Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Villámgyorsan eltüntették Czeglédy névtábláját

A frakciók közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogy tudomásul vették Czeglédy Csaba mandátumának megszűnését.

A szokatlanul rövid, reggel kilenctől este hatig tartó hétfői, szezonzáró közgyűlés Közgyűlés: hajléktalanügyek, zanati kerékpárút, költségvetésmódosítás, megszűnő mandátum 2018. June 25. 08:30 után másnap a szokásos frakció-sajtótájékoztatókon szinte mindenki megemlítette Czeglédy Csaba képviselői mandátumának megszűnését Hétfőn mondja ki a szombathelyi közgyűlés, hogy Czeglédy Csaba már nem városi képviselő 2018. June 24. 14:46 . Június 15-én volt egy éve Ma egy éve, hogy Czeglédy Csaba nem járt a szombathelyi közgyűlésben 2018. June 15. 12:12 , hogy az előzetesben lévő Czeglédy először nem vett részt közgyűlésen, és a törvény szerint ezzel megszűnt a megbízatása.

Elkezdtek parádézni

A közgyűlés - Czeglédy kérésére - zárt ülésen tárgyalt erről, de a képviselőknek nem volt más lehetőségük, tudomásul vették ezt. Balassa Péter (Jobbik) másnap annyit mondott erről, hogy nem volt mérlegelési lehetőségük, a törvény világosan fogalmaz. De megjegyezte, egy demokráciában a törvény mindenkire érvényes, a Polt Péter vezette igazságszolgáltatás rendszere recseg-ropog.

Lendvai (balra) szerint az ellenzék odarendelte az ATV-t
Vágvölgyi Bálint

Lendvai Ferenc (Fidesz) is hasonlóan kezdte, de hozzátette, Czeglédy kérése ellenére az MSZP-s képviselők elkezdtek beszélni az ügyről,

odarendelték

az ATV riporterét és operatőrét, és

elkezdtek parádézni

. A fideszes frakcióvezető szerint ez provokáció volt, de ők nem ültek fel neki.

Kérdésünkre később Horváth Attila (baloldal) kijelentette, Lendvai azt gondolhatja, hogy az ellenzéknek nincs joga elmondani a véleményét. Ha a sajtó megkérdezi őket, akkor válaszolnak, ez a minimum, és ők nem csak a szolgamédiának nyilatkoznak.

Megjegyezte, ők Czeglédy Csabától tanulták meg, mit jelent egyéni városrészi képviselőnek lenni, ha ezt Lendvai is megtanulta volna, akkor a választásokon nem veri meg az addig ismeretlen Kelemen Krisztián.

Kétharmados lóról lehet nagyot esni

A sajtótájékoztatók sorát egyébként Balassa Péter kezdte azzal, hogy a városvezetés arrogánsan viselkedik a áprilisi választások után, pedig

a kétharmados lóról lehet nagyot esni

. Balassa szerint egyre több korrupciógyanús ügy van, és azt üzente, ne higgyék, hogy nem jár utánuk és nem tárja azokat a nyilvánosság elé, és ezek miatt az ügyek miatt a jelenlegi városvezetés veszíteni fog a következő választáson.

Balassa többször is megemlítette a városvezetés bukását
Vágvölgyi Bálint

Kijelentette, a Koczka-Molnár-Németh Gábor trió bevitte a polgármestert a málnásba, ahonnan nem tud kijönni, a helyzet hasonlít a pár évvel ezelőtti Lazáry-ügyhöz.

A képviselő azt is mondta, hogy megbukott a SZOVA szállodaépítési terve, pedig több tízmilliót költöttek már rá, és közel 500 milliós osztalékot vettek ki emiatt a Távhőből is. Mint mondtam közérdekű adatigénylést nyújtott be a városvezetéshez, hogy megtudja, mennyi pénzt költöttek el pontosan erre a projektre.

(Molnár Miklós alpolgármester kérdésünkre később azt mondta, nem kívánja kommentálni Balassa Péter sokadik ámokfutását.)

Megbukott a város sportpolitikája

A jobbikos képviselő arról is beszélt, hogy június 28-án döntenek a közvilágítás korszerűsítésére kiírt közbeszerzési pályázatról. Kijelentette, ha az Elios vagy egy strómancég nyer, az el fogja söpörni a városvezetést.

Horváth Soma a szolgáltatóházak környékét ajánlotta a rendőrök figyelmébe
Vágvölgyi Bálint

Koczka Tibor alpolgármesterről (Fidesz) azt mondta, a Fideszből és a frakcióból is távoznia kell, mert nem képes ellátni a feladatát, a város sportpolitikája megbukott. Senki sem tudja megmondani, hogy a tavaly őszi átadás óta mennyibe került a stadion a városnak. Ha az önkormányzat nem tolná bele a pénzt, már be kellett volna zárni - jelentette ki. Hozzátette, ebből országos botrány is lehet, ha visszaélésre utaló jelet talál, feljelentést tesz.

Most 100 millió forintot adtak pluszban a stadionhoz - mondta, pedig évek óta látszik, hogy más megoldás kellene annak üzemeltetésére.

Balassa szerint elhibázott döntés, hogy megint meghosszabbították a zanati kerékpárút építésének határidejét, mert ez egy

offshore szappanopera

, ráadásul végrehajtás alatt van a cég, és 12 éve nem sikerül megoldani az ügyet.

Időbe telik a kisajátítás

Lendvai Ferenc később kérdésünkre azt mondta, nyolc évig nem történt semmi a kerékpárúttal, a mostani ciklus elején három ütemre bontották az építést, és ebből kettő már készen van. A harmadik ütemnél azonban a tulajdonosok irracionálisan magas árat kértek az úthoz szükséges területekért, ezt a vállalkozó nem tudta kifizetni.

Így marad a kisajátítás, ez viszont nem megy gyorsan. Lendvai hozzátette, egy céljuk van, hogy megépüljön a kerékpárút.

Lendvai sajtótájékoztató elején egyébként összefoglalta a legfontosabb döntéseket, a fejlesztéseket, a Szent Márton kártya bővítését, az identitáserősítő programot.

Kitért a stadion működéséhez adott 100 millió forintra, azt mondta, senki sem hihette, hogy nulla forintra ki lehet hozni a működtetést. Megjegyezte, az önkormányzat más sportlétesítményeket is működtet, a focimeccseken háromnegyed ház van, látszik, hogy elérte a célját az új stadion.

Gyorsan eltüntették Czeglédy nevét

A baloldali (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) frakciótól Horváth Attila kifejtette, nagyon bántotta őket, hogy azelőtt eltüntették Czeglédy Csaba névtábláját az asztalról és nevét a szavazótábláról, hogy hivatalos lenne mandátuma megszűnése. Kijelentette, Czeglédy nagyon sokat tett a városért, nélküle a Falco nem lehetett volna bajnok és a Haladás NB II-es maradt volna.

Horváth Attila: Czeglédy sokat tett a városért
Vágvölgyi Bálint

Nagyon jónak találta Molnár Miklós javaslatát, hogy az önkormányzat szankcionálja azokat a szórakozóhelyeket, ahol kábítószert fogyasztanak, és akár be is zárhassák ezeket a helyeket. Frakciójuk támogatja az javaslatot.

Horváth Soma megemlítette, kérték a rendőrséget, hogy a nyári iskolai szünet alatt fokozottan ellenőrizzék a lakótelepek szolgáltatóházainak környékét. Kijelentette, támogatják az identitáserősítő programot, de azt nem, hogy erre 22 milliót fordítsanak, miközben sokkal fontosabb problémákat kellene megoldani.

Nem kell kisegíteni a Szomhull Kft-t

A stadion működésére adott 100 milliót is másra költenék el, javasolták is, hogy ebből a pénzből újítsák fel a játszótereket. Horváth Attila megjegyezte, egyszerű a történet, 30 millió ment a városmakettre, 100 millió a stadionra, újabb 30 millió az identitáserősítésre, közben fontos dolgokra nem jut pénz.

Horváth Soma a Parkerdő lakópark zöldterületének önkormányzati tulajdonba vételéről azt mondta, támogatják, de odafigyelnek, hogy valóban park és játszótér épüljön majd a területen.

Molnár Miklós szerint bővül a mozgástér
Vágvölgyi Bálint

Molnár Miklós kifejezte örömét, hogy a frakciók és a városvezetés is támogatja a szórakozóhelyek szankcionálására vonatkozó javaslatát, nagyon fontos, hogy csökkentsék a kábítószer fogyasztását, az utóbbi időben előtérbe kerültek az olcsó, úgynevezett dizájnerdrogok, amiknek a hatását még nem ismerik pontosan.

A költségvetésről elmondta, továbbra is egyensúlyban van a gazdálkodás, és már most túlteljesítették az erre az évre tervezett vagyongazdálkodási bevételt. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor további mozgástere lesz a városnak.

Sikerült megegyezni az NHKV-val az elmaradt hulladékszállítási díjakról, így nem kell további pénzeket adni a Szomhullnak. Mint mondta, van még néhány vitatott részlet, de rövidesen megoldódik a hulladékszállítási probléma is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra