról és parttalan vitákról beszél, ezért módosíttatná a reklámrendeletet. Úgy, hogy minden jelölőszervezet kitehesse a megállítótábláit. Így - szerinte - kulturált mederben folyna a kampány.

Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) is több javaslatot tesz. A Bem József utcai elszámolási vitáról, amit adminisztrációs hiba okozott, több mint 9 millióról van szó, ha ezt ki kell fizetnie a társasháznak, akkor csődbe megy.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Puskás most balra néz
Bonyhádi Zoltán

Megemlíti, hogy az MSZP 192 aláírást gyűjtött össze, azt kérdezik, hogy az önkormányzat támogatja-e Falco égetőmű építését, és módosítsák a helyi rendezési tervet, azzal meg lehet előzni az építkezést.

Az oladi lakótelepen pedig egy bekötőút került be a tervbe, ezzel lehetőség van, hogy átmenő forgalmat indítsanak. Szerinte ezt is meg kell előzni.

Kéri, hogy a Médiacentrum ügyét is. A cég szabályzatát idézi, miszerint nem támogathatnak pártot. Így most fel kell menteni Koczka Tibor igazgatót, aki képviselőjelölt lett. Hivatkozik egy törvényre is, amiből kiderül, hogy jogsértés történt.

Megjött Ágh Péter. Zsebre dugott kézzel, ingre vetkőzve sétál be a terembe.

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) is napirendi pontokat javasolja. Ő is a ciklusprogram tárgyalását kéri. Megemlíti, hogy az önkormányzati cégek első féléves működését nem tárgyalta a pénzügyi bizottság, pedig több cégnél is komoly hiány van, ami akár felszámolást is eredményezhet.

Molnár Miklós (Pro Savaria) gratulál Prugberger Emil születésnapjához. Kéri, a jegyző vizsgálja meg, törvényes-e, ha a kampányban választást érintő rendeletet módosít. Szakály javaslatáról beszél.

Szerinte is elfogadhatatlan, hogy nem tárgyalnak a cégekről, pedig több cég is fizetésképtelenné válik decemberre.

Horváth Attila egy tervezett bicikliútról szeretne beszélni.

Úgy tűnik, az ellenzék valódi közgyűlést, és nem félárbocost akar.


9:15 Puskás összefoglal

Adatokat sorol, összesen húsz napot töltöttek a közgyűlésben, a négy év alatt 49 közgyűlés volt, ebből 9 rendkívüli. Több mint 200 rendeletet és 2000 határozatot hoztak. Köszöni a munkát és a szombathelyiek türelmét.

Megjött Marton Zsolt! Rögtön selfiet nyomott magáról. Puskás ajándékot oszt, azt nem tudjuk mi, de annyit elárult, hogy a vitrinbe kell rakni??? Lehet balettozó pár, porcelánból?

Puskás bejelenti, hogy Ágh Péter (Fidesz) is megjön lassan, neki átadja majd az emlékérmet, a ciklus közben elhunyt Gyebrovszki János helyett családja kapja meg majd. Egyperces néma felállás Gyebrovszki emlékére.

Puskás Tivadar négy éves összefoglalója kicsit olyan, mint amikor nagyapa elmeséli, hogy milyen boldog 57 évet élt le nagyanyámmal, és mennyire zökkenőmentes volt minden, azt persze a papa is kifelejtette amikor haverjaival részegen felgyújtották a nyári konyhát….

Szakály Facebook oldaláról leloptuk az emlékérem fotóját. Köszi!
Nyugat.hu

9:00 Tébláb

Itt lenne a kezdés ideje, de szinte üres a terem. Néhányan téblábolnak. Lazáry Viktor, távozó alpolgármester (Fidesz) már a helyén ül.

Marton még ébreszt

Ebben a percben elkezdődött a közgyűlés. A nagy nevek közül egyedül Marton Zsolt hiányzik. A politikusból rádióssá "alakuló" Marton tízig van adásban, szerintünk utána érkezik.

Igen, elérkezett. Mi annyira nem is csodálkozunk, szerintünk inkább a képviselők ámulnak el a naptárra nézve, látván, milyen rövid is négy éve. 2010-ben nagy reményekkel kezdték (vagy folytatták) a dolgokat, most itt az ideje a számvetésnek.

De ezt ma nem tesszük meg, kicsit elmorfondírozunk azon, hogy vannak néhányan, akik négy évvel ezelőtt ki tudja milyen vérmes reményekkel tették le az esküt, de most ballisztikus ívben hullanak majd a felejtés mély és sötét kútjába.

De ennyit bevezetőként, hiszen lassan kezdődik az utolsó felvonás. A szokásos mennyiség fele szerepel ma az étlapon, a fontosabb dolgokat előzetesünkben összefoglaltuk Félárbocon a ciklus utolsó szombathelyi közgyűlése 2014. September 09. 08:08 . Mi már itt vagyunk, és a szokásos módon szolgáljuk ki érdeklődő olvasóinkat. Itt percről-perce online tudósítással, itt pedig előképes közvetítéssel Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről 2020. October 29. 08:51 . Hajrá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Félárbocon a ciklus utolsó szombathelyi közgyűlése

Lesz is, meg nem is. Az is kérdés, ki lesz ott egyáltalán. De a város majdnem 14 milliárdot kaphat az EU-tól.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra