Molnár Miklós: A polgármester is annyiért végezze el a feladatokat, mint én

A költségvetést megszavazó rendkívüli szombathelyi közgyűlés másnapján is voltak komoly bejelentések.

A tegnapi, este fél nyolcig tartó rendkívüli ülésen Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 végre elfogadták a város költségvetését. Maga a közgyűlés sem szűkölködött erős kijelentésekben, és a ma délelőtti sajtótájékoztatók sem. A Fidesz-frakció például a harcias, jelzőkkel zsúfolt kommunikációt folytatta, és megint elhangzott a

vörösterror

kifejezés is. De menjünk sorjában.

A plusz 500 millió is kevés az utakra

Balassa Péter (Jobbik) kezdett, aki először a Haladás körüli hírekre Eladó a Haladás? 2019. March 27. 19:09 reagált. Kijelentette, ijesztő számok vannak a gazdasági beszámolóban, az biztos, hogy komoly a helyzet, egyelőre tájékozódik. Az ülésen is javasolta, hogy a következő közgyűlés zárt szakaszában tárgyalják meg a Haladás Kft. beszámolóját.

Balassa: A puding próbája az evés
Nagy Jácint

Rátérve a közgyűlésre, kijelentette, bebizonyosodott, hogy a Fidesz után is van élet. Mint mondta, felháborodott, amikor a kormánypárti képviselők nímandokról beszéltek az új felügyelőbizottsági és igazgatósági tagoknál, kijelentette az ő delegáltjai korábban is dolgoztak már a közgyűlési bizottságokban és nem érte őket kritika.

Megvédi a delegáltakat, akiket olyan felelős, családos embereknek nevezett, akik korábban már bizonyítottak.

A hivatalt is átszervezik

Balassa szerint az új többség felelős, gazdaságos költségvetést állított össze, egyébként nem csináltak semmi rendkívülit. Az utakra megszavazott plusz 500 milliót is kevésnek tartja, és megjegyezte, kezdeményezni fogják egy közlekedési osztály létrehozását a hivatalban.

Az általa javasolt szociális csomagot is beépítették, mint mondta, 2010-től ez a legnagyobb ilyen jellegű módosítás. Balassa megjegyezte, a Fidesz-frakció több javaslatát is elfogadták, az előző ciklusban egyetlen ellenzéki javaslatot sem szavazott meg a fideszes többség.

Kijelentette, abból, hogy a kormánypárti képviselő a költségvetés napirendre vételét nem szavazták meg, látszott, hogy nem is akarták elfogadni, a bizonytalanságot akarták tovább gerjeszteni. A puding próbája az evés – mondta, és azt is, hogy a költségvetést nem csak elfogadni, hanem végrehajtani is kell.

Hozzátette, a hivatalt is át kell szervezni, a polgármesternek pedig hozzá kell szoknia, hogy dolgozni kell. A költségvetés jó, egyik terület sem szenved károkat, és jól dolgozik az új többség – fejezte be.

A Fidesz kampányköltségvetésről beszél

A Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján ugyanazt hallottuk, mint a közgyűlésen, és hoztak két új, állandóan ismételgetett kifejezést is. Az egyik a

kampányköltségvetés

, a másik az

ideiglenes többség

.

Kántás Zoltán: A legsötétebb kommunista rendszer
Kovács Dávid

Kántás Zoltán kezdett, aki szerint a polgármester által elkészített jó, gazdaságos, a szombathelyiek érdekeit szolgáló költségvetést készített, ezt azonban az

ideiglenes többség

lesöpörte, és egy

kampányköltségvetést

fogadtak el.

Kántás szerint az elfogadott költségvetés sok hibát tartalmaz, az ő feladatuk az lesz, ezeket minimalizálják.

Rettegi Attila kijelentette, a

szivárványkoalíció ámokfutását

nem tudták megállítani, de sikerült csökkenteni, hiszen több javaslatuk is benne van a költségvetésben. Előhozta az orvosi ügyelettől elvont pénzeket, kijelentette, ezzel 80 ezer ember ellátását veszélyeztetik. Ígéretek vannak, de akkor miért kellett hozzányúlni ahhoz, ami működik? – kérdezte.

Vörösterror

Rettegi szerint biztos, hogy az ellenzék nem hallgatta meg az embereket, a módosításaikat a közalkalmazotti érdekegyeztető tanács sem támogatta, és megjegyezte, az egyetemtől 60 milliót vontak el, pedig állandóan a felsőfokú oktatás fontosságát hangsúlyozzák.

Rettegi szerint az ellenzék nem beszélt a lakossággal
Kovács Dávid

Azt is kiemelte, hogy az ifjúsági szervezeteknek szánt ötmilliót egymillióra csökkentették, szerinte ennyire tartják fontosnak a fiatalokat. Kijelentette, jó hogy van költségvetés, de ez nem jó költségvetés.

Kántás hozzátette, miközben a parkok tisztaságát kritizálják, elvették a Parkfenntartó Kft. tavaly megszavazott 30 millióját. Kijelentette, hogy a legsötétebb kommunista időket, a

vörösterrort

idézi, ahogyan elvették a polgármester közszereplési lehetőségét, az elmúlt nyolc évben a polgármester tájékoztatta a szombathelyieket arról, hogyan működik és fejlődik a város.

Hozzátette, a cenzúra is megjelent, egy magánkézben lévő lap névhasználatát akarják visszavonni. Kijelentette, az

ideiglenes többség

politikai tisztogatással, ámokfutással akarja lerombolni az elmúlt nyolc év eredményeit.

Ahol kell, kiigazítanak

Nemény András, az Éljen Szombathely-frakció vezetője ennél sokkal higgadtabb hangot ütött meg. Azzal kezdte, hogy tegnap a költségvetésbe beépített javaslataikat a legutóbbi ülésen a Fidesz is megszavazta, most viszont tartózkodtak. Hozzátette, Takátsné Tenki Mária (Fidesz) a közgyűlésen kijelentette, hogy Molnár Miklós briliáns költségvetést állított össze.

Nemény: Égető problémákat old meg a költségvetés
Kovács Dávid

Nemény szerint az elfogadott költségvetés égető problémákat old meg rövid távon. A polgármester észrevételeinek mindegyikére válaszoltak, többet be is építettek. Kiemelte, hogy az Aréna óvoda megkapja a pénzt, és hogy egyetlen fejlesztés sem áll le.

Az orvosi ügyelet ugyanannyi pénzt kap, mint tavaly, most ennek a dupláját kérték, ezt nem szavazták meg. Az egészségügyi bizottság javaslatát fogadták el, a bizottság azt kérte, hogy a következő közgyűlésre vizsgálják meg, miért van szükség a plusz pénzre, és pontosan mennyi kell az ügyelet működéséhez. Nemény kijelentette, ha kell, kiegészítik a megszavazott támogatást, de megjegyezte, az Országos Mentőszolgálat csak az ország egy részében működteti az orvosi ügyeletet, a többiben helyben oldják meg azt.

Megmarad a polgármesteri kabinet

A Városfejlesztési Kft, szintén ugyanannyi pénzt kap, mint tavaly, a jövő hónapban tárgyalják az önkormányzati cégek beszámolóit, és ha kell kiegészítik ezt az összeget. Nemény megjegyezte, megmarad a polgármesteri kabinet, viszont ha politikai munkatárs posztot megszüntetnek, ebből három nincs is betöltve.

Megemlítette, hogy a Fidesz szerint a polgármester által beterjesztett költségvetés tökéletes volt, ennek ellenére a legutóbbi közgyűlésen 32 módosító javaslatot tettek hozzá, azzal, hogy az általános tartalékból fizessék ki azokat. A frakcióvezető megerősítette, hogy ha plusz bevétele lesz a városnak, akkor ezeket a javaslatokat valósítják meg sorban.

Nemény elmondta, az egyetem több pénzt kap, mint tavaly, 30 millióval. Ehhez most 90 milliót kértek, egy tárgyalódelegációt hoznak létre, akik egyeztetnek az egyetemmel. Teljesítményfinanszírozást terveznek, egy szerződést, amiben az egyetem is vállal feladatokat, és ehhez adják majd a támogatást.

Nemény szerint Lendvai Ferenc megsértette a lakosság egy részét, amikor arról beszélt, hogy diploma nélkül nem lehet felügyelni egy céget. A tisztesség a fontos, nem a diploma – mondta, hozzátette, nem mindenki olyan szerencsés, hogy tovább tudott tanulni.

Neményt szembesítettük a Fidesz kijelentéseivel, azt mondta, ősszel a szombathelyiek döntik el, hogy ki lesz többségben a közgyűlésben. Ők most felelősséget kaptak, igyekeznek vele jól élni. A

kampányköltségvetésről

kijelentette, az összes útfelújítást nem lehet megvalósítani a választásokig, nagy részüket csak megtervezni lehet, így nem beszélhetnek kampányköltségvetésről.

Puskás Tivadar elárulta a Fideszt

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) egy kis visszatekintéssel kezdte. Kijelentette, január 8-án Puskás Tivadar elárulta a Fideszt, amikor lehetővé tette, hogy az ellenzék megszavazza a rabszolgatörvény bojkottját. Amikor rájöttek, hogy hibát követtek el, kellett egy bűnbak, és őt nevezték ki árulónak.

Molnár Miklós szerint Puskás árulta el a Fideszt
Nagy Jácint

A következő három hónapban a városvezetés csak kommunikált, nem végzett érdemi munkát. A hivatali munkatársakat dolgoztatták, ennek az eredménye lett a polgármester által beterjesztett költségvetés. Amiről azt mondták, a világ legjobb költségvetése, a közgyűlés mégsem fogadta el, vagyis a polgármester három hónapig dolgoztatott embereket a semmiért – mondta Molnár.

Hozzátette, az így elkészült költségvetés ezer sebből vérzett, erre ő csinált egy másikat, amit Takátsné Tenki Mária a közgyűlésen briliánsnak nevezett. Az elfogadott anyagot az ellenzék megszavazta, és senkinek sem kell aggódnia miatta. Ő is kijelentette, hogy a jövőben teljesítményalapú lesz a finanszírozás, ahol indokolt, ott kiegészítik a támogatást.

A közgyűlésnek megrendült a bizalma a polgármesterben

Hangsúlyozta, a polgármester nem engedheti meg magának, hogy riogassa a város lakóit, márpedig Puskás Tivadar ezt tette az orvosi ügyelet kapcsán. Ez nem polgármesteri magatartás – mondta.

Molnár azt is elmondta, hogy az egyetemmel folytatott tárgyalásokkal megbízott delegációnak Koczka Tibor alpolgármester, Nemény András, Balassa Péter és ő lesz a tagja. Kijelentette, folytatódik a rendcsinálás, cégek beszámolóit is a közgyűlés nyilvánossága előtt fogják tárgyalni.

Molnár kiemelte, hogy a polgármester nem szavazta meg a város költségvetését, fektette a kérdést, hogy akkor hogyan hajtja azt végre. Kijelentette,

szemenszedett hazugság

, amit a Fidesz állít a költségvetésről, megvizsgálják a részterületeket, és ahol kell, kiigazítják a támogatást.

Azzal fejezte be, hogy a polgármester is annyiért végezze el a feladatokat, mint ő, egyébként a közgyűlésnek megrendült a bizalma Puskás Tivadarban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet